18 mei 2022, door Iben Dekker

Fine dining in een voormalige kerk, Restaurant Ambrozijn it is

18 mei 2022, door Iben Dekker

Fine dining in een voormalige kerk, Restaurant Ambrozijn it is

Van Hervormde Protestantse kerk naar ruïne en vervolgens opgeknapt en teruggebracht naar zijn volle glorie. Als wat? Als restaurant en Ambrozijn is de naam. Daarvoor moet je in het zuiden zijn, Valkenburg aan de Geul om precies te zijn. Een restaurant met een indrukwekkend verhaal (lees je hieronder verder!). In de open keuken maakt chef Sven Nijenhuis, samen met zijn brigade, de mooiste gerechten voor u klaar. Aan de Chef’s Table zie je letterlijk wat er stap voor stap met de producten gebeurt. What you see is what you get! De chef heeft een Franse basis, maar experimenteert altijd met nieuwe technieken en smaken. Een echte belevenis is restaurant Ambrozijn in ieder geval.

 

Boek je tafel bij Ambrozijn

 

Restaurant Ambrozijn

Restaurant Ambrozijn

Fine dining in een voormalige kerk, wat dachten we ervan? Nou alles behalve dit, dus hier even wat background informatie. Wat dus nu het mooie restaurant Ambrozijn is, was vroeger een Hervormde Protestantse kerk, de Irenekerk. De kerk werd op een gegeven moment (rond 1970) niet meer gebruikt voor diensten en werd zo omgetoverd tot horecagelegenheid. Er hebben verschillende restaurants gezeten, tot er in 2018 een grote brand uit brak. De hele kerk ging in vlammen op en was van binnen en buiten totaal verwoest. Na de brand werd de kerk in 2021 helemaal opgeknapt, maar de buitenkant werd zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat teruggebracht. De binnenkant is volledig vernieuwd en omgetoverd tot het mooie restaurant Ambrozijn.

Het ontwerp van de Irenekerk wordt toegeschreven aan de beroemde architect Pierre Cuypers, bekend van onder meer het Rijksmuseum en Amsterdam Centraal Station. Na de brand hebben ze de buitenkant dus zo veel mogelijk op het origine laten lijken, De binnenkant is volledig gerenoveerd volgens de visie van Ontwerpbureau Reiters. Helemaal nieuw. Hier en daar zie je wel wat nog sporen van de zwartgeblakerde muren, want ze wilden niet alles ