Italie, Sicilië7 november 2022, door Maartje

Het leukste van Noord Sicilië – Cefalu en omgeving

Italie, Sicilië, 7 november 2022, door Maartje

Het leukste van Noord Sicilië – Cefalu en omgeving

Ach ja, het prachtige eiland Sicilië. Wat kunnen we zeggen. Ga! Dat was het wel. Lees eerst onderstaand verhaal nog even, en leg onze favoriete restaurantjes meteen vast, ga je - denken we - plezier van hebben.

 

Tips voor de rest van het eiland hebben we natuurlijk ook, wat dacht jij nou. Zie hier alle fijne plekken op de rest van Sicilië. En als je nog specifieker alleen tips voor het zuiden van Sicilië wil, hebben we je daar ook covered. Al dit leuks plannen is natuurlijk wel het fijnst met een zonnige cocktail in je hand.

Cefalu

Cefalu

De kleine stad Cefalu is een van de oudste steden van Sicilië. Het is een van de grootste toeristenplaatsen in de regio op ongeveer anderhalf uur rijden van Palermo, de hoofdstad van het eiland. Een perfecte uitvalsbasis voor zowel een dagtripje Palermo (ga aan het eind van de dag en neem slapende kids mee terug naar huis, anders is het in het hoogseizoen veel te warm). Het centrale plein van Cefalu kent een aantal gezellige restaurants die allemaal naar de imposante kerk kijken. Het kan geen verrassing zijn dat de Italianen iedere gelegenheid aangrijpen voor een (katholiek) festijn – of het een operazangeres of een kudde kleurrijk versierde paarden – er gebeurt altijd wel wat. 

De boulevard is niet te missen en al is het heerlijk flaneren en moet je voor de toeristische orde wel ergens even gaan zitten voor een kopje iets, veel meer tijd heb je er niet nodig. Sla de Lido’s op het strand lekker over. Duik je de straat in waar de historische binnenstad begint, dan scoor je een ijsje bij Cannolí: THE BEST. En achterin heb je een waanzinnig uitzicht over zee, als bonus.

Bovendien zijn Italianen familiemensen pur sang: overal kinderen en oplettende ogen. Waarvan acte: ons favoriete moment van de dag (iedere dag) was een uurtje of 16/17 als we steevast naar hetzelfde restaurant gingen: Duomo Cucina e Cantina Cefalu, te herkennen aan de gezellige trapzitjes voor de deur, en de grote ronde bar-achtige tafels onder de bomen  pal voor de kerk, kan niet missen. Vito kon daar rustig rondlopen, en wij hem in de gaten houden. Belangrijk ook: verrukkelijke wijnen, heerlijke pasta’s, fijne ‘trap’zitjes om op te borrelen (een handig herkenningspunt voor zoontjelief) en een goed uitzicht over het plein. Vakantie wel hoor!

 

Een andere aanrader voor een avondje heerlijk tafelen with a view is restaurant Ristorante Le Chat Noir,  niet in de minste plaats omdat je er zo gezellig in een steeg onder de lampjes zit. Een eigentijdse publiekslieveling is La Gallizza. De ingang is misschien iets te kleurrijk (zeggen we dat nou echt?), maar loop door en je komt bij een fijne binnentuin. Al Faro is een topper voor wie een puik uitzicht naast zijn eten blieft en Cortile Pepe is een van de andere weinige echte eigentijdse zaken. Hier eet je de lekkerste visgerechten (vonden wij). Allerlaatste dan: Lievita Wood Fired Pizza. Mega leuk! Pizza hier uiteraard. Duh.

Residence Calanica

Residence Calanica

We logeerden bij het kleine familiehotel Residence Calanica, zo’n vijf minuten met de auto vanaf Cefalu. Het hotel is als een minidorp tegen een ruige rots gebouwd en iedere ‘kamer’ is als een rond privé huisje met eigen terras rondom waardoor je heerlijk privé zit. Het kiezelbaaitje is ook privé en perfect voor iets grotere kids die de tijd van hun leven zullen hebben met een snorkel. Vito (toen nog geen 1,5 jaar) zwemt sowieso nog niet alleen, en alles was overal goed afgezet waardoor hij prima rond kon struinen zonder dat we bang waren dat hij in het water zou vallen. Het restaurant is meer dan goed en die rotsen, plus de baai, zorgen voor prachtige plaatjes. De kamers zijn prima, maar verwacht geen oe’s en aah’s. Hetzelfde geldt voor de overige binnenruimtes. Het hotel is echter betaalbaar en staat op een heerlijke locatie!

