Nederland, Amsterdam29 augustus 2019, door Jorien Thijs

Nieuwste beauty onder de boutique hotels: The Craftsmen

Nederland, Amsterdam, 29 augustus 2019, door Jorien Thijs

Nieuwste beauty onder de boutique hotels: The Craftsmen

We gluurden vaak even naar binnen bij dit prachtige pand op deze prachtige plek. Daar waar voorheen Hotel Brouwer aan de Singel huisde werd namelijk maandenlang verbouwd, geverfd, geklust, ge-bloed-zweet-traant. Stukje bij beetje kreeg alles vorm en herrees er een parel onder de boutique hotels. Nu eindelijk écht open: Hotel The Craftsmen.

Hotel The Craftsmen

Hotel The Craftsmen

Bij binnenkomst vallen gelijk de eeuwenoude details op (hallo Delftsblauwe tegeltjes, hoi originele houten balken) en voel je dat dit een plek met een rijk verleden is. De drie historische grachtenpanden waar Hotel The Craftsmen huist vormen samen een rijksmonument. In de 17e eeuw werd een van de drie panden gebouwd door niemand minder dan Roelof Swaen, adjudant van Michiel de Ruiter, die het gebruikte als veerhuis. Fast forward naar 1917 toen dhr. Brouwer er een hotel van maakte. En nu, nog eens honderd jaar later, heeft de familie Zandbergen het iconisch rijksmonument overgenomen om het om te toveren tot een sfeervol family owned hotel.

De uitbaters schakelden kunstenaar Stef van der Bijl in om dit intensieve project te begeleiden. De bijzondere architectonische elementen herstelde hij waar mogelijk in ere. Waar je ook kijkt vind je antieke vondsten die met veel vakmanschap zijn hergebruikt in een functionele toepassing. Oude werkbanken dienen nu als badkamertafel, naaimachines werden lampen. De liefde voor de originele objecten spat ervan af. Overal tref je knusse hoekjes en smalle gangetjes. In het monumentale trappenhuis leidt een muurschildering van Aart Taminiau je door de geschiedenis van de grachtenpanden.

Er kwamen veertien kamers met allemaal een eigen unieke stijl. Centraal staat de verwijzing naar oude ambachten, van kunstschilder tot smid tot schoenmaker. Op zolder vind je de vliegtuigkamer; waar een propeller in de nok dienstdoet als ventilator, Fokker onderdelen nu bijzettafeltjes zijn en een voormalige nooduitgang is omgetoverd tot kledingkast. It’s all in the details. Verliefd werden we op het losstaande gouden bad. Scheut badschuim van Zenology erbij, dit moet een staycation zijn.

Bij twaalf kamers krijg je een fenomenaal uitzicht over de gracht cadeau, de andere twee kijken uit over de Lijnbaanssteeg. Ontbijten doe je in de lichte ruimte beneden; met verse croissantjes en uitkijkend over de Singel. Het is dat de stad lonkt, maar eigenlijk wil je nergens meer heen.

Hotel The Craftsmen