Indonesie, Bali7 november 2018, door Maartje

Nieuw op Bali: restaurant Ijen

Indonesie, Bali, 7 november 2018, door Maartje

Nieuw op Bali: restaurant Ijen

De jongste van haar pen: het nieuwe restaurant Ijen, onderdeel van de PTT Family (je weet wel, van beachclub Potato Head, onderdeel van het luxe (en zooooo fijne) Katamama Hotel in Seminyak: het nieuwe restaurant zit boven de inmiddels welbekende Balinese luxe-strandtent (oh, en lees voor meer recente en heerlijke tips deze Bali lijst ook nog even: Barts Best of Bali)

Restaurant Ijen Bali

Restaurant Ijen Bali

Waar te beginnen? Bij het begin maar weer, altijd een goed idee: de PTT Family die ooit begon met de strandclub Potato Head (er zijn inmiddels ook een Potato Head’s in Hong Kong, op Jakarta en in Singapore) is sowieso een keiharde favoriet. Om verschillende redenen: alles wat de PTT luitjes doen is rete-smaakvol (maar echt álles, van winkels tot restaurants tot hotels) en vooral omdat Potato Head voorloper is wat betreft de zero waste philosophy, nogal belangrijk op het toeristisch, op plaatsen ernstige vervuilde Bali.

Bij Potato Head in Seminyak word je namelijk, eerlijk is eerlijk, nogal met je neus op de feiten gedrukt wat betreft dat ‘ernstige vervuilde’, helaas. Plastic overal en dat is vreselijk.

Dat een beter Bali begint bij jezelf snapt de Potato Head fam als geen ander; de club draagt vanaf dag één hun steentje bij. Met het nieuwe Ijen als nieuwste en nog verder verbeterde aanwinst: alles wat bij restaurant Ijen op tafel komt, wordt geroosterd of komt uit de oven. Sambal is in de vis gekropen die op zijn beurt weer verpakt is in bananenblad en er word niks weggegooid: kroepoek wordt gemaakt van vissenschubben en corn leaves worden gebruikt als presentatiemateriaal. De menu’s zijn gemaakt van gerecyclede truck tyres en voor het meubilair is gebruik gemaakt van gerecycled hout en foam. Dat klinkt weeïg maar bij Ijen is alles omgetoverd tot design wat je wilt hebben. Maar echt! Je ziet, voelt, ruikt en ervaart gewoon (het hangt zeg maar in de lucht, dat ontastbare en toch o zo werkelijke) dat er super creatief team achter het restauarnt schuilt, met een scherp oog voor detail en design. En ja, daar worden we heul blij van.

Dat een beter Bali begint bij jezelf snapt de Potato Head fam als geen ander; de club draagt vanaf dag één hun steentje bij. Met het nieuwe Ijen als nieuwste en nog verder verbeterde aanwinst

Vinden doe je restaurant Ijen boven de strandtent en ook al huist het restaurant tussen de blote billen toeristen, daar voel je helemaal niks van: het is zo gesitueerd dat het toch als een afgeschermd restaurant voelt, maar mét holiday vibes en de beste sunset van het eiland. Want aan het strand. Holla!

Maar je kwam natuurlijk voor het eten. Snappen we. Laat de no waste policy van Ijen nu helemaal niks noppes nada af doen aan de kwaliteit van de gerechten: alles is kei-lekker. De vis wordt door lokale vissers gevangen en belandt dagvers op het open vuur. De selectie verse vis wordt aangevuld met een scala aan creatieve plantaardige gerechten zoals geroosterde bloemkool met keluwek tahini, tropisch fruit en gegrilde bonensalade. Alle bijproducten worden waar mogelijk hergebruikt.

O, en we zijn ook zwaar fan van de outfits van het personeel! (Told you so: álles is smaakvol). De signature allover print matching blousjes en broeken worden overal in Potato Head gedragen en je wil ze na een avond de (kleren)kunst af kijken geheid zelf ook hebben. Kan: er is uiteraard een winkel waar je de zomerse goodies aan kan schaffen.

Of het dan klaar is? Nee joh! Je kunt je meer dan een hele dag, wat heet: meerdere dagen, vermaken bij PTT: Zo heb je de bezongen beachclub natuurlijk maar er is ook restaurant Kaum, ook boven de strandzaak en óók heel goed. Kaum betekent ‘tribe’, of ‘stam’ in het goed Nederlands en serveert authentiek Indonesisch eten. Mocht je nu snelle trek hebben, schuif dan aan in de Pizza Garden van de club. Dat is zoals het klinkt. En verrukkelijk, uiteraard.