Nederland3 mei 2021, door Anne Abendroth

Ode aan het Landschap: tijd om de natuur in de spotlight te zetten

Nederland, 3 mei 2021, door Anne Abendroth

Ode aan het Landschap: tijd om de natuur in de spotlight te zetten

We schuiven niet onder stoelen of banken dat we er niet vies van zijn om tot de natuur te keren om even tot rust te komen. Back to the basics zeggen we dan. Zo ontstonden eerder al lijsten met lekkere plekken in de natuur om te vertoeven. Even op adem komen van alle chaos uit ons leven. En laat 2021 nou ook net het jaar van het landschap zijn. Hoog tijd om al het moois van de natuur te vieren, non? Precies de gedachtes van de bedenkers achter het landelijke thema van dit jaar met als doel om meer kennis, aandacht en waardering op te wekken voor het Nederlandse landschap. Een jaar lang zijn er allerlei kunstprojecten, tentoonstellingen en excursies in de Achterhoek, Flevoland, Friesland, in de Hollandse Waterlinies, Limburg, Nationale Parken en Noord-Holland. Een heuse ode aan het landschap. Hoog tijd om de natuur in de spotlight te zetten. Lees je mee?

De Achterhoek

De Achterhoek

We trappen af met het mooie landschap van de Achterhoek. Want ook daar is veel moois te zien. Beloofd. Ook al zou je bijna vergeten dat er in het meest oostelijke deel van ons land een verborgen schat vol pracht en praal te ontdekken is. Explains de naam Achterhoek, niet? Maar vergeten dat doen we niet hoor, ha! Het landschap van de Achterhoek kent veel beken en rivieren, veenmoerassen, zandvlaktes en bossen. De Achterhoek staat ook wel bekend als een coulisselandschap. Letterlijk en figuurlijk. Want je ziet na elke nieuwe bocht wel weer een nieuw decor.

De Achterhoek celebrates nature door op meerdere plekken in de natuur de werken van street-art kunstenaars te plaatsen. De werken kun je zien tijdens de Silo-Art Tour. Klinkt gaaf vinden we. Tijdens de internationale kunstroute IJsselbiënnale (tussen 18 juni en 19 september 2021) zullen maar liefst 26 kunstenaars zich laten inspireren door de impact van klimaatverandering op het landschap. Je kunt de werken zien via de buitententoonstelling van 120 km.

Beeld van Jan Bijl

 

Flevoland

Flevoland

Flevoland, bekend om zijn woeste natuurlandschap. Logisch eigenlijk als je terugdenkt aan de de manier waarop het ontstaan is. Een beetje survival of the fittest. Maar dan net anders, ha! Flevoland ligt op de plek waar de Zuiderzee vroeger de omliggende gebieden opslokte.

Hier waan je je niet alleen op de bodem van de voormalige Zuiderzee, maar ben je omringd door natuur en kunst. Zo ligt hier Schokland als een heuse fata morgana in een zee van weilanden, ha! Dit was once upon a time een eiland in de Zuiderzee, maar is nu vooral een plek waar je geniet van de natuur en geschiedenis. Maar er is meer, want het eiland is vanwege de archeologische rijkdom en de rijke geschiedenis op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Hulde. Ohja, Schokland organiseert (tussen 5 juni en 19 september ) een groot cultureel seizoen: ‘Zomer op Schokland’ met als thema’s poëzie en een internationale kunstroute (vanaf 18 juli).

Beeld van Jan Bijl

Friesland

Friesland

Ook onze vrienden uit het hoge noorden doen mee met de Ode aan het Landschap. In Fryslân vind je veel duinen en dijken, bossen, stranden, meren en rivieren. Nergens anders vind je zoveel verschillende landschappen op weinig vierkante meters als in Friesland. Maarja… Vinden we stiekem alleen maar leuk. En een ding is zeker. Hier wil je naartoe. Beloofd.

In september 2021 is de Waddenzee het decor van een Wadopera. Het verhaal van visser Peter Grimes wordt verteld, waardoor je een blik krijgt op het leven in een klein vissersdorpje. Verder vind je in het noorden van Friesland de enige twee officiële Dark Sky Parken van Nederland. In Nationaal Park Lauwersmeer op de grens van Friesland, Groningen en Terschelling om precies te zijn. Maar we horen je al denken, wat is zo’n Dark Sky Park? Dark Sky Parken zijn door de Dark Sky Association officieel aangewezen vanwege de minimale of ontbrekende lichtvervuiling. Met een onbewolkte lucht kun je er de Melkweg of zelfs het Noorderlicht zien. En aangezien het zo donker is, kun je ook veel sterren spotten of dieren die je overdag minder vaak tegenkomt.

