Nederland, Amsterdam Noord3 januari 2023, door Sanne Carbaat

Pelusa in Amsterdam Noord met natuurwijn, wilde bieren en een hele leuke (vega) kaart

Nederland, Amsterdam Noord, 3 januari 2023, door Sanne Carbaat

Pelusa in Amsterdam Noord met natuurwijn, wilde bieren en een hele leuke (vega) kaart

 

Gastropub Pelusa in Amsterdam Noord is spiksplinternieuw en een hele fijne nieuwe plek. Zet hem dus meteen in je agenda, want de snacks zijn top, ze hebben goede bieren op de tap en van de fles/uit blik (met een focus op wilde gefermenteerde bieren) en een klein maar fijne (natuur)wijnkaart. Pontificaal in de zaak staat een parilla, een Argentijnse open vuur barbecue, waar ze stoken op snoeihout van biologische appelbomen. Hier kan chef Steven z'n creativiteit kwijt en krijgen de gerechten net dat beetje oomph extra krijgen.

 

Pelusa staat voor genieten. Van het leven, van een drankje, van een hapje en van goed gezelschap. Argentijnse levensgenieter nr. 1 moet wel Maradonna zijn geweest. En de bijnaam van Maradonna was, je ziet hem aankomen, Pelusa.

 

 

Pelusa

Pelusa

De basis qua menu bij Pelusa is klassiek (en goed), maar wel met een interessante twist. Zo serveren ze een steak tartare van knolselderij, gepekelde vis met een krokantje van het vel en schorseneren met bier- en kaassaus. Je kan ook echt niet naar huis zonder de inktvisbitterballen met inktmayo te hebben geproefd (ze staan het menu onder squitterballen).

Het snackmenu van Pelusa is ook goed in orde met een mix van nieuwerwetse combi’s en klassiekers: gevulde eitjes met paling crème en empanadas (Argentijnse klassieker) gevuld met ossenstaart en krokant varkensoor. Daarnaast maken ze ook hun eigen worsten. En veel focus op (vergeten) groenten! De Romesco die bij het gefrituurde artisjokhart wordt geserveerd is echt ontzettend goed.

 

Vrienden en compagnons Ruud en Steven staan na jaren dromen en maanden plannen eindelijk achter hun eigen toog. Steven werkte eerder bij favorieten als La Stage en Restaurant C, maar stond ook bij St. John’s in Londen achter de schermen. Ruud heeft bij ‘t Arendsnest, Beertemple en Craft & Draft in Amsterdam van alles geleerd over (wilde) bieren en zet die kennis nu door bij Pelusa.

Pelusa is open van woensdag t/m zondag geopend (woensdag t/m vrijdag van 16:00 uur t/m 00:00 uur en op zaterdag en zondag van 14:00 uur t/m 00:00 uur).