Nederland11 juni 2023, door Isa de Laat

5x Barts Proof veilig zwemmen in natuurwater in Nederland

Nederland, 11 juni 2023, door Isa de Laat

5x Barts Proof veilig zwemmen in natuurwater in Nederland

Feeling Hot Hot Hot. Tijd om verkoeling te zoeken en een plons te nemen. Zwemmen in natuurwater is ideaal, maar niet zomaar overal en nergens. Van mei tot en met oktober wordt de kwaliteit van het natuurwater op veel plekken in Nederland gemeten. Resultaat daarvan is een kaart, waarbij je altijd de laatste stand van zaken van de zwemwaterkwaliteit kunt vinden. Afkoelen op een verantwoorde manier is toch wel de beste verkoeling die je kunt vinden. En we zouden Barts Boekje niet zijn als we uit de kaart 5 Barts Proof zwemplekken in natuurwater voor je op een rijtje zetten.

 

In de stad? Hier mogen de koters los als het warm is in de stad. 

Kaart veilig zwemmen

Kaart veilig zwemmen

First things first: kijk voor je vertrekt met je strandtas, parasol en koelbox op de kaart met veilige zwemplekken. Ook de plekken die we je aanraden in dit lijstje kunnen verschillen per dag betreft de zwemveiligheid. Grootste oorzaak daarvan is blauwalg, volgens Rijkswaterstaat. Je weet wel, die laag op het wateroppervlak die soms blauw is en soms groen. Maar die laag hoeft niet altijd zichtbaar te zijn, terwijl de gevolgen dat wel zijn. Je kunt huidirritaties, hoofdpijn en klachten aan je maag of darm krijgen. Oppassen geblazen dus.

Hier vind je de kaart 

Strandbar Bruis, Roermond

Strandbar Bruis, Roermond

Dat je goed verkoeling kunt zoeken in Limburg, is inmiddels duidelijk. En een plekje bij natuurwater waar we graag komen is Strandbar Bruis. Een strandbar? In Limburg? Jawel, jawel. Een strandtent zonder echt strand, er is immers geen zee in Limburg (goh), maar mét de gewenste strandtent vibes aan de Maasplassen. Strandbar Bruis is onderdeel van Area-X, waar je goed kunt zwemmen.

Even terug naar de menukaart van Strandbar Bruis. Wat dacht je van de gevulde portobello met buffelmozzarella en zongedroogde tomaten of de wisselende ‘catch of the day’? Klinkt goed, toch? Voor een hap, cocktail, knap interieur en zon zit je hier goed bij Bruis. Dat verzekeren we je.

Henschotermeer in Utrecht

Henschotermeer in Utrecht

Hello Scandinavië, uuuuh Nederland. Henschotermeer in Utrecht om precies te zijn. Vind je middenin de bossen van de Utrechtse Heuvelrug, op zo’n twintig minuten rijden van Utrecht stad.

En dat vakantie gevoel van Scandinavië komt door het behoorlijke witte zand met hoge bomen.  Het Henschotermeer is dagelijks geopend van 8.30 uur tot zonsondergang. Lekker plekje voor rust of een rondje om het meer te wandelen. Bij de foodtrucks van IK SMELT VOOR JOU haal je lekkere ijsjes en in het Oude Strandhuis kun je wat eten of drinken.

Logeren in de buurt van het Henschotermeer? Landgoed Stameren is een genot voor grote gezinnen die de natuur willen opzoeken.

STRANDVIER, MONNICKENDAM

STRANDVIER, MONNICKENDAM

Voor de Amsterdammers is het nog best lastig om een plek te vinden om te zwemmen in natuurwater. Natuurlijk zijn er volop poedelbadjes en pierenbadjes, maar natuurwater is toch echt anders. Probleem opgelost: Strandvier bij Monnickendam is de plek voor Amsterdammers (en eigenlijk iedereen).

Strandvier is de strandtent aan een plas in het Hemmeland, een groot stuk groen pal naast Monnickendam. Hier geen grootschalige tourist trap, maar een (h)eerlijke plek met mediterraans eten van de Argentijnse barbecue. Ga in plaats van naar de bekende stadsstranden als Blijburg, waar het barst van de mensen waardoor je het water amper in kunt (Amsterdammers, we kijken naar jullie), naar deze hemel op aarde, slechts tien kilometer verder. Je moet vanaf de auto een klein stukje wandelen en zie daar: je real life oase.

Dot, Groningen

Dot, Groningen

Van verre zie je een grote witte bol tussen de oude Groningse gasfabrieken opduiken. Deze bol heet Dot en binnen bij Dot kun je lekker zitten en lekker eten. Buiten kun je er in de warmere maanden chillen op het geroemde stadsstrand. En als dat nog niet genoeg is, kun je er ook een filmpje of theatervoorstelling achteraan plakken in de prachtige Dome. Moet je zien om te begrijpen hoe mooi dit is.

 Op het Ebbingekwartier, naast Dot, vind je het stadstrand. Dit stuk is met boeien afgezet om in te zwemmen.

Ijzeren Man, Vught

Ijzeren Man, Vught

Een kinderparadijs, maar zeker niet minder fijn voor de ouders. Zo noemen we de Ijzeren Man in Vught, beter bekend als het strand van Brabant. In de bosrijke omgeving (inclusief goede parkeerplekken) kom je natuurlijk om te zwemmen bij het strandbad. Maar IJM is de laatste jaren gegroeid tot (heb je even?) een plek om echt lekker te borrelen en eten bij IJM Strandhuys. Maar ook een plek waar je terecht komt voor activiteiten waar je u tegen zegt, dankzij een klimbos en een Expeditie Robinson programma. En dan zijn er ook nog volop speelmogelijkheden voor de kids. Zo kun je er spelen op de waterattracties en een sup, kajak of waterfiets huren.

Terugkomend op IJM Strandhuys. Goed plekkie hoor.