Nederland1 februari 2022, door Sanne Carbaat

Daar is ‘ie: een lijstje Nederlandse brouwerijen en dan alleen de leukste (met het lekkerste bier)

Nederland, 1 februari 2022, door Sanne Carbaat

Daar is ‘ie: een lijstje Nederlandse brouwerijen en dan alleen de leukste (met het lekkerste bier)

Wat maakt een brouwerij nou goed? Inkoppertje inderdaad... Bier. Vooral. Uiteindelijk valt of staat een brouwer met zijn bieren. Laten we je dus vertellen dat dat bier helemaal snor zit met onderstaande brouwerijen. En wat wil je dan nog meer? Juist, een fijne zithoek of picknicktafel (binnen of buiten), een extra goed food menu, fijne evenementen, een UNESCO erfgoedlocatie, zitten tussen de brouwketels, een goed doel steunen... Enfin, je snapt hem. Hier dus een lijst met brouwerijen in Nederland die weten hoe ze moeten brouwen én met allemaal wat extra’s.

 

Oef, wel bier, maar liever niet de alcohol? Kijk dan hier even. Of een cocktailmiddagje?

Oedipus - Amsterdam

Oedipus - Amsterdam

Ooit begonnen door vier vrienden in een keukentje, is het Amsterdamse Oedipus Brewing ondertussen een brouwerij waar je rekening mee moet houden. Ze hebben een sterke year round selectie (Mannenliefde kennen we nu wel toch?), seizoensbieren en een hele leuke experimentele Studio Oedipus lijn – bier genoeg dus, en keuze gelukkig ook. Ze hebben een heerlijk terras bij het Badhuis, vol in de zon in Amsterdam Oost of ga even langs bij hun taproom in Noord. Oh, en houd ook zeker de evenementen in de gaten, een Feestjes met hoofdletters. Een brouwerij, opslagplek, kantoor en brouwpub ineen. En met de beste burgers van de stad, namelijk van de Beef Chief.

Kromme Haring - Utrecht

Kromme Haring - Utrecht

Een verse haring gaat er altijd wel in, toch? Ja, maar dan wel als we het over het bier van de Kromme Haring uit Utrecht hebben. Er wordt veel gebrouwen met Engelse mouten en Amerikaanse hoppen, een beetje het beste van beide bierwerelden dus. De bieren zijn vaak experimenteel (door het gebruik van wilde gistculturen), maar daardoor niet minder gangbaar. Een middag borrelen is echt zo voorbij. In de brewpub zit je heerlijk, maar een plekje op de picknickbanken buiten is ook niet verkeerd. En het artwork op de etiketten is een plaatje.

Gist zweeft overal rond en kan dus ook in alles gaan zitten. Met gecultiveerd gist zorg je ervoor dat die gist zó sterk is, dat het ‘wilde’ gist ervan verliest. Maar het leuke aan wild gist is juist dat ‘ie een beetje doet wat ‘ie wil en dan weet je nooit helemaal zeker wat eruit komt. Kan een smaakbommetje zijn, maar kan ook een echte bom zijn waar je bier uit je fles omhoog spuit. Spannend man.

Duits & Lauret - Everdingen

Duits & Lauret - Everdingen

Een brouwerij in een oud fort en mét camping – dat is brouwerij Duits en Lauret in Fort Everdingen. Veel leuker en completer wordt de hele bierbeleving niet. Onder bezielende leiding van brouwer Marco Duits werken er mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt; deze plek heeft dus echt alles: ontzettend goed bier (de blond is een favoriet), een prachtige plek (het wordt binnenkort deel van het UNESCO erfgoed) en betrokken lui die alles in goede paden leiden. Tent achter in de auto en je vakantie bij het brouwerijfort kan beginnen. Het bier staat al koud, fijn.

Duits & Lauret

 

De Prael - Amsterdam

De Prael - Amsterdam

Weer zo’n lieve brouwerij waar ze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans geven om mee te draaien – microbrouwerij de Prael. Je kent de Prael misschien van bieren zoals Bitterblond (vroeger ‘Johnny’, op z’n Amsterdams uitgesproken graag) en dat Amsterdamse zit er goed in. Zo verkopen ze allemaal lokale producten die op ambachtelijke wijze gemaakt worden. Denk mosterd, chocola, gin – allemaal lekkers dat je graag naast je bier hebt. In hun brouwpub op de Wallen zit je het beste in de winter, want als de zon schijnt, wil je naar hun Houthavenlocatie mét zonnig terras.

De Prael heeft nu ook brewpubs in Den Haag, Utrecht en Groningen.

De Prael

Walhalla - Amsterdam

Walhalla - Amsterdam

Als er een brouwerij in no time zich heeft ontpopt van beginneling tot serieuze brouwer met beukers van bieren, dan is het wel het Amsterdamse Walhalla. Zoals ze zelf zeggen, brouwen ze ‘de lievelingsbieren van de goden’ en daar hebben die goden maar mazzel mee. Alle bieren worden naar een god (of iets godsgerelateerd) genoemd en we zijn ervan overtuigd dat dit soort drankenoffers daarboven (of onder) erg goed ontvangen worden. Bij ons in ieder geval wel. Vaak veel tropisch fruit, hazy I.P.A.’s, maar ook toppers zoals de Sorachi Ace Stout Izanami. De brewpub is simpel, strak en je zit tussen de ketels. Of lekker buiten in de zon. Houd ook de live muziek evenementen in de gaten, die zijn fijn.

