13 november 2023, door Tosca Witlox

Minder vol hoofd? Een ontspannen en gezonde hoofd(huid) krijg je zo!

13 november 2023, door Tosca Witlox

Minder vol hoofd? Een ontspannen en gezonde hoofd(huid) krijg je zo!

Spat jouw hoofd soms bijna uit elkaar en wil je ook weleens een minder vol hoofd? We zijn allemaal altijd druk in de weer. Hoe fijn het ook is om na een lange zomerperiode aan het werk te zijn en een normaler ritme te hebben (alhoewel we niet kunnen wachten op onze volgende trips), stijgt de drukte soms een beetje naar het hoofd. We hebben dan letterlijk en figuurlijk een vol hoofd: vol met ideeën, meningen en emoties. Dit kan zich niet alleen uiten in hoofdpijn en stressvolle gedachten, maar ook in roos, schilfers en jeuk. Met de tips hieronder slaan we twee vliegen in een klap: namelijk meer ontspanning en een gezonde hoofdhuid.

Een minder vol hoofd met massages – asian style

Een minder vol hoofd met massages – asian style

Een minder vol hoofd en een gezondere hoofdhuid krijg je direct door zelf je hoofd te masseren. Op het hoofd zitten allerlei drukpunten en energiebanen, ook wel meridianen genoemd in de Oosterse geneeswijzen. Wanneer ze stevig worden gemasseerd, kunnen ze direct hoofdpijn en spanningsklachten verminderen. Het enige wat je nodig hebt zijn je handen. Masseer het hoofd zoals een kapster dat tijdens het wassen zou doen. Op de haarlijn vanaf de bovenkant van het oor zitten veel drukpunten en ook op de scheiding vanaf het gezicht richting de kruin. Op de grens van de haarlijn achter het hoofd heb je aan de onderkant twee kuiltjes. Het masseren van die kuiltjes kan ook voor verlichting van hoofdpijnklachten en stress zorgen.

Het masseren van het hoofd zorgt niet alleen voor een minder vol hoofd, maar ook voor een betere doorbloeding. Deze doorbloeding is belangrijk voor het stimuleren van de haargroei en voeding naar de haarzakjes.

Een minder vol hoofd en geen zin om zelf te masseren? Boek een professionele hoofdmassage in Amsterdam!

Een minder vol hoofd en geen zin om zelf te masseren? Boek een professionele hoofdmassage in Amsterdam!

Wanneer je echt even in totale ontspanning wil verkeren, laat je dan masseren door een professional. Bij La Saskia Massage vlakbij Westerpark, door Het Parool uitgeroepen tot een van de beste masseuses van Amsterdam, ben je echt in goede handen! Bij Saskia thuis is een warme en huiselijke kamer ingericht waar je voor een hele goede prijs een vip behandeling kan verwachten. Jazeker, vip behandeling, want ze masseert al jaren verschillenden bekende mensen. Zo was Saskia niet zo lang geleden gevraagd een wereldberoemde rapper backstage een massage te geven: “It was very good” zei hij. Ze geeft uiteenlopende massages van deep tissue – tot zwangerschapsmassages. “Iedereen is welkom” zegt ze en dat voel je ook. Door haar toegankelijke prijzen heeft ze een grote en loyale klantenkring. Naast haar werk als masseuse doet ze ook aan performancekunst. Het is dus niet zomaar een massagepraktijk, maar hier werkt iemand die met volle inzet en passie mensen helpt bij meer ontspanning en gezondheid. Een bezoekje waard dus!

Een minder vol hoofd met natuurlijke oliën

Een minder vol hoofd met natuurlijke oliën

Een minder vol hoofd met natuurlijke oliën – homemade haarmasker

Met essentiële oliën en vette oliën kan je ook een minder vol hoofd krijgen door de ontspannende werking van natuurlijke plantenextracten. Wanneer je last hebt van schilfers en roos kan een zelfgemaakt haarmasker ook wonderen doen voor de hoofdhuid. Roos, schilfers en jeuk kunnen ook komen door stress en daarom sla je op deze manier twee vliegen in een klap!

Hoe maak je dit masker? Koop een flesje van gemende plantaardige oliën (zonder toevoegingen en parfum) voor het haar of koop een grote lege fles en giet er zelf verschillende natuurlijke oliën in. Bewaar de oliën op een koele en donkere plek voor langere houdbaarheid. Oliën die bevorderend zijn voor een glanzende en volle haarbos zijn jojoba olie, kokosolie, castor olie, sesamolie, arganolie en amandelolie. Wanneer je zelf verhoudingen in een fles maakt, let er dan op dat je voor ongeveer maximaal 30% castor olie aan de totale olie hoeveelheid toevoegt. Pure castor olie kan irriteren en uitdrogen. De pure basis oliën van Volatile zijn aan te bevelen of kijk naar deze combinatie olie.

Voor de essentiële oliën adviseren we pure en biologische oliën. Hiermee voorkom je dat er nog resten inzitten van pesticiden. Holland & Barrett verkoopt biologische etherische oliën, maar ook op het internet zijn er genoeg opties te vinden. Een van onze favorieten plekken voor hoogwaardige etherische oliën is Lavendula Natuurdrogist in de Jordaan. Etherische oliën die de haargroei stimuleren en voor een minder vol hoofd zorgen zijn: lavendel, tea tree, limoengras, rozemarijn, pepermunt, geranium en cederhout. Er zijn vast nog meer oliën, maar dit zijn onze favorieten! Mix altijd een plantaardige olie met etherische oliën en smeer daarom nooit etherische oliën direct op de huid vanwege de kans op irritatie. Voeg per eetlepel plantaardige olie ongeveer drie tot zes druppels etherische olie toe. Voeg ongeveer 1 druppel essentiële olie toe aan 1 ml plantaardige olie. Afhankelijk van de dikte van het haar en de grootte van het hoofd zou je een haarmasker kunnen maken van drie eetlepels plantaardige olie en dus maximaal 18 druppels essentiële oliën. Een lekkere en effectieve combinatie zou bijvoorbeeld 4 druppels rozemarijn, 4 druppels lavendel, 4 druppels citroengras en nog een aantal druppels pepermunt of geranium zijn. Masseer het haarmasker goed in en laat dit een nachtje intrekken. De volgende ochtend kan je het beste twee keer het haar met shampoo wassen en hiephoi een vollere, glanzende en gezonde haarbos is het resultaat! Mocht je nou niet geloven in de positieve invloed van etherische oliën op de geest, dan zorgt dit haarmasker hoe dan ook voor een ontspannen momentje voor jezelf. Een beetje me-time kan iedereen wel gebruiken, en dus een minder vol hoofd. Feeling beautiful from the inside out!