17 november 2020, door Anna Sophie Wellink

Recepten met pepernoten, leuk en lekker voor met het kleine spul

17 november 2020, door Anna Sophie Wellink

Recepten met pepernoten, leuk en lekker voor met het kleine spul

Hij komt hij komt... En nee mama's we hebben het hier niet over in Bed met Bart... We doelen erop dat mr. Sinterklaas weer in het land is. Zingen, schoenzetten, lootjes trekken, cadeautjes uitdelen en en en... Snoepen! En niet zo'n beetje ook. Wat dacht je van samen met de kids de keuken in? En dan pepernoten bakken? Appeltje eitje maar het kan ook net even wat anders dan anders. Gezellig(er) en lekker(der). Hier drie recepten met pepernoten voor tijdens de Sinterklaas maand.

Ben je op gezonde touren? Kijk dan even hier voor gezonde tussendoortjes.

Sinterklaas cheesecake

Sinterklaas cheesecake

Wat heb je nodig:

Bodem
240 gram kruidnoten
100 gram ongezouten roomboter

Cheesecake
600 gram roomkaas
180 gram fijne kristalsuiker
4 eieren (M)
125 gram zure room
1 tl vanille
20 gram bloem
4 tl speculaaskruiden
175 gram pepernoten


First things first. De bodem. Maal de pepernoten fijn en smelt de boter, even goed mengen tot het een plakkerig geheel is. Dan het mengstel in een met bakpapier bedekte taartmix en druk het vervolgens goed aan. Dan komt het beslag. In een kom klop je roomkaas en suiker romig tot een geheel. Dan de eieren erbij door met mixen tot ze zijn opgenomen. De zure room en de vanille kunt je in een keer toevoegen tot het beslag. Als laatst meng je de bloem en de speculaaskruiden door het beslag. Voeg de pepernoten toe, nog even roeren en je bent klaar. Nu gaat de cheesecake de oven in, zo’n 60 minuten op 150 graden. Belangrijk: zet na 60 minuten de oven uit maar laat de taart hier rustig in afkoelen. Daarna de koelkast in voor een nacht. En de volgende dag, versieren de boel.

"

Ook lekker, twee koeken met room ertussen en wat pepernoten, ha.

"

Chocolade kruidnoten koek

Chocolade kruidnoten koek

Wat heb je nodig:

100 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram donkere basterdsuiker
1 eetlepel speculaaskruiden
1/2 theelepel kaneel
snuf theelepel gemalen kruidnagel
35 gram zachte boter
2 eetlepels melk
snuf zout
75 gram chocolate chips melk of puur of gehakte chocolade

Verwarm de oven voor op 180 ºC en bedek de bakplaat met bakpapier. Daarna mix je het zelfrijzend bakmeel met de basterdsuiker, speculaaskruiden, kaneel, kruidnagel en een snuf zout in een kom. Roer de chocolade er door. Voeg de boter en melk toe en kneed dit tot een compact deeg. Kneden moet je de kids laten doen, vinden ze leuk. Pak daarna het deeg in huishoudfolie en laat het 30 minuten ‘rusten’ in de koelkast. Rol ballen ter grootte van een pingpol balletje en dan druk je ze plan met je handen. Niet te plat hoor. Dan gaan de koeken de oven in voor 15 minuten. Ready to be served. 

Pepernoten in je cupcake

Pepernoten in je cupcake

Wat heb je nodig:

100 gram zelfrijzende bloem
100 gram kristalsuiker
200 gram roomboter
2 eieren
handje kruidnoten
100 gram roomkaas
75 gram poedersuiker
2 tl koek en speculaas kruiden
1 tl kaneel

Verwarm je oven voor op 180 graden. Gebruik 100 gram roomboter, bloem, kristalsuiker en de eigen voor het mengen van je beslag. Vet de vormpjes in en verdeeel er wat bloem in, anders blijft heel de boel straks plakken. Roer daarna de pepernoten door het beslag. Vul de vormpjes tot de helft. Nu gaan de cakejes voor 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Laat de overige roomboter op kamertemperatuur komen. Nu maak je de topping door de roomboter, poedersuiker en de roomkaas in een keukenmachine te mixen tot een glas geheel. Meng nu de koek/ speculaaskruiden met kaneel, gebruik de helft van dit mengstel en roer het door de topping. Zijn de cupcakes afgekoeld? Goed, dan kun je de topping op de cakejes spuiten. Hups op iedere cupcake wat pepernoten en verspreid het laatste deel kruidenmengsel over de cakejes.