1 juli 2022, door Anne Abendroth

De leukste pop-up (buiten)restaurants door heel Nederland – de 2022 editie

1 juli 2022, door Anne Abendroth

De leukste pop-up (buiten)restaurants door heel Nederland – de 2022 editie

Zomer betekent buiten tafelen. En als het aan deze avontuurlijke ondernemers ligt doen we dat op onverwachte en bijzondere locaties door heel Nederland. Deze pop-up restaurants vallen in de categorie natuur en rust of juist midden in de bruisende stad. Hoog tijd dus om de leukste pop-up restaurants door heel Nederland op een rijtje te zetten. Een lijstje waarvan we vermoeden dat het deze zomer nog verder zal groeien.

 

Zin in nóg meer buitenlucht? Bij deze glampings in Europa kun je (lekker comfortabel) slapen in de buitenlucht.

Pop-up stadsterras de Prairie in Eindhoven

Pop-up stadsterras de Prairie in Eindhoven

Elf weken lang, dat is geen eendagsvlieg, maar een echt goed pop-up feestje. Weten ze in Brabant sowieso wel hoe dat moet en in Eindje al helemaal. Dit jaar opent pop-up stadsterras de Prairie in Eindhoven. Drankje aan de bar bestellen en neerploffen? Hier doen ze het wat uitgebreider, maar ook toegankelijker. Vanaf woensdag 15 juni tot en met 28 augustus kun je bij De Caai spelen tussen de hooibalen en boerderijdieren, gezond en lekker eten, barbecueën en borrelen. Dat is puur natuur, geen poespas, das gewoon kei gezellig. Voor koters, de oppas, de fam, de maten en eigenlijk iedereen die wat vakantie of vermaak in eigen land wil.

Meer leuke restaurants in Eindhoven? Vind je hier!

Zeven, Quadenoord

Zeven, Quadenoord

Nieuw dit jaar in de Veluwse bossen is buitenrestaurant Zeven. Op vrijdag en zaterdag serveren chef Joris van Tongeren (ex Toscanini) en Matthieu Fijan (ex Vuurtoreneiland) en hun team in het buitenrestaurant een overheerlijk vijfgangenmenu gemaakt met lokale en pure ingrediënten. Op landgoed Quadenoord kun je komen eten mist je ook blijft slapen. Je slaapt in een comfortable tipi (lees met bed, kachel en privacy) en mag pas weer naar huis nadat je tot rust bent gekomen na een nacht onder de sterren en een lekker ontbijtje. Willen we! Een nachtje bij Zeven boeken doe je hier.

 

 

Fruits de Mer in de Wijngaard

Fruits de Mer in de Wijngaard

Na een geslaagde eerste zomer is ook in 2022 Fruits de Mer er weer met een stukje Frankrijk op fietsafstand van Amsterdam: oesters slurpen en een Franse baguette smeren, terwijl je tussen de wijngaarden zit te nippen aan een goede vino. En het leukste is dat de wijn wordt gemaakt van de druiventrossen waar je zelf tussen zit. In de wijngaard staan vijftien tafeltjes voor twee tot vier personen. Na een rondleiding door de wijngaard (met een glas bubbels) worden de tafels vol gezet met allerlei lekkers. De tickets voor ‘Fruits de Mer in de wijngaard’ gaan binnenkort weer in de verkoop.

Fruit de Mer.

Ook in de winter kun je Fruits de Mer’ren. Gewoon lekker warm ‘in de hooischuur’.

Terra Wolde farm to table

Terra Wolde farm to table

Dit is er eentje uit de categorie eten én slapen. Terra Wolde is een buitenhotel, bostuin, farm-to-table restaurant, boomgaard en moestuin. Het restaurant Pomponius gaat vanaf het najaar gebouwd worden en tot die tijd is er een pop-up restaurant. Er wordt gekookt op open vuur met eigen verbouwde ingrediënten uit de moestuin en het bos. Het restaurant bestaat uit een keuken in een knusse kas en je dineert dan ook in de bostuin.  Er staan een bell tenten, een off grid boshuisje en yurt voor je klaar. Enne… De koters zijn ook van harte welkom.

Terra Wolde

Restaurant Bohiem

Restaurant Bohiem

Het eerste Nederlandse slapen-en-eten concept opende zijn deuren in 2021 in de Veluwse bossen. In 2022 hebben ze een nieuwe locatie – die is nog geheim maar in het midden van het land. Bij Bohiem is het dineren met lokale en wilde ingrediënten in een oude kas omringd door velden vol wilde bloemen en kruiden. En het wordt nog beter. Natafelen doe je bij het kampvuur met een dennen-gin tonic en s’mores (yum!). Daarna rol je je luxe tent in en in de ochtend word je naar buiten gelokt door de geur van verse koffie en brood. De tickets zijn al in de verkoop.

