11 mei 2022, door Nina van Hilst

Pianeta Terra, een goed bewaard Italiaans restaurant in Amsterdam

11 mei 2022, door Nina van Hilst

Pianeta Terra, een goed bewaard Italiaans restaurant in Amsterdam

Pianeta Terra, een goed bewaarde - zeg maar gerust een goed verstopte -  parel van een Italiaans restaurant in hartje Amsterdam. Er zullen mensen zijn die Pianeta Terra al kennen. Niet gek, want ze zitten immers al 22 jaar in Amsterdam. In een knap zijstraatje van de Singel, ter hoogte van het Spui, kun je genieten van overheerlijke, creatieve gerechten waar duurzaam, slow en hoogwaardig aan de basis liggen. Aanrader voor wie een keer iets anders wil.

 

 

Toch liever buiten eten? Dat kan heerlijk op een van deze terrassen in Amsterdam.

Pianeta Terra

Pianeta Terra

Ons oog viel op Pianeta Terra omdat het zo ontzettend sympathiek klonk: creative cooking met Italian soul en een liefde voor duurzaam en slow. Hoewel Pianeta hartstikke hartje Amsterdam ligt, waar de toeristen je om de oren vliegen, ligt het charmante restaurant in een mooi, rustig straatje weg van alle hectiek. Chef Fabio Antonini oogt als een stoere, doorgewinterde keukenmeester die niet met alle winden meewaait maar qua menu creëert wat hij wil. En dat resulteert in verrassende gerechten met ingrediënten waar soms niet eens een Nederlandse vertaling van is (zoals cedro, wat zich vertaalt als sukadeboom en tja, daar hebben we echt nog nooit van gehoord), maar absoluut een Italiaanse ziel heeft.

Op de knappe borden bij Pianeta Terra verschijnen creatieve en soms experimentele gerechten met ingrediënten van goede komaf. Biologisch, duurzaam, lokaal maar ook bijzondere, kleinschalige geteelde groenten, kazen, fruitsoorten, vee en wild uit speciale regio’s in Italië. Ze werken hiervoor met Slow Food Presidia en Ark of Taste, wat meteen de hoge standaard én bescherming van de voedsel biodiversiteit bewaakt.

Het wisselende menu bestaat uit 3, 4, 5 of 7 gangen – wat we absoluut aanraden en je eigen voorkeuren mag doorgeven – of gewoon à la carte. Favoriet bij ons waren de pulpo en matcha fondant, al zijn ook deze gerechten seizoensgebonden. Top het eetbaars af met de eveneens experimentele maar oh zo goede biologische, biodynamische en natuurwijnen. En je avondje bij Pianeta Terra is er eentje voor in de boeken.