Nederland, Amsterdam12 september 2017, door Maartje

Nieuw: Frank’s Smoke House Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 12 september 2017, door Maartje

Nieuw: Frank’s Smoke House Amsterdam

Jawel, het is weer zover: we hebben weer een nieuwe favoriet. Ja, I know, dat roepen we vaker maar hé, het leven is zo goed als je laatste diner, non? En tijdens één van onze laatste diners in het Amsterdamse stal Frank ons hart. Frank, en de gerechten die de in Baltimore geboren en getogen Frank in zijn nieuwe restaurant in Amsterdam Oost serveert. Alles op het menu is gerookt, vandaar die naam; Frank's Smoke House Amsterdam. Tot en met de boter en de ketchup (moet je proeven! Allebei. Zó lekker) Moeilijker hoeft het niet te zijn en moeilijker maakt 'onze' Frank het dan ook niet.

16 jaar woonde Frank in Baltimore tot hij voor studie naar Europa kwam, en door de liefde nooit meer wegging. Ja, even weg uit Amsterdam, dat wel (naar Parijs bijvoorbeeld waar hij o.a. de werkte bij befaamd restaurant Le Cordon Bleu), maar uiteindelijk is de Nederlandse hoofdstad al meer dan Frank's halve leven zijn thuis. En dat is mooi, want Frank had al snel een hobby: roken. Eten roken wel te verstaan - het betere roken. Dat begon in de tuin, als autodidact, en in eerste instantie vooral voor zijn eigen vrienden en familie (zijn zoon Thomas staat overigens tegenwoordig ook achter de pannen bij Frank's Smoke House, dat terzijde, maar wel een leuke 'terzijde').

Barts-Boekje-frank's smoke house 2

De clientele werd groter en de tuin te klein (en de rook te veel voor vrouw-lief). En dus kwam er een rokerij, een jaar of vijftien geleden aan de Wittenburgergracht in het toen nog niet zo spannende Amsterdam Oost. Een rokerij en een winkel waar Frank zijn vis en vlees ambachtelijk rookte, door de jaren heen wijs en steeds inventiever geworden wat betreft het roken (een koksschool werd afgerond) zonder (al te veel) moderne fratsen - wel de allerlekkerste smaken. De clientele bleef groeien en de vaste schare fans bleef Frank jarenlang trouw. Misschien nog wel het meest voor de zalm (die uit Alaska moet komen, vind Frank, want die is het allerlekkerst, waarvan acte) en voor de gerookte thanksgiving 'limited edition' gerechten die Frank's Smoke House met kerst ten tonele brengt (aangezien we hier niet aan Thanksgiving doen - joh). Van die gerechten waar je goede sier mee maakt tijdens het familiediner (lees: onthouden voor de komende feestdagen!)

De kleine rokerij aan de Wittenburgergracht bleef, maar toen de bijna volledig benedenverdieping van een nieuwbouwproject een paar deuren verder een optie bleek voor een heus restaurant (die paar krukken in de rokerij waren allang niet meer afdoende), kon Frank niet anders dan ja zeggen. Twee jaar later was het restaurant een feit: voila, Frank's Smoke House. Hier worden gasten met alle liefde ontvangen, voor afhalen en/of een snelle hap voorin de zaak (de koffiemokken voor vaste gasten - met hun eigen naam - zijn in de maak), voor een biertje en een voorgerecht (bijvoorbeeld) aan de houten bar (gemaakt van gebrand hout - what else) in het midden van de zaak en voor een uitgebreid maal achterin aan een van de gezellige tafel (moet je doen!). Door het restaurant heen loopt Frank, en het leukste personeel van Amsterdam ("horeca-ervaring is niet nodig, dat leer je wel, als ze maar vriendelijk zijn en het leuk vinden"), allemaal in stoere geruite overhemden. No bullshit is het credo, en een gezellige, en bovenal lekkere avond het hoofddoel. Wat bijzonder goed lukt dankzij de bijzonder goed gelukte gerechten van Frank. We noemen een salade met burrata en onder andere de lekkerste (gerookte) rode bieten ever. We noemen een heerlijke verzameling vis- en vleessoorten om mee te beginnen. We noemen de zalm, die je eigenlijk echt niet missen mag, de gerookte entrecote die een beetje carnivoor op zijn lijstje moet hebben (met z'n tweeën? deel dan deze twee gerechten, heus, ga je me voor bedanken), een ook echt goddelijke gerookte kabeljauw gemarineerd in miso en met paksoi en huisgemaakte hoi sin saus, misschien wel het meest favoriet (op die andere twee na...). Afijn, doe Frank de groeten als je gaat, want dat zou je op korte termijn eigenlijk gewoon moeten doen. Frank's Smoke House

Oostenburgervoorstraat 1, Amsterdam