Nederland, Maastricht10 maart 2024, door Maartje

Ontbijt & koffie in Maastricht

Nederland, Maastricht, 10 maart 2024, door Maartje

Ontbijt & koffie in Maastricht

Een goed begin is het halve werk, ook in Maastricht. Een dansje moet je er zelf bij doen, maar de rest - inclusief een gulle lach - is geregeld. Ontbijt & koffie in Maastricht? Daarvoor mag je naar één van onderstaande adressen.

Meer Maastricht? Hebben we: meer Maastricht.

Wycker Kabinet en Van Wijck

Wycker Kabinet en Van Wijck

Het station ligt niet ver van daar-waar-alles-gebeurt. Via de Stationsstraat wandel je de wijk Wyck in en daar kom je al gauw de eerste leuke tentjes tegen. Bij de kruising Wycker Brugstraat en de Wycker Grachtstraat zitten twee leuke hotspots tegenover elkaar. ‘t Wycker Cabinet en Van Wijck. Bij ‘t Wycker Cabinet eet je ambachtelijk en bourgondisch, ontbijt, lunch, borrel of diner. Een bistro it is. Maar niet zomaar één. Eenvoudig, ja. Maar dan niet op een net-niet-kaart-manier. Nee, zo eentje waar je lekker nonchalant aanschuift en je de chef zijn gang kan laten gaan. Waar je in de watten wordt gelegd en waar je avond te snel, maar tegelijkertijd heerlijk langzaam, gaat. Genieten. Voor de Franse bistro hóéf je helemaal de grens niet over, daarvoor maak je gewoon een stop in eigen land. Van Wijck is de plek als je heerlijk wilt ontbijten, brunchen of lunchen.

Wycker Brugstraat 29b, wyckercabinet.nl + puurvanwijck.nl

KOFFIE bij Joost en Maartje

KOFFIE bij Joost en Maartje

Waar je koffie moet drinken? Duh, bij Joost en Maartje natuurlijk. Al is het maar vanwege de gezellige naam. KOFFIE Bij Joost en Maartje is een bejubelde zaak in de buurt van het Jekerkwartier en dat is niet voor niks. Dat de koffie die ze serveren van hoge kwaliteit is spreekt voor zich, want in the end is dat natuurlijk waar het om gaat. Al is alles om die koffie heen ook niet onbelangrijk en tip top in orde. In tegenstelling tot de dark roast koffie is het interieur lekker licht en ruim. Goed doordacht gevalletje balance is key. De lange tafel vol heerlijke taarten nodigt je uit om plaats te nemen en een gesprek aan te knopen met een mede-koffieleuter of gewoon lekker in je laptop, boek of krant te duiken. Nóg een reden om hier koffie te drinken is dat je, wanneer je drankje op is, bij concept store Le Marais Deux, die in het hetzelfde pand zit, naar binnen kunt gaan om leuks mee te nemen voor thuis.

Maastrichter Heidenstraat 8, wijmakenkoffie.nl

Wonderwoud

Wonderwoud

Wonderwoud is zo’n winkel waar we wel in zouden kunnen wonen. Een woud gevuld met planten en vintage items die allemaal te koop zijn en die je het liefst ook allemaal mee naar huis zou nemen. Naast design klassiekers staan er ook funky items, eye catchers en minimalistische stukken. Voor ieder wat wils dus. Bij Wonderwoud houden ze van karakter, daarom worden zelfs de planten die in de winkel staan met de hand geselecteerd. De ene plant is de andere niet en alleen de leukste, gekste en knapste exemplaren verdienen een plekje. Zonder planten had Wonderwoud trouwens nooit bestaan. Het begon namelijk als een hobby van twee vriendinnen die kamerplanten in (vintage) potten verkochten in verschillende winkels. Dat dat een goed plan was bleek en op den duur werd het tijd voor een eigen zaak, waarin nog meer leuks verkocht kon worden. De collectie van Wonderwoud wisselt regelmatig, dus je doet er goed aan om elke keer dat je langsloopt even binnen te hoppen, al is het maar om inspiratie op te doen. Of om een kop koffie te drinken, dat kan er namelijk ook. Uiteraard met een taartje of gezonde snack on the side.

