22 mei 2023, door Tessel Horsting

De leukste pop-up (buiten)restaurants door heel Nederland – de 2023 editie

22 mei 2023, door Tessel Horsting

De leukste pop-up (buiten)restaurants door heel Nederland – de 2023 editie

Eten buiten de deur is misschien wel een van onze grootste hobby's, daarom vinden we het extra leuk als we naar een pop-up restaurant kunnen; even helemaal wat anders, nieuw en het voelt toch nèt iets specialer. Extra leuk in de zomer, want dat betekent veel buitentafelen op onverwachte en bijzondere locaties door heel Nederland. Deze pop-up restaurants vallen in de categorie natuur en rust of juist midden in de bruisende stad. Hoog tijd dus om de leukste pop-up restaurants door heel Nederland op een rijtje te zetten. Een lijstje waarvan we vermoeden dat het deze zomer zeker nog verder zal gaan groeien.

 

Zin in nóg meer buitenlucht? Bij deze glampings in Europa kun je (lekker comfortabel) slapen in de buitenlucht.

Wijnrestaurant op het land

Wijnrestaurant op het land

Als we het over dineren tussen de mooiste wijngaarden met het lekkerste eten hebben, dan denken we al snel aan Toscane, wat helemaal begrijpelijk is. Gelukkig is het ook wat dichter bij huis te vinden, Wijn Restaurant Op Het Land is precies zoals het klinkt: een restaurant tussen de wijngaarden van Landgoed Overst in Voerendaal. En geloof ons, dat wil je. Het Limburgse heuvellandschap zorgt voor het prachtige decor van de omgeving van het restaurant. De vierde editie zal plaatsvinden vanaf woensdag 26 juli t/m zondag 20 augustus. Maar let op! tickets zijn vanaf 1 april te krijg en wees er snel bij, want het is binnen no time uitverkocht.

Scoor je ticket via de website.

Tacoteca

Tacoteca

Bekend van de lekkerste taco’s van Amsterdam op de Albert Cuyp en de Ten Kate markt: Het Mexicaanse streetfood-concept Tacoteca. Vanaf 12 mei is het een maand lang feest, dan wordt het kraampje uitgebreid tot een pop-up locatie in de Schinkelbuurt in Amsterdam. Naast de Mexicaanse streetfood bites die er te krijg zullen zijn, is er ook een rijk programma aan entertainment. Ouderwetse Mexicaanse cinema op vrijdag en DJ’s die platen komen draaien op zaterdag. Een combinatie die verstopt zit in de naam: Tacoteca is een mix van de woorden ‘Taco’ en ‘Discoteca’. Klinkt als een feestje toch? Verzeker jezelf vooral van een ticket, want vol is vol.

Locatie: Helikopterstraat 28, 1059 CG Amsterdam

Tacoteca

 

 

 

Zeven, Quadenoord

Zeven, Quadenoord

In de Veluwse bossen vind je buitenrestaurant Zeven. Op vrijdag en zaterdag serveren chef Joris van Tongeren (ex Toscanini) en Matthieu Fijan (ex Vuurtoreneiland) en hun team in het buitenrestaurant een overheerlijk vijfgangenmenu gemaakt met lokale en pure ingrediënten. Op landgoed Quadenoord kun je komen eten mist je ook blijft slapen. Je slaapt in een comfortable tipi (lees met bed, kachel en privacy) en mag pas weer naar huis nadat je tot rust bent gekomen na een nacht onder de sterren en een lekker ontbijtje. Willen we! Een nachtje bij Zeven boeken doe je hier.

 

 

Fruits de Mer in de Wijngaard

Fruits de Mer in de Wijngaard

Na geslaagde eerste twee edities is ook 2023 weer aan de beurt: Fruits de Mer zal er dit jaar weer op fietsafstand van Amsterdam zijn. Een stukje Frankrijk tussen de wijngaarden van Amstelveen. Oesters slurpen en een Franse baguette smeren, terwijl je zit te nippen aan een goede vino. En het leukste is dat de wijn wordt gemaakt van de druiventrossen waar je zelf tussen zit. In de wijngaard staan vijftien tafeltjes voor twee tot vier personen. Na een rondleiding door de wijngaard (met een glas bubbels) worden de tafels vol gezet met allerlei lekkers. De tickets voor ‘Fruits de Mer in de wijngaard’ zijn al in de verkoop!

Fruit de Mer.

Ook in de winter kun je Fruits de Mer’ren. Gewoon lekker warm ‘in de hooischuur’.

Terra Wolde farm to table

Terra Wolde farm to table

Vorige jaar een pop-up; nu een restaurant. Dit is er eentje uit de categorie eten én slapen. Terra Wolde is een buitenhotel, bostuin, farm-to-table restaurant (Pomponius), boomgaard en moestuin. Er wordt gekookt op open vuur met eigen verbouwde ingrediënten uit de moestuin en het bos. Het restaurant bestaat uit een keuken in een knusse kas en je dineert dan ook in de bostuin.  Er staan een bell tenten, een off grid boshuisje en yurt voor je klaar. Enne… De koters zijn ook van harte welkom. In mei en juni is het restaurant alleen in het weekend open, in juli en augustus van dinsdag tot zondag en kun je er ook weer elke donderdag voor de houtgestookte pizza’s terecht.

