Nieuwe hotels in Europa
Aan knappe stekkies geen gebrek in Europa. Alle nieuwe plekken verzamelen! Voila, een volle lijst met luxueuze boetiek hotels in grote steden zoals Parijs en Londen, maar ook minder goed bereikbare (maar hele mooie) plekken in IJsland en Montenegro. In deze lijst alleen de allernieuwste hotels, waar je stuk voor stuk wilt slapen, als geld er niet toe zou doen. Iemand nog wat geld over? Dank.
Meer nieuw, nieuw, nieuw weten? Bekijk hier de lijst met alle nieuwe restaurants in Amsterdam.
The Lince Santa Clara ligt in Vila do Conde, een rustig vissersdorpje in het district Porto, een klein stuk rijden ten noorden van de gelijknamige stad. Een knappe plek an sich is voormalig nonnenklooster, waar je de erfgoed van het hotel voelbaar voelt: gebogen kerkachtige plafonds, neoklassieke kenmerken en het gevoel van Portugese literatuur. Er zijn twee restaurants (de ene traditionele Portugese, de andere fijn dineren), een spa, twee zwembaden (een overloop zwembad in de buitenlucht omringd door planten en salie-groene parasols mét aangrenzende zwembadbar, of het tweede zwembad binnen in de spa) en een wijnkelder.
Met nog geen drie uur reizen vanaf Rotterdam kun je al in Parijs staan. Amper moeite gedaan, en toch sta je in een andere stad. Ook daar worden nog steeds nieuwe plekken toegevoegd, en hotel Hana is er daar een van. Het hotel ligt in het tweede arrondissement, om de hoek van Opéra Garnier, het Louvre en Gare Saint-Lazare. Het hotel heeft zesentwintig moderne kamers en suites, met elk uitzicht op de stad. Ook al bevind je je in een bruisend deel van Parijs, achter de deuren van hotel Hana zit je rustig en heb je geen idee wat er zich buiten afspeelt.
Wat echt een bijzondere plek is? IJsland. Het land van vuur en ijs. Op IJsland vind je ook hele bijzondere accomodaties, en Highland Base Kerlingarfjöll is er daar een van. Het hotel heeft 28 kamers en zes lodges en is volledig verstopt en omringd door de sneeuw, gletsjers en lavavelden. Het nadeel van deze accommodatie? Er komen is een flink gedoe, vooral in de winter. Vanaf Skjol Basecamp (90 minuten vanuit Reykjavik) moet je de Super Jeeps nemen, en afhankelijk van het weer kun je er minimaal twee tot maximaal vijf uur over doen. Maar, als je er eenmaal bent, is het adembenemende uitzicht absoluut de moeite waard.
Bekijk en/of boek Highland Base Kerlingarfjöll
Fotocredits rechts @chrisburkard
Less is more geldt niet bij deze knappe maar wel hysterische plek in Londen. Broadwick Soho is er een als geen ander. Zodra je hier de deur instapt, heb je instant het gevoel alsof je ergens anders bent en wil je eigenlijk elke hoek langs gaan om te bekijken wat daar is. Er is behang door heel het gebouw met olifanten en tijgers erop, kunst van Francis Bacon, Bridget Riley en Andy Warhol aan de muren, en overal kroonluchters in verschillende kleuren. De grote bar is volledig in goud gehuld met roze tinten, en de minibar is in de vorm van een olifant. Hoewel in het hele gebouw geen enkele ruimte onbenut is gelaten als het gaat om texturen, kleuren of patronen, zijn de kamers wat rustiger. Maar toch, nog steeds behoorlijk knap.
Wie is er niet dol op Italië, en dan vooral Toscane? Ook de wat minder bekende delen (juist die!), waar nu hotel La Roqqa staat met zijn terracota voorgevel. La Roqqa ligt in de wijk Porto Ercole in Toscane, die vrij exclusief is door zijn moeilijke bereikbaarheid.
Van binnen zijn de kamers minimalistisch, met een Italiaanse twist: witte bedden, wijnrode muren en pastelgroene accenten. Als je hier verblijft, vraag dan om een suite aan zee, want dan heb je uitzicht op de haven (en een terras met stoelen en tafels) om de boten in en uit te zien varen. Pluspunten hier? Restaurant Sirocco (en ook zeker de rooftopbar) wat te vinden is in het hotel, met eigen sterrenchef; het visitekaartje van het hotel. De gerechten zijn om je vingers bij af te likken. Té goed.
Fotocredits: @alessandromoggi
Eigenlijk niet in Europa, maar toch verdient deze naam een plek in de lijst. The Georgian in Los Angeles is niet alleen een plek om te slapen. Zeker niet zelfs, ze creëren alle ruimtes zodanig dat ze gasten verleiden om een tijdje te blijven zitten, zoals in de goed gevulde bibliotheek. Ook op de kamers is er gedacht aan leuke details, zoals boeken en vinyl platen die je kunt afspelen op de Victrola platenspeler. Sinds 2023 zijn ze heropend, maar je kunt de energie en geest van de plek voelen zodra je de lobby instapt, met zijn gebogen plafonds en Art Deco-meubels (net zoals de buitenkant van het gebouw). Je wordt welkom geheten met een glas bubbels – talk about a good start. Oh, en het strand ligt om de hoek. Jippie!
