11 april 2020, door Jorien Thijs

Natuurlijke schoonmaakmiddelen om de binnenboel te boenen

11 april 2020, door Jorien Thijs

Natuurlijke schoonmaakmiddelen om de binnenboel te boenen

We zouden liegen als we zouden zeggen dat schoonmaken een hobby is, maar van een schoon en fris huis worden we wel bijzonder blij. Helemaal nu we veel thuis zijn, veel vies maken en er iets is met heel veel handen wassen en deurklinken boenen. En riep daar iemand voorjaarsschoonmaak? Dat alles doen we wel met duurzaam spul want beter voor ons (doei tranende ogen en prikkende handen) en voor het milieu. Deze natuurlijke schoonmaakmiddelen verdienen een vaste plek in het gootsteenkastje (of op het aanrecht, want looks on point):

Kinfill + ZO Schoon

Kinfill + ZO Schoon

Fan zijn we ook van de ‘nieuwe’ schoonmaakmiddelen die met navulverpakkingen werken. In de mooie fles mix je zeep en water en wanneer dit op is, vul je het zelf weer bij. Beter voor de planeet en gezonder voor jezelf. Kinfill heeft prachtige glazen flessen die je zo in je interieur kunt rond laten slingeren. En bij ZO Schoon kun je de navulverpakkingen terugsturen en hergebruiken ze weer.

Method

Method

We vielen in eerste instantie voor de verpakking en het gebruiksgemak, maar zijn inmiddels ook vooral dol op Method vanwege de werking. Wat ons betreft hét voorbeeld dat er duurzame schoonmaakmiddelen bestaan die goed zijn voor de planeet en voor de portemonnee (alles is te koop voor €2,99. Uitroepteken!) en die van poetsen – bijna – een feestje maken. Standaard op het aanrecht: de keukenreiniger met clementine. Lekker sprayen.

Method

Bondi Wash

Bondi Wash

Nog zo’n knapperd voor op het aanrecht: het Australische merk Bondi Wash. De producten zijn 100% natuurlijk en veilig te gebruiken op plekken waar je eten kookt. De Bench Spray met lemon tea tree kun je zelfs inzetten voor het reinigen van speelgoed dat je dreumes in z’n mond stopt (= al het speelgoed). Geschikt voor mensen met een gevoelige huid en niet getest op dieren. Klik ook vooral even door naar de verrukkelijke doucheproducten from down under.

Bondi Wash te koop via Nourished

Dr. Bronner's

Dr. Bronner's

De flessen van Dr. Bronner’s zijn te herkennen aan de felgekleurde etiketten met veel tekst. De ‘18-in-1’ vloeibare zeep komt in heerlijke geurtjes – van pepermunt tot groene thee – en is te gebruiken voor praktisch alles in huis. Van de vaat tot de was én voor je eigen huid en haar. Omdat de zeep is gemaakt van plantaardige ingrediënten, is het lekker zacht voor je vel en een fijn alternatief voor agressieve schoonmaaktroep. Fan zijn we, van de multifunctionele zeep van Dr. Bronner’s.

Dr. Bronner’s

Dille & Kamille

Dille & Kamille

Good old, zouden we bijna willen zeggen. Want als er een adres is waar we altijd naar buiten wandelen met iets uit het schoonmaaksegment dan is het wel Dille & Kamille. De welbekende citroenzeep, klassiekers als ossengal en fris riekend afwasmiddel gemaakt met pure etherische citroenolie. Natuurlijke middeltjes en alles even betaalbaar. Laatste aanschaf: de allesreiniger spray met eucalyptus. Helemaal biologisch afbreekbaar, mild voor je stuk gewassen handen en effectief tegen bacteriën. Precies wat we zoeken.

Dille & Kamille

Marcel's Green Soap

Marcel's Green Soap

De Nederlandse Marcel had een gootsteenkastje vol chemische schoonmaakmiddelen waar de wereld niet schoner van werd. De alleenstaande vader wilde milieuvriendelijke zeep maken en sloeg samen met zijn drie dochters aan het experimenteren. Eenmaal bezig ontwikkelde hij ook gelijk zes frisse geuren, waaronder onze lievelings sinaasappel & jasmijn. Marcel haakte een kleine zeepfabriek in Utrecht aan en had binnen no time een schuur vol zeep. Fast forward naar nu, want inmiddels is er afwasmiddel, handzeep, toiletreiniger, allesreiniger, showergel en 2-in-1 shampoo. Alles 100% plantaardig, vegan en verpakt in gerecycled plastic. Te koop bij de supermarkt en voor een supermarktprijsje.

Marcel’s Green Soap

Seepje

Seepje

Het Nederlandse merk Seepje begon met de schillen van vruchten uit de Himalaya waar je kleding mee kunt wassen. Om precies te zijn de Sapindus mukorossi vrucht. A.k.a. de schuimende superschillen. Helemaal natuurlijk en mild voor je huid en het milieu. Een hit, dat snap je. En die schillen-hit mocht verder groeien. Nog steeds met de schillen als basis voor de zeep. Inmiddels telt de Seepje-familie wasmiddel, wasverzachter, handzeep, afwasmiddel en – jaja – allesreiniger. De verpakkingen van Seepje wordt gemaakt van gerecycled plastic. En dat zijn ook weer bonuspunten.

Seepje

Ecover

Ecover

Dit is waarschijnlijk het merk met de meeste keuze. Ook voor de meest specialistische vuiligheden. Ecover is een groot merk met de focus op ‘clean’. Zowel voor je huishouden als voor de planeet. Voor het huishouden heeft Ecover verschillende soorten allesreinigers, power cleaner, spul speciaal voor de badkamer, ramen, vloeren en wc. En nog een lading vaatmiddelen en afwasmiddel. Allen met milde ingrediënten voor je eigen gezondheid en die van de planeet. Terwijl ze toch snoeihard hun schoonmaakwerk doen. Ecover heeft de oorlog verklaard aan plastic. En levert al hun producten dan ook in volledig recyclebare flessen gemaakt van gerecycled plastic.

Ecover