5 december 2023, door Isa de Laat

Dit zijn dé opkomende reistrends voor 2024

5 december 2023, door Isa de Laat

Dit zijn dé opkomende reistrends voor 2024

Ja hoor, de oliebollen zitten in de buik en het vuurwerk is in de lucht geschoten: op naar een fris nieuw jaar. En dan komen ook weer die vermoeiende (sorry, not sorry) goede voornemens. Die vraag wat we dit jaar willen veranderen, skippen we eerlijk is eerlijk liever. Een onderwerp waar we veel liever over praten tijdens de nieuwjaarsreceptie is vakantie, want een nieuw jaar betekent het smeden van nieuwe vakantieplannen. Want waar gaan we dit jaar naartoe? En hoe gaan we reizen?

 

Booking.com heeft via hun jaarlijkse onderzoek de reistrends van Nederlanders voor 2024 in kaart gebracht. Ontdek de zeven trends die laten zien hoe we komend jaar op reis gaan, inclusief de populaire bestemmingen.

Verassingsreizen

Verassingsreizen

Het nieuwe motto luidt als volgt: ‘op de vakantie in 2024 zien wel waar het schip strandt’. We zijn als Nederlanders niet meer zo erg gesteld op onze controle als het op vakantie aankomt en willen ons steeds meer laten verrassen. Heerlijk tranquillo.

Een verrassingsreis is razend populair en dan het liefst eentje waarbij werkelijk alles een surprise is, inclusief de bestemming. Dan doelen we niet op een vakantie met de standaard toeristische uitjes, want we zijn ook klaar met een vakantie van dertien in een dozijn.

Terug naar jezelf

Terug naar jezelf

Terug naar jezelf… Het klinkt wat vaag, maar als het op vakantie aankomt klopt het wel degelijk. Iets minder dan de helft van de Nederlanders geniet van de kans om zichzelf op een andere manier te leren kennen op vakantie en meer dan de helft van de reizigers vindt dat ze tijdens hun vakantie de beste versie van zichzelf zijn. 1 + 1 = 2 en dan ontdek je dus nieuwe aspecten van je persoonlijkheid.

Dan komt ook het alter ego om de hoek kijken, want een groot deel van de Nederlanders huurt op vakantie een mooiere auto dan ze thuis hebben.

de kou in

de kou in

De rollen zijn omgedraaid: gingen we vroeger op vakantie voor de hitte, gaan we nu op vakantie om de Nederlandse hitte te ontwijken. Meer dan een derde van de Nederlandse reizigers vindt dat de stijgende temperaturen in Nederland en de klimaatverandering een rol spelen bij het boeken van een vakantie in 2024.

De kou in en het water opzoeken, want bijna twee derde van de Nederlandse reizigers voelt zich meer ontspannen als ze dicht bij het water zijn. En dan komt ook de volgende trend: de groeiende populariteit van mindfulness en meditatie. Ongetwijfeld zullen ontwikkelingen als wildzwemmen en de ijsbadtherapie-beweging een rol spelen.

Wat de boer niet kent...

Wat de boer niet kent...

Wat zijn we kieskeurig, als Nederlanders… Als het op vakantie aankomt blijken we op culinair gebied toch behoorlijk avontuurlijk te zijn. Bijna de helft van de Nederlandse reizigers wil de lokale keuken met de traditionele gerechten ontdekken van het land dat ze bezoeken.

Pasta in Italië, taco’s in Mexico en pad Thai in Thailand, kom maar door hoor.

In eigen land

In eigen land

Helaas, maar waar: we voelen de inflatie in onze portemonnee. Daarom zullen Nederlanders in 2024 een bestemming kiezen waar de kosten van levensonderhoud lager zijn dan thuis of zoeken we juist een vakantie dichter bij huis om de kosten laag te houden.

En voor die vakantie willen we best wat risico nemen: bijna een derde van de Nederlandse reizigers met kinderen is in 2024 van plan hun kinderen van school te halen om buiten het hoogseizoen te kunnen reizen, zodat ze goedkoper uit zijn.

Liefde

Liefde

B&B vol liefde was de tv-knaller van het afgelopen jaar en deze zoektocht heeft de Nederlandse reiziger geïnspireerd. Van de Nederlandse single reizigers, zou bijna een kwart tijd vrij willen maken voor een date-vakantie om op die manier een nieuwe partner of geliefde te ontmoeten. Daarnaast zou een kwart van de Nederlanders kiezen voor een vakantie om over een relatie heen te komen na liefdesverdriet.

Anderzijds, bij de stellen ziet één op de vijf het verdiepen van de band met hun partner als belangrijkste prioriteit voor reizen in 2024.

Ecovakantie

Ecovakantie

Hipper dan ooit: een ecovakantie met de woorden duurzaam en stijlvol in één zin. Dus geen primitieve campings, maar een Glamping met comfort en een uniek designtje.

Er is een groei te zien in hotels en andere unieke accommodaties die duurzaamheid prioriteit geven met een steeds grotere rol voor groene ruimtes en planten in de accommodatie. Dus op naar een duurzame Glamping, lodge of andere accommodatie.

Waar gaan we heen?

Waar gaan we heen?

En waar gaan we heen in 2024? Dit zijn de reisvoorspellingen 2024 van Booking.com:

  • Valkenburg, Nederland
  • Beppu, Japan
  • Vlorë, Albanië
  • Mérida, Mexico
  • Portland, Oregon, Verenigde Staten
  • Buenos Aires, Argentinië
  • Chemnitz, Duitsland
  • Rotorua, Nieuw-Zeeland
  • Panglao, Filipijnen
  • Cairns, Australië