Terra Wolde

Restaurant Bohiem

Restaurant Bohiem

Het eerste Nederlandse slapen-en-eten concept opende zijn deuren in 2021 in de Veluwse bossen. In 2023 zal Bohiem weer plaatsvinden in de Flevopolder. Bij Bohiem is het dineren met lokale en wilde ingrediënten in een oude kas omringd door velden vol wilde bloemen en kruiden. En het wordt nog beter. Natafelen doe je bij het kampvuur met een dennen-gin tonic en s’mores (yum!). Daarna rol je je luxe tent in en in de ochtend word je naar buiten gelokt door de geur van verse koffie en brood. De tickets zijn al in de verkoop en al bijna uitverkocht, de laatste tickets zijn nu te krijg. Dit jaar extra is Bohiem Academy, in het laatste weekend van juli en augustus waarbij je een exclusief kijkje krijgt in de buitenkeuken.

Bohiem

"

Nieuwe (en vaste) stekkies ontdekken? Houd deze lijst goed in de gaten, daar vind je alle nieuwe restaurants in Amsterdam!

"

De Kok & De Maître

De Kok & De Maître

Verhuisdozen klaar en gaan! Ja hoor, De Kok en De Maître openen een pop-up in de brasserie van het Eden Hotel Amsterdam. Dat is op de locatie van voormalig restaurant Slagerij De Beurs (toch wel heel jammer dat die weg zijn, maar hé, waar een deurtje weggaat, gaat een raampje open…). De Kok en De Maître zeg je? Die kennen we toch al? Waar zaten zij eerst gevestigd dan? Klopt! Je kent ze vast van die gezellige blauw-wit Portugese boot, de LIZBOA, in Amsterdam Oost. Dus heb je die boot gemist? Laat maar varen: nieuwe ronde, nieuwe kansen bij De Kok en De Maître aan de Amstel in Amsterdam Centrum.

Pop-up Restaurant SterkWater

Pop-up Restaurant SterkWater

Oké, oké. Dit pop-up restaurant valt in de droomcategorie. SterkWater is een reizend restaurant met de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie als decor. Vanaf 30 maart is het tafelen in Muiderslot, daarna volgt vanaf 20 april Fort Rijnauwen en vanaf 5 mei Fort bij Spijkerboor. Steeds weer een andere locatie en een andere vorm. Alles bij elkaar komt het erop neer dat het lekker tafelen is in combinatie met struinen door de indrukwekkende monumenten. De tickets zijn al in de verkoop dus overleg snel met je entourage naar welke plek jullie willen.

Sterkwater

Pop up De Maaltuin

Pop up De Maaltuin

Zusje van SterkWater is De Maaltuin. Zelfde concept met een rondreizend restaurant, maar De Maaltuin gaat langs paleizen, weelderige tuinen of andere parels. Deze zomer staan Paleis Soestdijk (18 mei – 18 juni), Vliegbasis Soesterberg (1 juni – 9 juli), Bijlmerbajes (22 juni – 23 juli), Slot Zuylen (13 juli – 6 augustus), Muiderslot in de zomer (3 augustus – 13 augustus), Botanischer Tuinen Rotterdam (10 augustus – 27 augustus) en Landgoed Vollenhoven (14 september – 8 oktober) op de planning. Soms is het dineren in de tuinen, soms in een kas, in een tent of in een oude garage. Doordat het steeds een andere setting is, kun je gerust naar meerdere edities gaan.

De Maaltuin

Het asperge diner

Het asperge diner

Het Aspergediner is alles wat je verwacht bij een aspergediner: een vier-gangen-menu vol asperges! Eentje voor de liefhebbers dus, maar ook voor de niet liefhebbers is er een alternatief menu. Want je kunt ook komen voor de locatie waar het diner zal plaatsvinden. Met uitzicht over de akkers van de asperges en de ondergaande zon. Je kunt een plekje reserveren van 1 tot 18 juni en het diner zal plaatsvinden op de aspergeakkers van Blaricum.

Het Aspergediner

Dine on Water

Dine on Water

Schip Ahoi, welkom aan boord! Zei iemand daar varen en dineren tegelijk, waar kunnen we ons inschrijven? Het pop-up concept: Dine on Water  is terug op de welbekende SUPPER Cruise, een unieke avond uit in een gloednieuw jasje. De avond aftrappen met een cocktail op het dek en als de kapitein ready to go is dan mag je plaatsnemen aan je tafel op de eerste verdieping. Hier heb je uitzicht op de bezienswaardigheden van de stad, terwijl je langs de skyline van Amsterdam vaart. Tijdens het varen word je overrompeld door een knap staaltje werk van een diner met live entertainment en wat lekkere heupwieg plaatjes van de DJ! Dat meesterlijke diner komt uit de keuken van WOLF atelier, BAUT, SUPPERBAR ROUGE en Muse on Water. Zij serveren een uniek 5-gangen menu met de spannendste gerechten van hun menukaart. Een culinaire reis en een avondje voor in de boeken.