Walhalla

Oersoep - Nijmegen

Oersoep - Nijmegen

Als een soort van verstopte strandoase, zo zit je bij Oersoep in Nijmegen bij het Honigcomplex. Huh, strand in Nijmegen? Ja, Oersoep ligt aan de Waal en er is zand – strandoase dus. De mensen bij Oersoep brouwen droge, zure, hoppige en funky bieren. Sommige zijn wat gekker of uitdagender dan anderen (ook weer door die wilde gisten), maar een middagje met je voeten in het zand en bier proeven is aan ons wel besteed. Kom maar door met die anders-dan-anders brouwsels. De brewpub staat in het oude stoomhuis van de fabriek en daar proef je ook hun nieuwste brouwsels met wat lekkers te happen ernaast.

Oersoep

De Molen - Bodegraven

De Molen - Bodegraven

Brouwerij de Molen in Bodegraven staat bekend om zijn goede (en zware!) bieren, opvallende namen zoals Vuur&Vlam en Hel&Verdoemenis en onder de beergeeks ook zeker voor hun jaarlijkse Craft Beer Festival Borefts. Er wordt hier in Bodegraven ontzettend veel geëxperimenteerd (iedere zes weken brouwen de lui van de Molen een bier dat ze nog nooit eerder hebben gebrouwen en zeer waarschijnlijk nooit weer zullen brouwen), dus je kan er zeker van zijn dat er altijd wel wat nieuws op de tap staat – stouts, porters, barley wine, pales, sours, lagers en saison: bij de Molen kun je alle kanten op.

De Molen

Davo - Deventer

Davo - Deventer

Bijna tien jaar geleden aan het brouwen in pannen, nu een brouwerij met drie bars: dat is brouwerij Davo in Deventer. Voorderest vinden ze niet dat er veel veranderd is, want er wordt iedere dag nog met liefde en veel plezier gebrouwen. Die liefde uit zich ook naar de planeet: voor elk blik White (wh)Ale Migaloo gaat een deel van de opbrengst naar oplossingen voor de plasticsoep in zee. Goed bier en een goed doel, meer guilt free maak je je bier niet open.

Davo heeft dus ook nog een bar in Arnhem en in Zwolle.

Davo

Uiltje - Haarlem

Uiltje - Haarlem

‘Ff lekker met je bek in het zonnetje’, ‘f*ck, de caravan staat in de fik’ en ‘Dikke lul 3 bier’ – het zijn niet de meest gangbare biernamen bij Uiltje Brewing, evenmin is hun artwork op alle flessen en blikken. Houden we wel van, en gelukkig is het bier ook nog fijn. Kan ook niet anders als hun I.P.A. Bird of Prey wordt geschonken bij sterrenrestaurants zoals de Librije in Zwolle. In hun proeflokaal in Haarlem hebben ze zo rond de dertig bieren op tap en leuke flights of beer, zodat je van alles wat kunt proeven.

Uiltje

Jopen - Haarlem

Jopen - Haarlem

Ach ja, Jopen. Natuurlijk ken je die al, maar dat betekent niet dat deze brouwerij in Haarlem mag ontbreken in dit rijtje. Veruit is de Mooie Nel I.P.A. onze lievelings, maar als we in de kerk zitten (yes, Jopen brouwt o.a. in een kerk, dus dat is al reden twee dat je een keer heen moet), proeven we ook graag allerlei anders lekkers en nieuws. Je zit letterlijk naast (en boven) de brouwketels te eten en drinken. Buiten zitten we het liefst aan de picknickbanken, al heb je daar wel het minst zon. Maar goed, dat doen we zelf.

Jopen

Berging - Purmerend

Berging - Purmerend

Berging Brouwerij is ooit begonnen in een berging en hop, daar heb je dus de naam. Ondertussen brouwen ze een hele fijne en constante reeks bieren in hun brouwerij in Purmerend. Ze experimenteren er ook een beetje naast, voornamelijk met barrel-aging, maar wij zijn fan, omdat ze gewoon goed bier zonder rare fratsen weten neer te zetten. De echte liefhebber weet dat dat nog vaak het moeilijkst is – brouwen zonder fratsen – dus chapeau voor de jongens van Berging. Onze favoriet? De Saison. Proost, wij nemen er nog één.

Berging

De Moersleutel - Alkmaar

De Moersleutel - Alkmaar

Helemaal de andere kant op gaan de mannen van de Moersleutel – ze brouwen bier dat ze zelf lekker vinden en niet per sé voor the big crowd: hoge kwaliteit en (echt) gekke smaken. Niet voor iedereen, maar als je fan bent (hallo), dan ben je ook fan. Misschien heb je niet altijd zin in een strawberry coconut white chocolate meringue pie pastry sour (ja, we verzinnen dit niet zelf he) of een motor oil bourbon and mexican vanilla stout. Maar wanneer je dus wél zin hebt in iets geks en lekkers, dan zijn de bieren van de Moersleutel je go-to. Alleen hun industriële taproom is al een bezoek waard. Proeverij bold beer erbij en je hebt een heus fijne middag.

De Moersleutel

Butcher's Tears - Amsterdam

Butcher's Tears - Amsterdam

Alles is altijd net een beetje ander bij Butcher’s Tears. Soms werkt dat net niet goed uit, maar gelukkig gebeurt het vaker wel dan niet dat je een heerlijk bier hebt weten te scoren. Net iets anders dus, twists op de klassieke stijlen zeg maar. Met een voorliefde voor het verfijnen van klassieke technieken, brouwen ze volgens eigen visie en met voorliefde voor het progressieve en ongewone. Je kunt bieren als de Smoke & Mirrors, Green Cap of De Fluiter (persoonlijk favoriet) drinken bij de taproom op de Karperweg of Jan van Galenstraat.

Butcher’s Tears