Bekijk en/of boek The Georgian, Los Angeles
Fotocredits rechts: Douglas Friedman
Valldemossa is een plaats aan de westkust van Mallorca waar Hotel Valldemossa in 2024 haar deuren opende. De naam van het hotel is allesbehalve bijzonder, maar de locatie en het pand zelf zijn dat zeker wel. Ooit was hotel Valldemossa van een klooster dat hoorde bij de kerk van de stad. Het hotel heeft slechts twaalf kamers, wat het heerlijk kleinschalig maakt. Toch is het ruim opgezet, met het interieur vol bruine tinten – maar dan niet op een saaie manier (best knap) – gouden accenten en designstukken die perfect in het geheel passen. In de spa kun je ‘gewoon’ lekker ontspannen of een behandeling boeken die onderdeel uitmaakt van het Valldemossa Longevity programma, waarin Oosterse en Westerse methoden worden gecombineerd. Voor schreeuwende kinderen die je inner peace verstoren hoef je trouwens ook niet bang te zijn, het hotel is adults only. Het centrum van Valldemossa is een kleine tien minuten lopen en Palma ligt vijftien kilometer verderop.
Je kunt deze plek onmogelijk missen: in het 1e arrondissement van Parijs, boven de Chopard-boetiek met een felgekleurde blauwe deur, bevindt zich 1, Place Vendôme.. Zodra je binnenkomt, valt meteen op dat er geen traditionele lobby is en dus geen standaard check-in. Je checkt in waar je maar wil: in de salon, in de openbare ruimtes of in je kamer. Dit geldt trouwens ook voor het dineren; waar je maar zin hebt om te eten, kun je dat doen. Er zijn vijf kamers en tien suites, variërend van 30 tot 130 m². Er is een wellnessruimte (behandelingsruimte, sauna en yogaruimte), een butlerservice, een bibliotheek, een wintertuin en roomservice 24/7. Kortom: hier kom je niets tekort.
Bekijk en/of boek 1, Place Vendôme
Fotocredits: @raphaelmetivet
Aan de oevers van het IJmeer (dan zit je dus heerlijk tussen de rietpluimen en gevelhuisjes aan het water) huist boetiekhotel De Durgerdam. Klein en rustig, met slechts veertien stijlvol ontworpen kamers en suites, die qua kleurgebruik lekker matchen met de oevers van het meer. En dat alles in Durgerdam of all places. Het kleine dorpje (waar de tijd tien keer zo sloom lijkt te gaan in vergelijking met Amsterdam centrum) heeft slechts één straat en bestaat verder vooral uit oever, meer en polder. Klinkt misschien wat duf, is het allesbehalve. Het is een dorp met een rijke historie waar schepen van de zeilclub voorbijvaren en waar de vissers van Durgerdam van oudsher hun netten uitwerpen. En dat is genieten met de hoofdletter G, want onderweg kom je langs 17e-eeuwse gevelhuisjes, een kerkje met klokkentoren en hoog gras onderaan de dijk. Dat o zo rijke verleden van de streek en de natuurelementen komen terug in het hotel, met bijvoorbeeld handgeschilderd schrijnwerk uit de tijd van de Zuiderzee, tegelwerk en zachte, sensuele, fluweelachtige stoffen in de kamers. En bij die fijne kamers krijg je dus gratis toegang tot het natuurlijke zwembad (IJmeer) en de omliggende natuur.
Tegenover het strand? Check. Over details nagedacht? Check. Bij Château de Théoule zit je zeker goed. Alleen al vanwege het lieve personeel wil je hierheen, want ze dragen je zowat op handen en voeten. Maar, hé, niets ten nadele van de rest hoor! Juist niet, wat een vreselijke goede plek is dit ook weer. Het wordt misschien een beetje saai, maar we liegen echt niet. Ook Château de Théoule is een plek waar je prima je vakantie kunt boeken en waar je van tevoren al weet dat het een succes wordt. Van buiten een kasteel, van binnen franjes, gestreept behang en fluweelgroene accenten. Het dilemma: gaan we liggen op het privéstrand, of blijven we bij het piekfijne zwembad van het hotel? Keuzes, keuzes.
Ongeveer veertig minuten rijden van Palma ligt Hotel Corazón, tussen Deià en Sóller. Je weet dat je er bent wanneer je een prachtig gerestaureerde 16-eeuwse finca langs de kant van de weg ziet. De bedoeling van Hotel Corazón? Een hotel zijn dat net wat meer aanvoelt als een privéhuis van een kunstzinnige vriend, en een plek waar alles mogelijk is. Alle kamers zijn uniek, met ruige tapijten en eivormige koeldouches in zachte tinten roze, salie en oker. Knap dus.
