19 mei 2023, door Imara Milatz

Barts Beauty: de grote skincare routine: vitamine A tot en met K (antioxidanten)

19 mei 2023, door Imara Milatz

Barts Beauty: de grote skincare routine: vitamine A tot en met K (antioxidanten)

Een ‘gebalanceerd’ dieet, supplementen en vitamine A tot en met Z… bla, bla, bla. Oók onze huid (en haren) kunnen een vitamine oppepper gebruiken. En ja, een gebalanceerd dieet met essentiële mineralen en vitamines komen via onze voeding de bloedbaan binnendringen en voeden de huid van binnenuit. Is het dan wel nodig om het plaatselijk aan te brengen met huidverzorging, crèmes, lotions en zalven?

 

Zeker van wel, hierom: alles wat je wil weten over het toevoegen van vitamine-verrijkte huidverzorgingsproducten aan jouw routine. We’re talking vitamines in potjes en tubes, maar pas op: gooi niet zomaar alles bij elkaar, niet ieder ingrediënt gaat ‘lekker’ samen in de skincare-cocktail. Hoe je het wel doet?

Disclaimer alert: hier moet je op letten bij het smeren van vitamines

Disclaimer alert: hier moet je op letten bij het smeren van vitamines

Skincare is een makkie als je weet waar je op letten moet. Ook bij het smeren van vitamines zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee wilt houden. Je kan wel blijven smeren, maar enkel een schone huid kan vitaminen goed opnemen. Een vettige laag, make-up resten of een laagje dode huidcellen maken het moeilijk voor de huid om de ingrediënten uit verzorgingsproducten te absorberen. Klinkt ook eigenlijk wel logisch en daarom is het belangrijk om je huid goed te reinigen voordat je je serum, nachtcrème of dagcrème aanbrengt. Benieuwd hoe je je gezicht het beste kunt reinigen? Go ahead, take a look, we hebben véél meer verzorgingstips paraat in ons stappenplan voor gezichtsverzorging. 

1. Vitamine A (retinol)

1. Vitamine A (retinol)

Het is geen wonder dat er met zoveel lof over dit skincare ingrediënt wordt gesproken. Vitamine A, in haar vele vormen en ook wel bekend als retinol, retinoïden, retinal (en the list goes on), heeft als ingrediënt de enige molecuul met de superpower om huidcellen te ‘herprogrammeren’. Vitamine A kan daarmee een behoorlijke invloed uitoefenen op jouw cellen, en een seintje geven om het vernieuwingsproces te versnellen. In een notendop zorgt de antioxidant, want dat is het in feite, voor vernieuwing en algehele elasticiteit en balans van de huid. Door fibroblasten (dit heeft weer van alles met je bindweefsel te maken) te stimuleren, stimuleert vitamine A ook de productie van collageen en elastine. En dat alles wil je, want: het vermindert zichtbare tekenen van veroudering zoals open poriën, fijne lijntjes en pigmentvlekken. Vanwege de zelfvernieuwende functie wordt het ook gebruikt voor de behandeling van acne en/of een vette huid en helpt de antioxidant pigmentvlekken te normaliseren (dankzij het vermogen om de werking van tyrosinase, een enzym dat melanine aanmaakt, te normaliseren). Retinol is er eentje die eigenlijk echt niet in je skincare routine mag ontbreken, welke huidtype je ook hebt. 

Vitamine A tips

 

Smeer dit wondermiddel bij voorkeur ‘s avonds, dan geef je het gedurende de nacht voldoende tijd om het in te laten werken. Bij gebruik van vitamine A is het nóg belangrijker om spf op je gezicht te gebruiken. De cellen in je huid vernieuwen zich voortdurend op een sneller tempo. Dit maakt de cellen tegelijkertijd fragieler en meer vatbaar voor zonneschade. 

Let op, schaf bij voorkeur geen vitamine A in een niet lucht-afsluitbare verpakking aan. Een potje of flesje waar veel zuurstof bij kan is een regelrechte no-go. Vitamine A is zeer gevoelig en reageert snel op contact met andere stoffen. De werking van de actieve ingrediënten zal een stuk sneller afnemen wanneer het in contact komt met licht en zuurstof. Welke varianten we aanraden? Komt ‘ie:

Barts Favourites: Vitamine A in een potje

 • La Roche-Posay Retinol 0.3% + Vitamin B3 Serum €
 • Medik8 Intelligent Retinol 6TR 15ml €€
 • Sunday Riley Luna Sleeping Night Oil €€

Een Vitamine A disclaimer:

 

Wees er op voorbereid dat je moet beginnen met een lage dosering van de werkzame stof. Het is een vrij heftig stofje en iedere huid reageert er anders op. De kans is groot dat je huid er enorm aan moet wennen en in de eerste maanden heftig reageert. Het kan zelfs mogelijk zijn dat je huid reageert met ‘purgen’. Niet schrikken: dit betekent juist dat je huid aan de slag gaat met het stofje en het eerst alle oude ‘slechte’ stoffen wilt vernietigen met tijdelijke huidverslechtering tot gevolg. De volhouder wint en het purgen zal uiteindelijk af gaan nemen. Beloofd.

