13 april 2024, door Barts Boekje

Laat je creativiteit de vrije loop en maak je eigen onderzetters met epoxy giethars

13 april 2024, door Barts Boekje

Laat je creativiteit de vrije loop en maak je eigen onderzetters met epoxy giethars

Ben jij creatief? Dan zit je bij Barts boekje helemaal goed! Hoe leuk is het om bijvoorbeeld je eigen onderzetters te maken of om lekker aan de slag te gaan met het pimpen van je tafel? Omdat we ons goed kunnen voorstellen dat jij je misschien afvraagt hoe je dit allemaal kunt doen, hebben wij het antwoord voor je en dat is met epoxy giethars. Hoe dit precies werkt en waarom het zo leuk is om te doen, vertellen we je uiteraard allemaal.

Wat is epoxy giethars?

Wat is epoxy giethars?

Voor we verdergaan met de handige tips, eerst even uitleggen wat epoxy giethars nu precies is. Epoxy giethars is eigenlijk niets meer dan een soort plastic dat in twee delen verkocht wordt: hars en hardener. Wanneer je deze mengt, ontstaat er een chemische reactie waardoor het een vloeistof wordt die vervolgens uithardt tot een sterke, transparante kunststof. Je kunt het in allerlei vormen gieten, waardoor het geschikt is voor diverse creatieve toepassingen! Bijvoorbeeld dus voor het maken van je eigen onderzetters, maar ook voor een epoxy tafel voor degene die ook handig zijn met meubels. Misschien heb je ze weleens gezien, die enorme boomstamtafels, waarin je in het midden een hele strook met een bepaalde kleur kunststof hebt. Dit is giethars!

Zelf aan de slag met resin art

Zelf aan de slag met resin art

Als we het hebben over het zelf maken van onderzetters met epoxy, dan valt dit onder de noemer resin art. Dit is letterlijk ‘kunst’ dat gemaakt is van epoxy. Iets wat we natuurlijk bij onderzetters wel kunnen stellen. Online kun je van alles vinden. Zo zijn er vaak allerlei DIY pakketten te vinden, waarmee je relatief gemakkelijk je eerste setje onderzetters kunt maken. Het enige waar je wel even goed naar moet kijken, is of daar ook alles in zit. Heel irritant als je er halverwege achterkomt dat je geen mengbeker hebt.. Hieronder vind je de benodigdheden om direct te kunnen beginnen:

  • Epoxy giethars en hardener
  • Siliconen mal voor onderzetters
  • Pigmenten of glitters (optioneel)
  • Mengbekers
  • Roerhoutjes
  • Handschoenen
  • Mondkapje
  • Ontvetter

Stappenplan voor je eigen epoxy onderzetters

Stappenplan voor je eigen epoxy onderzetters

Alles in huis? Dan is het nu tijd voor het echte werk. Ruimte is belangrijk, dus zorg voor een goede, ruime werkplek. Doek over tafel, handschoenen aan, en een raampje openzetten voor de ventilatie en  je bent er al. Vervolgens meng je de epoxy zoals aangegeven op de verpakking. Gelukt? Dan kun je nu als je wilt wat pigmenten (kleur) toevoegen, bijvoorbeeld om een wat speelser effect te krijgen. Dit giet je vervolgens in de mal en laat je dan 24 tot 48 uur uitharden. Als de onderzetters volledig zijn uitgehard, dan is het nog wel even belangrijk deze en ook de mal te ontvetten voor de volgende ronde.