Bekijk en/of boek Hotel Corazón
Fotocredits: @alixelay
Je zou misschien eerder denken dat het op Ibiza ligt, maar niets is minder waar. Je rijdt er in 30 minuten naartoe vanaf Marrakech. Een prachtige boerderij gelegen in een olijfgaard, tussen het Atlas- en Jbliet-gebergte. Een lang pad, bezaaid met argannoten, leidt je naar een stoffig roze, verbouwde boerderij. Van binnen lijkt het net een kunstgalerie, met glinsterende oppervlakken, vintage Italiaanse banken en kunstwerken van lokale kunstenaars. En daar zit je dan, heerlijk tussen de olijfbomen bij het zwembad – niets meer aan doen bij Farasha Farmhouse.
Bekijk en/of boek Farasha Farmhouse
Fotocredits rechts: @dreamgaia
Wil je niet ver vliegen, maar toch het gevoel hebben alsof je een ander tijdperk binnenstapt? Ga dan naar Athené, en wel naar Monument. De naam is misschien niet verrassend, want deze bijzondere plek is ook geclassificeerd als modern monument. Het is een plaatje met stoffige roze muren, massief grijs marmer op de vloeren, en een handgeschilderd kunstwerk op het plafond. Ook in de kamers zelf zijn de plafondschilderijen te vinden. Deze plek ademt luxe. Bij Monument serveren ze alleen ontbijt, maar wie wil er nou niet Athené ontdekken?
Fotocredit: @dpoupalos_studio
Hoewel deze plek niet in Europa ligt, voelt Bali soms wel bijna Europees aan. We hebben er zelfs Bartjes wonen. Daarom schrijven we toch over het prachtige, nieuwe Further, gelegen in het hart van Pererenan. Het hotel is verspreid over twee terracottakleurige gebouwen langs de door palmbomen omringde hoofdstad van het dorp. Maar het is niet alleen een hotel. Er is ook een boardshop en conceptstore van het Australische label Thomas Surfboards, een boetiek van het huidverzorgingsmerk Oaken Lab uit Jakarta, een Parijse bistro, en op de bovenverdieping bevinden zich verschillende suites, gebaseerd op traditionele Balinese vormen en texturen. De muren zijn versierd met pleisterwerk en metselwerk, en het meubilair is gemaakt van gietijzer, aarde en hout. En het ontbijt? Dat wordt gewoon in een picknickmand voor je deur bezorgd. Heerlijk.
Fotocredits links: @tommasorivaphotography
Wauw. Dat is het eerste wat in ons opkwam toen we hier een foto van deze plek zagen. Wat. Een. Plaatje. Voordat je je überhaupt hebt ingelezen over deze plek, wil je al boeken. Maar goed, eerst even de zaken op een rij zetten: er zijn twintig kamers, allemaal verschillend, maar wel stuk voor stuk uitzicht op de oceaan of de vulkaan (of beide). Dertien van de kamers hebben een eigen terras. Er is gebruik gemaakt van de kleuren groen, wit, natuurlijke afwerkingen (steen, hout, linnen) en veel (héél veel) planten. De voorgevel van het hotel heeft is wit, met vulkanische lavamuren en groen op de deuren en kozijnen. Het is een typische kleur die overal op het eiland te vinden is, omdat eigenaren verf over hadden nadat vissers hun boten hadden geverfd. Wil je een verblijf boeken? Stel het dan nog even uit, want over een paar jaar produceren ze hun eigen wijn. En die wil ja natuurlijk proeven tijdens je verblijf. Of ga gewoon nog eens terug. Dat is ook een optie.
Nog een eiland om deze lijst mee af te sluiten, en dan wel met een nieuwe topper: Mamula Island, bij Montenegro. Hier kom je niet zomaar; je zult echt de boot moeten nemen, maar die boottocht is wel met een glas champagne. Een eiland met een geschiedenis: voor de jongere generaties wordt het eiland Mamula herinnerd als een plek voor picknicks en kinderen leren zwemmen. Terwijl de oudere generatie het herinnert als een fort onder de Italiaanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er zijn tweeëntwintig suites en tien kamers, die één voor één uitzicht hebben op zee, met panoramische ramen van plafonds tot vloer. Het hotel heeft drie zwembaden, heeft uitstekende restaurants (meerdere, ja) waar je onder andere verse oesters uit de zee kunt krijgen.
Locke de Santa Joana ziet eruit als een landhuis en is te vinden in hartje Lissabon. Een oorspronkelijk klooster, waar de nonnen nu plaats hebben gemaakt voor appartementen, co-working ruimtes, vergaderzalen, restaurants, bars én een zwembad. Ook het interieur mag er wezen: karakteristieke elementen (hallo hoge plafonds!), frisse tinten, tijdloze meubels en hier en daar toch ook nog wat Portugees design.
In tegenstelling tot de rest van de stad is het hier relatief vlak (fijn ook voor als je met kids bent), en aangezien de metro op slechts vijf minuten loopafstand ligt, hoef je niet lang met je koffers te zeulen. Zo kom je niet alleen zen het klooster uit, maar ga je er ook ontspannen in.