Om je huid aan de werkzame stof te laten wennen, raden we aan om een heel klein beetje – echt waar, a little goes a long way – op de huid te smeren na een laag nachtcrème en de huid ook weer af te sluiten met een tweede laag crème. Een ‘Skin Sandwich’, zoals dit ook wel wordt genoemd. 

2. Vitamine B

2. Vitamine B

Niacinamide

 

Vitamine B3 of niacine – maar op je skincare potje staat waarschijnlijk ‘niacinamide’ – is een in water oplosbare vitamine en wordt op een aantal manieren in ons lichaam gebruikt. Het stofje helpt het geheugen te stimuleren, het houdt calcium vast, verbetert het spijsverteringsstelsel én helpt ook om angst in evenwicht te brengen. Klinkt niet volledig onlogisch dat we het stofje ook aan onze skincare middelen toevoegen, non? In de vorm van een serum heeft het namelijk een anti-aging en ontstekingsremmend effect en kan het de huid helpen kalmeren. Het vernieuwt de huid door energie aan de cellen te leveren en dat werkt weer goed bij de behandeling van littekens na acne én het helpt ook nog eens bij het egaliseren van je poriën. Niacinamide is bovendien een redmiddel als het gaat om het beschermen van de huid tegen schadelijke UV-straling en is het een fijn ingrediënt om de vochtbalans in je huid mee op peil te houden. Conclusie: we houden ervan. 

B5 Glutathion – antioxidanten

 

 

Vitamine B5 heeft weer nét een andere werking dan de eerder benoemde B3 en is vooral een musthave in je skincare collectie mocht je een vrij droge / vochtarme huid hebben. Dit goedje helpt vocht vast te houden en dat voorkomt weer uitdroging met schilfering en jeuk tot gevolg. Mocht je voor de skincare schappen staan en geen vitamine B5 producten vinden? Dat is niet gek, op de verpakking herken je het ingrediënt onder ‘panthenol’ of nog langer: ‘panthenyl triacetate.’

Barts Favourites, vitamine B in een potje:

 • The Ordinary Niacinamide 10 + zinc 1 60ml €
 • Glow Recipe Watermelon Glow Niacinamide Dew Drops 40ML €
 • IGNAE Day Complex 50ml €€€

Niacinamide/ Vitamine B3 tips

 

Niacinamide is een sterke antioxidant, ondanks haar kalmerende effect. In combinatie met vitamine C (komen we héél snel op terug) en glutathion, kan het helpen de huidskleur te egaliseren en donkere vlekken te verminderen voor een helderdere huid. 

3. Vitamine C

3. Vitamine C

Als het op huidverzorging aankomt, is vitamine C een allrounder, de alleskunner in het vak. Dit ingrediënt beschermt de huid onder andere tegen veroudering en is prima inzetbaar om de barrière van de huid tegen schade door de zon te verbeteren. Het is een krachtige antioxidant, helpt schade door vrije radicalen te bestrijden en pakt tekenen van vroegtijdige veroudering aan, zoals pigmentatie en vroege fijne lijntjes. En dat enkel door te smeren, maar onthoud: consistentie is ook hier allerbelangrijkst. 

Vitamine C, in de meest pure vorm, heet ook wel ‘abscorbic acid’ en vind je onder deze naam terug op de ingrediëntenlijst. Ook bestaan er een aantal broertjes en zusjes van Vitamine C: een aantal bekende vormen zijn tetrahexyldecylascorbaat, natrium ascorbylfosfaat, ascorbylpalmitaat en ascorbyl glucoside.

Om de boel iets technischer te belichten: de stabiele vorm van vitamine C is L-ascorbinezuur en het minimaal beschikbare percentage zou 15 tot 20 procent in je crèmes en serums moeten zijn om het gewenste effect te creëren. Vitamine C is een krachtige antioxidant en helpt oxidatieve stress te verminderen. Het helpt ook bij wondgenezing en helpt bij het bestrijden van infecties. Door de collageensynthese te ondersteunen en de melanineproductie te beheersen, helpt het hyperpigmentatie vlekken te verlichten en helpt het de huidvernieuwing. Vitamine C crèmes en serums werken om het immuunsysteem van de huid op te bouwen en vroegtijdige veroudering en verdere afbraak van de huidbarrière te voorkomen. 