Wil je dit avontuur delen met je vrienden of familie? Maak dan gebruik van de Dine on Water private dining. Je eigen privé terras met alles wat je nodig hebt, vooral heel belangrijk: een eigen bar!
Let’s go, reserveer nu snel je plek van 20 tot 27 juli: Dine on Water

Opstappen bij Pier 14: De Ruijterkade 14 – Amsterdam

CULINARY FARM TOURS - EINDHOVEN

CULINARY FARM TOURS - EINDHOVEN

Eindhoven is innoverend (ja echt, het ene na het andere originele concept vliegt voorbij). Een die we wel heel leuk vinden klinken is Culinary Farm Tours. Dat zijn ‘urban’ farm tours, waarbij je mee wordt genomen van de Phood farms naar restaurant Benz at Kazerne. Je proeft, plukt en leert alles over de ingrediënten uit de regio waar Chef Erling vervolgens mee kookt. Wat je moet weten is dat het all draait om het ‘farm-to-table concept’ in de keuken bij BENZ met de meest verse lokale ingrediënten van vertrouwde leveranciers. Van boeren en voedselbossen tot wilde plukkers en verborgen juweeltjes. Dat alles met een selectie van lokale wijnen en zelfgemaakte kruiden & specerijen dranken of eigen gebrouwen koffie en eikelwijn. Dat alles resulteert in viergangenmenu (voor €70) met of zonder wijnarrangement (voor € 40).

Bijzijn is meemaken en dat kan elke vrijdag en zaterdag van 7 april tot 30 juni, vanaf 18.00 uur. Wel even reserveren. De tour kan via info@phoodfarm.org ook geboekt worden (voor €15)

SOIRÉES SEPTEMBRE IN KASTEEL DE HAAR

SOIRÉES SEPTEMBRE IN KASTEEL DE HAAR

Een oude traditie komt in het weekend van29 en 30 september weer tot leven: de septemberdiners van baron en barones Van Zuylen van Nijevelt-de Rothschild. Diners in de stijl van een eeuw geleden, haute cuisine, van een imposante entourage en van de adellijke grandeur. Een unieke kans voor liefhebbers die verwend worden door een culinair hoogstandje en historische entertainment. Vanaf 25 mei kun je deze ervaring boeken. Je moet er wet wat voor neerleggen, een plekje aan een tafel kost €245 per persoon. Voor alle informatie en de geschiedenis achter deze plek, kun je terecht op de site.

Kasteel de Haar

WIJN RESTAURANT OP HET LAND

WIJN RESTAURANT OP HET LAND

Als we het over dineren tussen de mooiste wijngaarden met het lekkerste eten hebben, dan denken we al snel aan Toscane, wat helemaal begrijpelijk is. Gelukkig is het ook wat dichter bij huis te vinden, Wijn Restaurant Op Het Land is precies zoals het klinkt: een restaurant tussen de wijngaarden van Landgoed Overst in Voerendaal. En geloof ons, dat wil je. Het Limburgse heuvellandschap zorgt voor het prachtige decor van de omgeving van het restaurant. De vierde editie zal plaatsvinden vanaf woensdag 26 juli t/m zondag 20 augustus. Maar let op! tickets zijn vanaf 1 april te krijg en wees er snel bij, want het is binnen no time uitverkocht.

Scoor je ticket via de website.

DINNER IN THE SKY

DINNER IN THE SKY

Dineren op een hoog niveau, maar dan écht op een hoog niveau. Nee, dan hebben we het niet alleen over de kwaliteit van het eten, maar over de hoogte waarop gegeten wordt. Op 22 juni kun je genieten van een culinair hoogstandje in de lucht, met een prachtig uitzicht. Waar, waar, waar? In de mooie Hanzestad Zutphen! Heerlijke gerechten van ook een hoog niveau, door twee sterrenchefs bereid en mooie wijnen die het hele plaatje compleet maken. Je moet er wel wat voor neerleggen; kaarten voor de lunch kosten €195, voor het diner €260 en voor de High Wine €135 per persoon.

Diner in the sky

RIJKS X QUINTONIL

RIJKS X QUINTONIL

Op 17 en 18 juni is het weer zover; dan komt chef Jorge Vallejo van restaurant Quintonilkoken bij RIJKS (in 2019 was Vallejo ook al te gast geweest). Quintonil staat momenteel op de negende plaats in de top 50 van beste restaurants van de wereld. Zonder twijfel dat de sterren van de hemel worden gekookt. Tickets zijn al verkrijgbaar en gaan hard!

Rijks X Quintonil