Bohiem

De Kok & De Maître

De Kok & De Maître

In 2021 vond De Kok & De Maître plaats op de negende verdieping van het Mariott Hotel in de Amsterdamse Houthavens. Vanaf februari 2022 is het dinerfeestje aan boord van de oude stoomsleper LIZBOA in Amsterdam Zeeburg. Van donderdag t/m zondag kun je DK&DM aanschuiven bij chefkok Miguel Costa waarbij de wereldkeuken met groenten de boventoon voeren, aangevuld met duurzame vis of vlees. Net als de naam van het schip, heeft ook de chefkok een Portugees tintje. Maître Robbert Hovenberg begeleid de gerechten met Europese wijnen. En samen stelen ze de show als De Kok & De Maître.

Pop-up Restaurant SterkWater

Pop-up Restaurant SterkWater

Oké, oké. Dit pop-up restaurant valt in de droomcategorie. SterkWater is een reizend restaurant met de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie als decor. Vanaf 14 april is het tafelen in Fort Abcoude, daarna volgt vanaf 7 juli Fort Giessen en vanaf 21 juli Slot Zuylen. Steeds weer een andere locatie en een andere vorm. Alles bij elkaar komt het erop neer dat het lekker tafelen is in combinatie met struinen door de indrukwekkende monumenten. De tickets zijn al in de verkoop dus overleg snel met je entourage naar welke plek jullie willen. Lees meer

 

Pop up De Maaltuin

Pop up De Maaltuin

Zusje van SterkWater is De Maaltuin. Zelfde concept met een rondreizend restaurant maar De Maaltuin gaat langs paleizen, weelderige tuinen of andere parels. Deze zomer staan De Botanische Tuinen in Rotterdam (vanaf 7 april), Paleis Soestdijk (vanaf 19 mei), vliegbasis Soesterberg (vanaf 9 juni) en Muiderslot (vanaf 4 augustus) op de agenda. Soms is het dineren in de tuinen, soms in een kas, in een tent of in een oude garage. Doordat het steeds een andere setting is, kun je gerust naar meerdere edities gaan.

De Maaltuin

Strandvier

Strandvier

Oke, niet echt een pop-up deze maar we denken zo vanaf het voorjaar iedere keer weer aan het té leuke Strandvier in Monnickendam: het best bewaarde geheim van Groot Amsterdam. Het is er leuk, fris, lekker en je zit er te gezellig – vooral ook wie een aantal koters mee op sleeptouw heeft.

Lees meer

Pop-up restaurant Löss

Pop-up restaurant Löss

In 2021 was pop-up restaurant Löss een hit. Voor 2022 is het nog de vraag of de vergunning er gaat komen. Bij Löss staat de oeroude lössgrond centraal. Wat die grond precies te bieden heeft? Dat is een verrassing. De avond begint in ieder geval met een amuse die wordt gevolgd door een voor- tussen-, hoofd- en nagerecht, waarbij zoveel mogelijk gebruikt wordt gemaakt van verse gewassen die op de Zuid-Limbolandse bodem groeien. De avond wordt afgesloten met zonsondergang die je perfect kunt zien vanuit de kas waarin je eet. Eerlijk is eerlijk, als je niet in Limburg woont moet je wel een stukje rijden om bij Löss te kunnen eten. Het pop-restaurant ligt namelijk onder Maastricht, zeg maar tegen de grens met België aan. Hallo weekend weg! Wellicht in de B&B van deze ondernemers: Hei15.

Löss

Pop-up restaurant De Vuurplaats

Pop-up restaurant De Vuurplaats

Nog een hit uit 2021 waarvan nog niet zeker is of het in zomer 2022 weer gebeuren gaat. Naar een locatie wordt gezocht en tot die tijd zijn ze sowieso te boeken voor private dining en catering. Oprichters Janine Baker en Martijn Korving streken vorige zomer neer op Boerderij Eyckestein in Maartensdijk met hun pop-up restaurant De Vuurplaats. Ze sloegen de handen ineen om een unieke culinaire beleving te creëren. En dat is gelukt! Janine is vinologe en heeft ervaring in de event catering, Martijn is kok en heeft een eigen restaurant in Rotterdam gehad. Een win-win als je het ons vraagt. Met het koken boven houtvuur op de Asado-barbeque (Argentijnse manier van barbecue’en, wisten wij ook niet) is Martijn een nieuwe weg ingeslagen, wat verrassende gerechten oplevert. Voorlopig dus als private dining en hopelijk ook komende zomer weer als pop-up op een mooie plek.

De Vuurplaats

No-nonsense pop-up strandtent AAN DE KOOT

No-nonsense pop-up strandtent AAN DE KOOT

AAN DE KOOT in ons zonnige Scheveningen opende afgelopen vrijdag25 maart haar deuren. Met een focus op het authentieke strandgevoel en een knipoog naar de Cote D’Azur (aan de koot, heb je hem?) zit je hier goed. Het bier staat koud, de happen zijn Franse bistrogerechten zonder teveel poespas en ‘s avonds kunnen de voeten van de vloer. Een strandtent én stadspodium ineen. Na zomer 2022 gaat deze pop-up weer plek maken voor een vaste locatie, dus zorg dat je een dagje leeg houdt om even aan te waaien.

AAN DE KOOT