19 mei 2020, door Jorien Thijs

Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden: op ontdekking in de onderwaterwereld

19 mei 2020, door Jorien Thijs

Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden: op ontdekking in de onderwaterwereld

Als er een ding is dat de stempel jeugdsentiment verdient, dan is het voor mij het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. Vaste prik als we met het gezin naar De Stad gingen en het decor van mijn kinderfeestje toen ik acht werd. Fast forward naar 2020 want denk niet dat het Natuurmuseum heeft stilgestaan. Anno nu blijkt het nog altijd een fantastische plek om met het kroost alles over de natuur te weten te komen. En dankzij wisselende tentoonstellingen en echt leuke activiteiten, is ieder bezoek weer net even anders. Bijna weer open en een highlight van het Hoge Noorden.

Natuurmuseum Fryslân

Natuurmuseum Fryslân

De hit van het Natuurmuseum Fryslân is de populaire OnderWaterSafari, die onlangs compleet is vernieuwd. Een mooi voorbeeld van hoe musea tegenwoordig allesbehalve saai zijn; tijdens deze safari stap je namelijk in een voertuig en maak je een ride door de kleurrijke onderwaterwereld van Nederland. Wedden dat je koter nog een rondje wil? Via sloten en meren richting de Waddenzee en natuurlijk komen ook de grachten voorbij. Spot safari-style de Big Five van de Hollandse wateren.

Skip daarnaast ook never nooit niet de Walviszaal als je in het Natuurmuseum bent. Het vijftien meter lange skelet van de potvis is waanzinnig indrukwekkend. En op zolder wordt de evolutietheorie van Darwin aan de hand van voorwerpen, spelletjes en filmpjes uitgelegd. Smullen voor de kleine wijsneusjes. Zin in een beetje spanning? Kindjes tussen de vier en acht kunnen tijdens een interactief sprookje op zoek naar reuzendraak Li-Ming. Gevonden? Dan mag je uk een wens doen.

Naast het vaste programma, zijn er wisselende tentoonstellingen. Zo is er nu tot januari 2021 GIF over giftige dieren. Slangen natuurlijk, maar er zijn meer nasty dieren die van zich af bijten. Spinnen, duizendpoten, kikkers en schorpioenen bijvoorbeeld. Extra tof: ten tijde van de expositie wordt gewerkt met echte dieren en start er een speciaal fokprogramma. Kans dus dat jullie getuige zijn van de geboorte van een stel slangen. Betreden op eigen risico.

Natuurmuseum Frysân

PS. Tijdens de lockdown bood het Natuurmuseum Fryslân een alternatief online programma. Check hun YouTube-pagina vol leuke clipjes.