Nederland, Limburg19 september 2022, door Bo Peters

Fine dining in een voormalige kerk, Restaurant Ambrozijn it is

Nederland, Limburg, 19 september 2022, door Bo Peters

Fine dining in een voormalige kerk, Restaurant Ambrozijn it is

Van Hervormde Protestantse kerk naar ruïne en vervolgens opgeknapt en teruggebracht naar zijn volle glorie. Wat zeggen we: nóg beter dan zijn oude glorie. Nu horen we je denken: als wat? Als restaurant natuurlijk, en Ambrozijn is de naam. Wil je naar Ambrozijn – en dat lijkt ons een puik plan – dan moet je hiervoor afreizen naar het zuiden des lands. Valkenburg om precies te zijn. In de open keuken maakt chef Sven Nijenhuis, samen met zijn brigade, de mooiste gerechten voor je klaar. Aan de interactieve Chef’s Table zie je letterlijk wat er stap voor stap met de producten gebeurt. What you see is what you get! Frans georiënteerd, maar met een twist: precies dat wat we hopen als we gaan voor de full experience en fine dining. Iets speciaals. Laat je vanaf het moment dat je binnenkomt in de oh-zo-heerlijke watten leggen met het glas bubbels dat je in je hand (in de goede zin van het woord, natuurlijk) geduwd krijgt. En je dag of avond kan niet meer stuk.

 

Boek je tafel bij Ambrozijn

 

Restaurant Ambrozijn

Restaurant Ambrozijn

Fine dining in een voormalige kerk, wat dachten we ervan? Nou alles behalve dit, dus hier even wat background informatie. Wat dus nu het mooie restaurant Ambrozijn is, was vroeger een Hervormde Protestantse kerk: de Irenekerk. De kerk werd op een gegeven moment (rond 1970) niet meer gebruikt voor diensten en werd zo omgetoverd tot horecagelegenheid. Er hebben verschillende restaurants gezeten, tot er in 2018 een grote brand uit brak. De hele kerk ging in vlammen op en was van binnen en buiten totaal verwoest. Na de brand werd de kerk in 2021 helemaal opgeknapt, maar de buitenkant werd zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat teruggebracht. De binnenkant is volledig vernieuwd en omgetoverd tot het mooie restaurant Ambrozijn. Het ontwerp van de Irenekerk wordt toegeschreven aan de beroemde architect Pierre Cuypers, bekend van onder meer het Rijksmuseum. De buitenkant is nog steeds dat vreselijk mooie kerkje dat het was, de binnenkant is volledig gerenoveerd: gloedje nieuw, maar met de oude elementen van toen. Een gouden combinatie. De zwartgeblakerde muren, die nog steeds zichtbaar zijn, zijn een restant van de grote brand en vormen een contrast met de zachte, luxe materialen die gebruikt zijn voor de meubelen. En dat contrast, dat werkt als een tierelier.

Of je nu aanschuift bij de Chef’s Table beneden of de knusse setting boven: bij beide kun je terecht voor een steengoede maaltijd. Hier hóuden ze namelijk van eten. Is oké, wij ook. Wat ze dan zoal serveren? Water-loopt-in-de-mond-gerechten: van gepocheerde oesters tot hamachi (een bijzondere Japanse vis) en reebok, alles met een twist en kakelvers. Natuurlijk met wijnarrangement erbij te boeken (winwin). Voeg aan dat heerlijke eten de unieke locatie (we noemen ‘kerk’, heuvelachtig Zuid-Limburg en midden-centrum: locatielocatielocatie), het knappe interieur en de uiterst vriendelijke bediening toe en je weet waar je volgende fine-dining trip heen gaat. Bij Ambrozijn in Valkenburg moet je wezen.

Pssst: een tip. Op zondag wordt het diner-menu als lunch geserveerd en laat een zondagse
daydrinking lunch nou nét onze favoriet zijn.