Boschstraat 75a, wonderwoudplanten.com

Fixed Gear Coffee

Fixed Gear Coffee

Als sportieveling of wielerfanaat kun je eigenlijk niet anders dan het beneden de rivieren zoeken. De meeste heuvels van ons land zijn namelijk in het zuiden te vinden. Laat Fixed Gear Coffee daar nou net op inspelen. In deze koffiezaak komen koffie en (passie voor) fietsen samen. De zaak is gevuld met koffie, de lekkerste cakes, fietsen en foto’s van fietsen. Het personeel is hier alleraardigst, óók voor je fiets. Lekke band, piepende remmen of een ketting die eraf ligt? Dat fixen ze gewoon, terwijl jij geniet van je koffie en de fietsen aan de muur. Goed geregeld is een understatement. Voor wielerfanaten die óók een goede koffie kunnen waarderen is dit de plek om te zijn. Om vervolgens de Cauberg te beklimmen of deel te nemen aan een van de events of tours die ze regelmatig organiseren. Als dat je allemaal te ambitieus in de oren klinkt hoef je je heus geen zorgen te maken: ook niet-fietsers zijn meer dan welkom.

Grote Gracht 42, fixedgearcoffee.com

Alley Cat Bikes and Coffee

Alley Cat Bikes and Coffee

Loop, tegen de verwachtingen in, niet naar links, maar naar rechts als je het Centraal Station uitkomt, de Wilhelminabrug over. Niet alleen omdat je vanaf die brug het mooiste uitzicht over de stad hebt, maar ook omdat dit de route is die je naar Alley Cat brengt. (Helaas) niet voor een echte kat, wel voor koffie en eventueel een fiets. Alley Cat is een lekker hippe tent die ontstond uit passie voor het wielrennersleven en goede koffie. Dat resulteerde in een gezellig lokaal waar je niet alleen racefietsen, single speeds en fixies scoort, maar ook een kop meer dan goede koffie haalt, met huisgebakken Limburgse taart on the side. Alley Cat is een verborgen pareltje waar je helemaal goed zit als je van hip houdt. Een bar van metrotegels, vintage tafels gevuld met cactussen en een betonlook waar je niet omheen kunt. Hadden we de term ‘hipster’ al genoemd? Bij deze.

Hoenderstraat 15-17, alleycatbikescoffee.nl

176 pagina's voor een inspirerend weekendje Maastricht!

176 pagina's voor een inspirerend weekendje Maastricht!

Het perfecte moment voor een weekendje Maastricht is… Altijd! In samenwerking met Loods 5 Maastricht maakten we een Maastricht city guide.

Er zijn 2 covers (Maastricht & Sphinxkwartier) waardoor het boekje flippable is.

De city guide bestaat uit maar liefst 176 pagina’s, boordevol heerlijke horeca, knusse bars, art stores, fancy boutiques en interviews met local hero’s’ als Servais Tielman (chef van sterrenrestaurant Beluga loves you), Lucas & Steve (inmiddels een internationaal bekend DJ-duo) en Angela Schijf (actrice van o.a. Flikken Maastricht). Hier shop je hem

Coffeelovers

Coffeelovers

Het maakt eigenlijk niet uit of je nu wel of niet van koffie houdt: ben je in Maastricht, dan moet je even naar een Coffeelovers vestiging. Hier zetten ze namelijk koffie met bonen van Blanche Dael: de oudste ambachtelijke koffiebranderij en theepakkerij van Limburg. Laat je niet afschrikken door het feit dat Coffeelovers een keten is en dus meerdere vestigingen heeft. In dit geval komt dat doordat hun zwarte goud zó goed werd verhandeld dat slechts één locatie niet voldeed. Coffeelovers heeft negen locaties en maar liefst zes daarvan bevinden zich in Maastricht. Aangezien de stad nou ook weer niet zo reusachtig is ligt er dus vrijwel altijd een Coffeelovers in de buurt. Allemaal zijn ze fijn, al is die in de Dominicanenkerk toch wel de fraaiste. Kun je meteen een begin maken aan je net gekochte boek. Bij alle vestigingen kun je terecht voor koffie, thee, smoothies, tosti’s en gebak. En wanneer je grotere trek hebt moet je bij Coffeelovers op Plein 1992 zijn. Dit is namelijk de enige vestiging met een uitgebreide ontbijt- en lunchkaart.

meerdere adressen, coffeelovers.nl