Vitamine C tips

Vitamine C tips

Vitamine C tips

 

Net als bij Vitamine A geldt ook hier: schaf niet zomaar een willekeurig potje waar ‘Vitamine C’ op aangeduid staat aan. De actieve middelen zijn erg gevoelig voor externe factoren en door zuurstof of lucht kan de werkzaamheid van de stof ontzettend achteruitgaan. Zonde! Daarnaast is Vitamine C in een hogere dosis een stuk effectiever en zijn de merken met een hogere concentratie ook een stukje prijziger. Toch geldt hier ‘duurkoop is goedkoop’ en heb je maar een heel klein drupje vitamine C nodig om een groot effect te merken. 

Barts favourites, vitamine C in een potje:

 • Drunk Elephant €€
 • CEO sunday riley €€
 • SkinCeuticals C E Ferulic €€€

Hoewel Vitamine C en Vitamine A onze grote favoriete du moment zijn, gaan deze twee ingrediënten niet altijd even lekker samen als het op onze skincare routine aankomt. Mocht je beide vitaminen willen gebruiken in jouw routine, dan kan dat zeker, wel raden we aan om beide producten niet op dezelfde dag (en zeker niet op hetzelfde moment) te gebruiken. Dit kan voor irritatie zorgen. Hoe kun je ze dan wel beide in je routine implementeren? Easy-peasy: Vitamine C ‘s ochtends (als een serum of meng het met een neutrale dagcrème en sluit af met spf) en gebruik Vitamine A in de avond of zelfs de avond erna. Ofwel: de ene dag Vitamine C en de andere dag Vitamine A. 

4. Vitamine E

4. Vitamine E

Net als vitamine C is vitamine E ook een antioxidant en is het je holy grail als het aankomt op het behandelen van een vochtarme huid. Alfa-tocoferol is de meest actieve vorm van vitamine E en biedt fotobescherming aan de huid door UV-licht te absorberen. Een Vitamine E feitje om het effect mee aan te stippen: dit goedje wordt plaatselijk gebruikt om brandwonden, ontstekingen en littekens te kalmeren.

 

Vitamine E tips

 

Vitamine E en C zijn een perfect match. Het waarom is een vrij ingewikkeld verhaal, maar vrij vertaald in skincare dummie-taal komt het erop neer dat deze ingrediënten samen vrije radicalen in de huid tegen gaan.

Barts favourites, vitamine E in een potje:

 • The Inkey List Vitamin B, C, and E Moisturizer €
 • Paula’s Choice C15 Super Booster €€
 • SkinCeuticals C E Ferulic €€€

5. Vitamine F

5. Vitamine F

Vitamine F staat letterlijk voor Vitamine Fat. In huidverzorging wordt vitamine F gebruikt om linolzuur te representeren, een essentieel vetzuur dat rijk is aan omega-6. Vetten worden ook wel lipiden genoemd en zijn, je zou het bijna niet geloven, ongelooflijk belangrijk als het gaat om het behoud van een sterk en gezond stratum corneum (een chique woord voor de beschermende buitenste laag van de huid). En dat is belangrijk, want als de huidbarrière functie optimaal werkt, voorkomt het dat agressors binnendringen en waterverlies veroorzaken. Met andere – minder ingewikkelde – woorden, maakt Vitamine F je huid gezonder. Willen we dat niet allemaal?

Vitamine F tips

 

Vitamine F hydrateert, werkt ontstekingsremmend én ook is er nog geen wolkje aan de lucht wat betreft side-effecten. Hoewel dit middel bijna alleen maar plussen kent, is de enige kanttekening de prijs. Ook hier geldt: hoe hoger de kwaliteit en dosering van Vitamine F, hoe hoger het prijskaartje van de skincare. Daarnaast wordt Vitamine F vaak toegevoegd aan skincare en gecombineerd met andere ingrediënten. Terwijl Vitamine F an sich zowel ‘s ochtends als ‘s avonds gebruikt kan worden, is het weer aan te raden om dit niet te doen als er ook Vitamine A of C in de verpakking zit. 

Barts favourites, vitamine F in een potje

 • Paula’s Choice Omega + Complex Serum €€
 • Drunk Elephant F-Balm Electrolyte Waterfacial Mask €€

6. Vitamine K

6. Vitamine K

Vitamine K is ontstekingsremmend en heeft een effect op het vaatstelsel van de huid (door te helpen bij het opwekken van snelle bloedstolling) en helpt daardoor blauwe plekken en zwellingen snel te verminderen. Bye bye blauwe kringen onder je ogen, deze antioxidant vind je dan ook regelmatig in de allerfijnste oogcrèmes.

 

Vitamine K tips

 

 

Vitamine K is een van de nog onontdekte parels in dit ingrediëntenlijstje. Lang bleef de werkzame stof vrijwel ongebruikt door veel skincare merken, en dat is onterecht. Vitamine K heeft vrijwel geen side-effects en is ook voor de gevoelige huiden uitkomst.

Barts favourites, vitamine K in een potje

 • La Roche-Posay Effaclar K(+) Anti-Blackhead Moisturiser 40ml €
 • Dermalogica Advanced Vitamin K Cream €€