Nederland, Amsterdam19 maart 2024, door Nina van Hilst

Pianeta Terra, een goed (verstopt) Italiaans restaurant in Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 19 maart 2024, door Nina van Hilst

Pianeta Terra, een goed (verstopt) Italiaans restaurant in Amsterdam

Pianeta Terra, een goed bewaarde - zeg maar gerust een goed verstopte -  parel van een Italiaans restaurant in hartje Amsterdam. Er zullen mensen zijn die Pianeta Terra al kennen. Niet gek, want ze zitten immers al 24 jaar in Amsterdam. In een knap zijstraatje van de Singel, ter hoogte van het Spui, en in 2024 staat Pianeta Terra op nummer 23 van I rigliori ristoranti italiani nel mondo 2024 – 50 Top Italy 2024, naast een 13,5 op Gault & millau te scoren. Klein, sfeervol en met zo'n lekkere kom-maar-binnen-waaien-sfeer. Er kwamen nog mensen binnen met een hond, en later een oudere buurtbewoner met z'n krantje en die wilde alleen een bord pasta: dat kon ook. Zo'n heel amicale buurtsfeer met kneitergoed eten. Top!

Duurzame ingrediënten, slow food en hoogwaardige gerechten liggen aan de basis. Aanrader voor wie wel de Italiaanse keuken wil, maar dan (heel!) anders dan hoe je hem kent. Geen pizza, wel heeeeeele goede pasta, maar voornamelijk steengoede, creatieve gerechten die je niet zou verwachten. Een maki rol van prei en met kimchi schreeuwt nu niet bepaald Italiaans, maar man: wat was dat lekker. Chefkok Fabiano zorgt ervoor dat alle ingrediënten zingen: niets heeft de boventoon. Wat er op je bord ligt, heeft allemaal een hoofdrol.

 

Pianeta Terra

Pianeta Terra

Sympathiek, dat vinden we van Pianeta Terra: creative cooking met Italian soul en een liefde voor duurzaam en slow. Hoewel Pianeta hartstikke hartje Amsterdam ligt, is het door de ligging wel weg van alle hectiek. Chef Fabio Antonini oogt als een stoere, doorgewinterde keukenmeester die niet met alle winden meewaait maar qua menu creëert wat hij wil. En dat resulteert in verrassende gerechten met ingrediënten die je misschien een beetje uit het oog bent verloren (of überhaupt nog nooit van hebt gehoord soms), zoals scarola, een Italiaanse andijvie. Natuurlijk niet door elkaar geprakt met aardappels, maar met mozzarella in een tomatengelei en een gefermenteerde spelt drizzle. Comfort food op hoog niveau en een Italiaanse ziel!

Op de knappe borden bij Pianeta Terra verschijnen creatieve en soms experimentele gerechten met ingrediënten van goede komaf. Biologisch, duurzaam, lokaal maar ook bijzondere, kleinschalige geteelde groenten, kazen, fruitsoorten, vee en wild uit speciale regio’s in Italië. Ze werken hiervoor met Slow Food Presidia en Ark of Taste, wat meteen de hoge standaard én bescherming van de voedsel biodiversiteit bewaakt.

Het wisselende menu bestaat uit 3, 4, 5 of 7 gangen – wat we absoluut aanraden en je eigen voorkeuren mag doorgeven. Favoriet bij ons waren de tortellini met groene bladgroente en salie, en de matcha fondant, al zijn ook deze gerechten seizoensgebonden. Top het eetbaars af met de eveneens experimentele maar oh zo goede biologische, biodynamische en natuurwijnen. Je avondje bij Pianeta Terra is er eentje voor in de boeken.