17 september 2019, door Maartje

Nieuw aan de Javastraat: Mitts Amsterdam (oost)

17 september 2019, door Maartje

Nieuw aan de Javastraat: Mitts Amsterdam (oost)

Moeten we nog vertellen dat de Javastraat in Amsterdam Oost een van onze favoriete postcodes is in Amsterdam? Nee toch? Neeee. Dus als daar weer een fraai horeca-exemplaar opent, dan staan we vooraan. Waarvan acte, want de straat kent weer een parel: Mitts Amsterdam. Op de plek waar voorheen Fondue Oost zat. O? Horen we je denken, ging dat zo slecht dan? Nope, maar de mensen van Fondue Oost (en Walter's aan de overkant) werd het gewoon wat al te druk. Dus werd er plaats gemaakt voor Mitts. Zo kan het lopen. Okeisgoed hoor.

Mitts Amsterdam

Mitts Amsterdam

Hoewel het jammer is dat Fondue Oost niet meer is, treurden we niet zo heel erg lang… Want hallo Mitts Amsterdam! Een (anders dan anders) menu waarvoor we (dagelijks) warm lopen, in een ambiance waarvoor we iedereen stante pede naar rete-sympatieke zaakje sturen. Warme kleuren op de muren, de looks van nu (gelukkig zonder de inmiddels welbekende instagram-proof trucjes die we eerlijk gezegd wel een beetje zat zijn), zachte kussen, fijne banken om uren lang in te keuvelen (perfect voor overdag) en hoge tafels voor de betere borrel- en bijkletsavonden. Dat is eigenlijk precies wat Mitts is: een plek voor iedereen voor elk moment van de dag, maar niet met het geijkte ‘grand cafe’ stijl menu. Nope. Bij Mitts spannende onalledaagse gerechten om te delen, met een Midden-Oosterse swung.

De perfecte plek, wat ons betreft, voor de borrel die overgaat in de avond met kleine gerechten om te delen. Een beproefd recept natuurlijk, een dergelijk menu, en toch blijft Mitts Amsterdam verrassend. Dat zit ‘m vast in de heerlijke gekookte artisjok met kardemon en steranijs, met een vinaigraite infused met rozenblaadjes die we tot op het laatste blaadje oppeuzelden, en, misschien wel de topfavoriet van de hele avond: de roomzachte burrata met frisse vijgen, balsamic0, pistaccio en olijfolie – zo lekker. O! En dan vergeet ik bijna nog het begin van de avond, toen we de cocktail van het huis voorgeschoteld kregen die ons, niet cocktaildrinkers, alsnog moest overtuigen. Het werd een cocktail van Arak, grapefruit sap en munt die, alleluja, ons inderdaad (bijna) van ons anti-cocktails-bij-het-eten-geloof deed vallen. Want nu eens niet kaaktrekkend zoet, of te stevig in de alcohol. Lekker, we kunnen niet anders zeggen, al gingen we later, toen o.a. de zoete aardappelfriet met creme van geitenkaas, korianderpesto en gepekelde rode ui op tafel kwam, samen met de lamskebab, en de gestoomde mosselen, wederom in Arak bereidt. O, en een Sgroppino toe – mannen naar ons hart hoor, de mannen van Mitts.

 

Daar nog even over gesproken: naast dat we Bar Mitts vreselijk leuk en lekker vinden, op een toplocatie in Amsterdam Oost, het eten verrassend, verser dan vers en gewoon echt heel erg goed was (is!), zijn we stiekem ook een beetje op de eigenaren van de zaak die, wederom verfrissend, geen bekende Amsterdamse ondernemers zijn, maar jonge gasten die doen waar ze goed in zijn. De een altijd in de horeca gewerkt, maar nog nooit in Nederland, de ander initiatiefnemer en de chef van het hele spul. Hier geen gelikte praatjes (“wat voor wijn het is? Lekkere. Ahja, ik moet me nog even inlezen wat deze betreft“. En: “Tuurlijk wil je wel een cocktail, ik heb daar keihard op geoefend tot-ie perfect was, en dat is-ie nu. Als je ‘m niet lekker vind geef je ‘m maar terug“). Als we het twee gasten gunnen, dan zijn het de mannen van Bar Mitts wel. En doe je het niet voor hen, dan toch wel vanwege de strakke (en gezellige) service plus eerder genoemd verrassend heerlijke eten. Go!