Nederland, Amsterdam21 juli 2018, door Maartje

Nieuw: BARDAK Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 21 juli 2018, door Maartje

Nieuw: BARDAK Amsterdam

BARDAK. Bar FISK. BARDAK? Is dat een dakterras? Bar FISK? Is dat een visafslag? Nee nee, het zijn twee megafijne, leuke, knappe en aantrekkelijke restaurants met een - let op - Israëlische invalshoek. Een hang naar Tel Aviv welteverstaan. De eigenaren van de twee tenten openden eerste Bar FISK. Die was al fijn. En nu openden ze onlangs een tweede toko: BARDAK. Conclusie? Ondanks dat de liefde hier groot is voor Bar Fisk (heus!) is BARDAK is wellicht toch favoriet. Nee. Sowieso favoriet. Waarom? Dezelfde liefde hangt er in de lucht als bij Bar Fisk en de service is fantastisch. Zo oplettend, zo attent. Plus: Oh. Oh. Dat eten...

BARDAK

BARDAK

Om maar bij het begin te beginnen: de locatie van BARDAK: lekker centraal, helemaal goed. Slechts een paar deuren verwijderd van het Marie Heinekenplein (waar De Tulp zijn eerste verjaardag viert – dé reden om naar het plein te gaan). Top voor de gezelligheid, dat plein, en een biertje tik je er ook prima weg, maar écht goed eten… Mwah. In comes BARDAK.

Dus gingen we en stapten vol verwachting binnen – we kennen (en love’n) Bar Fisk immers dus de hoop was hoog. Maar hé, het is een nieuwe zaak dus er zullen wel wat kinderziektes zijn, dachten we nog. Mis! De ontvangst was meteen allerhartelijkst (we love it when you have us at hello) ondanks de grote drukte. En dat terwijl BARDAK toch echt pas een paar dagen open was. Petje af (allemaal mensen in the house die vast en zeker ook liefde voor Bar Fisk hebben). We kregen een toptafeltje achterin, naast de keuken. Bonus.

Toen hadden we dorst. Kunnen de mensen van BARDAK wat mee: er volgde een excellente uitleg over de cocktailkaart. Wat blijkt? Eén van de barmannen (vergeef ons, na deze uitleg en een paar slokken zijn we zijn naam vergeten) heeft in Australie rondgereisd, informatie opgedaan, geleerd, geshaked en al deze kennis meegenomen naar BARDAK. De ‘granny smith’ moesten we doen en het moet gezegd: we hadden nog nooit zo’n fris appeltje geproefd. Al helemaal niet in een cocktail.

Cocktails top, een tiptop sfeer en een fijne plek naast de keuken. En toen… Het eten. Spot on mogen we zeggen. Op het menu (die van ons) een burnt eggplant met romig sausje, ernaast een frisse tomatensalade. Baked cauliflower. Lamb sweetbreads. Chicken livers. We want more. Uiteraard vertelden wij dat ook aan de chef want ja, we zaten toch naast de keuken. Wat blijkt. De chef, geimporteerd van Bar FISK, heeft het menu opgesteld en volgezet met zijn favorieten van thuis (het verre exotische Israel). Gewoon, omdat hij dit gerechten zo mist. Daar brak ons hart van, en zo groeide de liefde nog dieper om te eindigen in een nagerechten-parade. Bestel ze allemaal: je wordt niet teleurgesteld.

Al met al éen grote lofzang voor BARDAK. Maar wat kunnen we zeggen? We zijn gewoon een beetje ‘op’ BARDAK.