14 oktober 2020, door Maartje

Planten stekken, dat doe je zo

14 oktober 2020, door Maartje

Planten stekken, dat doe je zo

All year long een goed idee maar het leukst als het buiten koud en guur is: kindjes van je planten maken! Lekker duurzaam, voordelig én een heerlijke manier om je verstand even op 0 te zetten. Soort van dan want een piepklein beetje opletten moet je wel. Je kunt op meerdere manieren stekken maken en het kan bij heel veel planten. Hoe? Zo.

planten stekken voor dummies

planten stekken voor dummies

Als je mooie zomerbloeiers hebt en je wilt er zeker van zijn die volgende zomer weer te hebben kun je in de herfst stekken maken. Zomerbloeiers kunnen uiteraard geen vorst hebben. Maar je kunt ook rozen, kruiden , heesters of vaste planten stekken! Die kunnen wél buiten overwinteren.

Heesters stek je in de winter. Bij de andere planten kun je het hele jaar stekken maken behalve in de winter.

Van een gezonde scheut (dat is dus een stuk plant met blad) knip je met een scherpe snoeischaar een kopstuk af. Daarvan maak je meerdere stekken door stukken ervan te knippen van 5 tot 10 cm. Knip of snij net onder een blad of knop af. Recht afsnijden. De onderste bladeren weghalen maar 2 bladparen laten zitten. Van één scheut kun je dus meerdere stekken maken. Snappie?

Maak niet te veel wonden in de moederplant want daar kunnen ze gaan rotten!

Gebruik geen potgrond want dat houdt te veel water vast en dan gaat de stek rotten. Gebruik speciale stekgrond of grond gemengd met scherp zand. Dat koop je gewoon bij de bouwmarkt.

Vul een bak met de grond of meerdere kleine potjes. Maak, met het eind van een potlood, gaatjes in de grond en zet de stek erin. Druk goed aan. Geef voldoende water maar zorg dat het overtollige water weg kan lopen. Bij kleinere potjes kun je er een plastic zak over doen en goed dicht knopen.

Zet de stekjes ergens in de schaduw. Wacht 4 tot 5 weken en kijk of dat de stekjes al wortels hebben of al nieuw blad aan het maken zijn. Is er nog niet veel te zien zet ze dan nog een aantal weken weg.

Hebben de stokjes kleine wortels of nieuwe blaadjes dan kun je ze heel voorzichtig verplanten zodat de wortels meer ruimte  krijgen. Wacht daarna nog 3 maanden voordat je ze in de tuin plant. 

Heesters kun je het beste in de winter stekken: knip stukken van verhoute scheuten – dus niet van de jonge verse scheuten! Knip net onder en boven een oog af. Maak stekken van 20-35 cm.

Dan op de zelfde manier te werk gaan zoals hierboven beschreven.

Bij kruiden werkt het goed om stekken met een ‘hieltje’ te maken. Neem een houtachtig stuk van het kruid. Trek een scheut ervan af zodat er een klein stukje bast meekomt. Knip het bovenste stukje van de scheut eraf. Zet ook weer in speciale stekgrond en ga weer op de zelfde manier te werk.

Verder kun je een struik of grotere plant afleggen: neem een zijtak (niet afknippen). Maak een heel klein sneetje in de zijtak. Zorg dat het  stuk met het sneetje in een kuiltje ligt. Doe over dat stuk wat grond. Leg er een steen op. Na ongeveer 6 maanden  groeien er nieuwe wortels onder de zijtak. Wacht nog ongeveer 3 maanden voordat je het nieuwe plantje losknipt van de moederplant.