Nederland, Amsterdam1 november 2020, door Imara Milatz

Een dagje struinen: de favoriete markten van Amsterdam, inclusief insider tips

Nederland, Amsterdam, 1 november 2020, door Imara Milatz

Een dagje struinen: de favoriete markten van Amsterdam, inclusief insider tips

Once upon a time, toen de wereld troubling times kende... gingen we massaal naar de markt. Want daar, in de open lucht en veilig op anderhalve meter afstand van elkaar, is het een verademing om even een break te nemen (#bartbijftbinnen) en een frisse neus te halen. Een rondje markt, is ons favoriete moment van de week. En daarvoor speuren we de Noorder, Ten Kate, Albert Cuyp, de Lindenmarkt -you name it, we go there- af naar onze favoriete kraampjes by heart. En die delen we. Hier. Inclusief onze geheime tips waar de lekkerste broodjes, mooiste bloemen en smeuïgste franse kaasjes te scoren.

De Noordermarkt

De Noordermarkt

We beginnen maar metéén met ons allergrootste favoriet; de Noordermarkt op zaterdag en maandag (maar vooral op zaterdag; want weekend én de ‘farmersmarket’). Het zal geen verrassing wezen dat we maar al te graag het plein trotseren. We ruiken de vers gebrande nootjes al vanaf verre…

 

Op zaterdag tovert de markt zich om in een heuse boerenmarkt, waar de verste producten voor het grijpen liggen. Alles biologisch en alles -we zeggen het maar nog eens- hartstikke vers. Hier vind je onze favoriete kruidenkraam met prachtige verse kruiden en salsa’s. En in de zomer scoor je er lekkere verse takken verveine voor in de thee.

Ook nu is de Noordermarkt favoriet. Vandaag de dag bewandel je de markt vanaf één ingang en zijn er extra brede paden gemaakt tussen de kraampjes door. Safe shopping, eat your heart out. Al is een mondkapje wel een dikke pré.

De Lindengrachtmarkt

De Lindengrachtmarkt

When at the Noordermarkt, loop dan gewoon door naar de Lindenmarkt. Waarschijnlijk heb je het niet eens door, want de twee lopen vanzelf in elkaar over, maar ook de Lindenmarkt (op zaterdag) is een heerlijk rondje fresh air. Helemaal aan het begin scoor je al lekkere kibbeling of een broodje tonijnsalade bij de eerste de beste vishandel. Geen zaterdag gaat er voorbij zonder dat we cravings hebben naar de beste pure pindarotsjes van Nootzaak Gotjé, en mocht je nog op zoek zijn (of gewoon zin hebben in groen): voor ‘leven’ in huis, halen we de mooiste binnen (en buiten planten, die hebben ze er ook) bij Plantje van Jantje. Oh en vergeet na het boodschappen doen niet een broodje Sabich te halen bij Abu Salie. Dan is je zaterdag helemaal compleet. Laatste Lindengracht/Noordermarkt tip: wissel hem af met het broodje warme worst bij Fluks. Ook al eentje om iedere zondag weer naar te verlangen dat het al bijna zaterdag is…

Ten Katemarkt

Ten Katemarkt

Nog zo een favoriet… Alleen al voor de wekelijkse aanvulling van vers brood. Brood, altijd bij Ad Straathof. Niet veel verderop scoor je de allerlekkerste mango (!) hummus (doe doe doe en probeer!) en wraps met falafel voor 4,50 bij Gouden Tent. Voor kaas lopen we altijd een extra rondje richting Herman. Favoriet.

Aan het begin van de Ten Katemarkt staat Lex groente, also known as de ’50 cent kraam’, waar alles –you guessed correctly– 50 cent kost: van flinke bossen verse munt tot avocado’s. Het is er.

Albert Cuypmarkt

Albert Cuypmarkt

Truth be told, het is de allerdrukste, meest toeristische markt van de stad. Vele kraampjes, voor vele mensen. Dat betekent vaak hoge prijzen. Maar niets is minder waar. Tussen, toegegeven te flinke prijskaartjes door, scoor je links en rechts echt fijne spulletjes. Zoals een giga, plus prachtige, bos bloemen voor een tientje. Zo eentje vind je niet bij je favo bloemenzaak.

En nog zo’n need-to-know‘tje van de Albert Cuyp markt: van die zogenaamde healing shotjes. Waar gember in zit. Jeweetwel. Op de Albert Cuyp zijn deze mini-flesjes, gevuld met gezonde voornemens, tenminste nog wel een beetje betaalbaar. Oh en iets anders, iets veel minder gezonds; over de Albert Cuyp markt wandel je niet zonder vers gescoorde (nog warme!) stroopwafels. Dat is gewoon hoe het werkt. Laatste pluspuntje aan deze markt, je kunt er vanaf maandag tot en met zaterdag terecht. Op zondag valt het een beetje tegen, dan vind je in de straat wellicht nog een verloren frietje op de grond, maar daar komen we niet voor.