Beeld links van Team Horsthuis

Beeld rechts van Hans Jellema

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Hollandse Waterlinies

Hollandse Waterlinies

Oké we like history. En laat de Hollandse Waterlinies nou een heus heldenverhaal zijn van de Nederlandse geschiedenis. De Hollandse Waterlinies dienden van 1815 tot en met 1940 als verdedigingslinie tijdens oorlogvoering. De linies bestaan (nog steeds) uit een complex van sluizen, forten en vestingsteden om een groot deel van Holland en de steden Amsterdam en Utrecht te beschermen. En guess what? Zodra de vijanden te dichtbij kwamen, werden de gebieden meteen onder water gezet. Enne in 1996 werd de historische waarde van de linies erkend toen de Stelling van Amsterdam op de Werelderfgoedlijst van UNESCO kwam. Vinden we interessant. In de avond van 3-4 en 10-11 september wordt de werking en betekenis van heel veel waterwerken over de totale lengte van de Hollandse Waterlinies (van Edam tot Biesbosch) getoond door een heuse lichtshow en verschillende vertellers. Indrukwekkend vinden we. Ook zijn er Fortensafari’s, waarbij de boswachter de bezoekers meeneemt op ontdekkingstocht langs bijzondere flora en fauna op en om de forten. Nice.

Beeld links van Abe Jonker

Beeld rechts van Martin van Lokven

Limburg

Limburg

We gaan verder naar Limburg. Naar de Maas om precies te zijn. Deze rivière de l’amour heeft letterlijk haar sporen in het landschap van Limburg achtergelaten. Zo heb je de Grensmaas, Zandmaas, Maasplassen, Maasduinen en de Maasvallei. Door alle kronkelige bewegingen van de Maas is er een heus heuvellandschap ontstaan en dat is uniek voor het Nederlandse landschap. Ode aan de Maas!

In de tentoonstelling Machtige Maas laat Servé Hermans (leider van Toneelgroep Maastricht) vier gezichten zien van de rivier: muze, monster, moordenaar en moeder. De tentoonstelling is te zien tot en met 29 augustus. Verder werken kunstenaars, componisten en regisseurs samen aan de Grensmaasopera in Schipperskerk op 27 juni om 15.00 uur, 2/3/4 juli om 21.00 uur.

Beeld van Jan Bijl

Noord-Holland

Noord-Holland

Je zou het misschien niet denken. Maar Noord-Holland is het grootste schiereiland van Nederland. In het westen vind je de Noordzee, in het noorden de Waddenzee en in het oosten het IJsselmeer. Het land van zee wordt omringd door historische steden zoals Amsterdam, Alkmaar, Haarlem, Hoorn en Enkhuizen. Verder vind je hier een heus polderlandschap.

Er staan nog steeds 160 historische molens verdeeld over het Noord-Hollandse landschap. 21 molens zullen vanaf 8 mei hun eigen verhaal vertellen over het landschap waarin het staat. Een ode aan de molens.

Beeld van Jan Bijl

 

Nationale Parken

Nationale Parken

Nederland kent maar liefst 21 nationale parken en zes daarvan worden dit jaar in de schijnwerpers gezet. De parken zijn de Rembrandts van de natuur. Volgens ons dan. Maar weinig mensen kennen de parken. Je kunt bij elk park op ontdekkingstocht gaan. Het hele jaar door worden in de parken bijzondere excursies georganiseerd. Maak een droogvaltocht op de Waddenzee, ga op een heuse beversafari in De Biesbosch of proef de zilte smaken in Nationaal Park Oosterschelde. En voor de actievelingen onder ons kun je een mountainbiketocht maken over de heuvels van de Sallandse Heuvelrug, een zeiltocht naar de nieuwe Eilandengroep de Marker Wadden of een fietstocht over duizenden fonkelende steentjes in Van Gogh Nationaal Park.
Beeld links van Sjoerd Bracke en Cuno Bruin
Beeld rechts van Rottumeroog expeditie

Klik voor meer activiteiten op de link

Op zoek naar fijne hotels in eigen land? Klik hier

Kidsproof plekken in eigen land om te slapen? Check it out.