Restaurants Cefalu

Restaurants Cefalu

We hebben een paar favorieten in Cefalu zelf, waarvan Frì Trafficanti Di Gusto een van  de toppers was. Een modern – zeg maar gerust hip voor Siciliaanse begrippen – restaurant op de  – zeker voor zo’n idyllische stadje – niet meest charmante plek van Cefalu: aan straat met nét geen zicht op zee. En toch is het een topper: eigentijdse verrukkelijke Italiaanse happen, snelle, jonge, vriendelijke service en gewoon zo’n plek waar ze begrijpen hoe het heurt. Aan de overkant van de straat is een speeltuintje, heel leuk maar let op: de straat is vrij druk, dus het grut alleen laten is niet echt een optie. Wil je écht heel goed Italiaans tafelen, ga dan zeker naar Ristorante La Botte. Een donker, maar smaakvol typisch Italiaans restaurant dat ons door veel locals werd getipt. En waar we, inderdaad, niet-te-doen-lekker hebben gelucht. Let wel: laat lunchen is geen optie. Rond 15 uur gaan ze dicht om zich op te maken voor de avond.

Restaurant Qualia

Restaurant Qualia

Al was ons meest favoriete restaurant Qualia, verstopt in een smalle steeg bijna tegenover over de winkel van het beautymerk Ortigia. Side note: dit heerlijke authentieke merk komt van Siciliaanse bodem en creëert echt de heerlijkste geuren in de allermooiste verpakkingen ooit. Wij waren al hooked en gingen met een tas(je) vol naar huis. Afijn, duik de steeg in en naast een fotogenieke oude marktplaats staat dit moderne restaurant. Prima voor de lunch, nog beter wanneer eventuele kindjes slapen en/of ‘s avonds bij de oppas zijn. Je eet er namelijk een uitgebreid menu van kleine Frans-Italiaanse gerechten waar de heerlijkste wijnen bij worden  geserveerd, en je zit – buiten – uberromantisch onder een slinger van lampjes en de takken van olijfbomen. Al zitten de echte Italianen binnen. Reserveren is een must overigens. En het is, volgens mij, het enige restaurant van dit kaliber (en met deze styling) in de omgeving. Aanrader!

Scopello

Scopello

Oh, fijn dorp Scopello. Het kleine dorp is ontzettend kindvriendelijk en de baai de mooiste van het eiland. Een plaatje van een typisch vakantieoord en niet meer dan een dorpsplein, twee ijszaken en een toegangspoort naar een soort grote binnentuin waar nog een zestal restaurants huizen (voor elk wat wils) en waar de hele zomer lang een live band staat te spelen. Vraag je ons waarom we zo verknocht zijn aan Sicilië, dan is het antwoord (onder andere) omdat je er in augustus vakantie viert tussen de Italianen. Alleen maar Italianen, overal. 

Tonnara di Scopello

Tonnara di Scopello

Met stip de allermooiste en meest fotogeniek plek van Sicilie (niet alleen van het noorden van het eiland) – Tonnara di Scopello. Het is even zoeken naar deze goed verzorgde privé-baai en je denkt tijdens het klimmen vást dat je alleen op de wereld gaat zijn als je er eenmaal bent… Dat ga je mis hebben, zeker in het hoogseizoen. Echter, alle Italianen hier zijn onderdeel van de charme. Het is niet perse het meest kindvriendelijk stukje van het eiland, maar dan noemen we dit het leverage deel.

San Vito Lo Capo

San Vito Lo Capo

Mocht je, net als wij, van uitgestrekte witte stranden en stil fluweelzacht water houden, dan is er op Sicilie maar één plek: San Vito Lo Capo. Toeristisch? Mega. Storend? Allerminst. Gezellig stadje? Rete. Het geheel een picture perfect? Ja dus.

 

Lido Torre di Guidaloca

Lido Torre di Guidaloca

De kust van Sicilie kent een keur aan Lido’s. Dat zijn wat ze in Spanje Chiringuitos noemen, eenvoudige strandtenten die soms helemaal niet zo eenvoudig zijn. Soms vallen deze een beetje tegen, en soms zijn het instagramplaatjes die tot leven komen. Zoals het strand van Torre di Guidaloca, een mooie baai met kritstalhelder water, afwisselend kleine kiezels en wit zand en kleurrijke gestreepte parasols overal.

Hotel Le Calette

Hotel Le Calette

Oke, de uitsmijter dan nog: een kwartier rijden van Cefalu vind je Hotel Le Calette en het bijbehorende restaurant, gebouwd op een verzameling ruige kliffen. En dat was, zonder enige twijfel, de fijnste, meest relaxte plek van onze hele vakantie. Je spendeert er met gemak een hele dag op de heerlijke ligbedden aan de zee en je eet er meer dan overheerlijk in het restaurant. Twee keer als het even kan, ook als je niet in het hotel slaapt (dat is namelijk behoorlijk aan de prijs). Het hotel-restaurant is een plaatje, van A tot Z, maar Le Calette is – denken we – niet erg goed in zijn eigen marketing, want we troffen het er steeds lekker on-ontdekt. Dus ga, geniet, en houd je mond.