16 mei 2023, door Imara Milatz

Barts Beauty: help, welke moisturizer past bij mijn huid?

16 mei 2023, door Imara Milatz

Barts Beauty: help, welke moisturizer past bij mijn huid?

Je huid is schoon en (mogelijk) gevoed met een actief serum. Tijd om aan de slag te gaan met crèmes. Niet alleen om te hydrateren, maar vooral ook om de huid flexibel te maken en de elasticiteit optimaal te houden. Crèmes houden de huid gezond en vormen een barrière tussen je huid en alle schadelijke stoffen en stralingen van buitenaf. Meer dan alleen droge plekjes voeden dus. Afijn, met een goede moisturizer zit je beter in je vel. Letterlijk. Crèmes kunnen ook de textuur en kwaliteit van de huid verbeteren en droogte tegengaan. Voor het uitzoeken van een crème hebben we wat tips uit de hoge hoed getoverd:

Humectanten (onzuiver tot vette huid)

Humectanten (onzuiver tot vette huid)

Humectanten, onthoud de naam als je de hydratatie van je huid wilt behouden én bevorderen. Letterlijk vertaald naar het Nederlands wordt hier ‘bevochtiger’ bedoeld. Humectanten werken door water in de huid aan te trekken en chemisch te binden. Zo hebben humectanten het vermogen om de huid voller te maken en fijne lijntjes en rimpels te verbeteren. Hyaluronzuur is een veelgebruikt voorbeeld van de zogenaamde humectant  – het spul heeft het vermogen om 1.000 keer zijn eigen gewicht in water te binden. Andere bevochtigingsmiddelen zijn glycerine, hexaandiol, bytyleenglycol en sorbitol. Enig nadeel is dat humectanten ernaar neigen om vocht uit de onderste huidlagen te halen, over langere tijd kan dit er juist voor zorgen dat het de huid uitdroogt en dan ben je weer terug bij af. Deze crèmes zijn veelal licht en daarom vooral lekker om te smeren op de zomerse huiden.

Occlusieven (droge tot zeer droge huid)

Occlusieven (droge tot zeer droge huid)

Occlusieven, ofwel ‘afsluiters’ beschermen de huid en vormen een barrière om waterverlies aan het oppervlak te voorkomen. Veelgebruikte vormen van deze afsluiters zijn onder andere dimethicon, squalane, propyleenglycol, lecitine, cacaoboter, sheaboter, lanoline, petrolatum, paraffine en bijenwas. Occlusieven zijn uitstekende hulpmiddelen voor de droge tot zeer droge huid, maar hebben vaak een vettige, glanzende finish. En daarom kunnen occlusieve middelen het beste worden vermeden op een acne-gevoelige en onzuivere huid. Snappie? 

Emolliënten (een gecombineerde tot droge huid)

Emolliënten (een gecombineerde tot droge huid)

Dimethicon, trisiloxaan, ceramiden, linolzuur en caprylylglycol; dit zijn voorbeelden van emolliënten, of wel ‘verzachtende’ ingrediënten. Emolliënten werken door huidlipiden (dit zijn de vetten in je huid die het vocht vasthouden en die liggen als een soort bakstenen op elkaar) te vervangen en de openingen of spleten tussen huidcellen op te vullen. 

 

Veel vochtinbrengende crèmes op de skincare markt zijn een combinatie van de stoffen die in crèmes worden aangetroffen. Sommige ingrediënten hebben ook meer dan één functie en kunnen tegelijkertijd verzachtend (emolliënten) en afsluitend (occlusieven) werken (ja, de goede opletter zag “dimethicone” tussen beide bestanddelen terugkomen). Over het algemeen geldt, wanneer de huid acne gevoelig is doe je er goed aan doet om voor een crème te kiezen met humectanten en weinig occlusieve middelen. Omgekeerd, als de huid droog is, zal een vochtinbrengende crème met een hoger gehalte aan verzachtende en afsluitende middelen beter zijn. Easy-peasy toch?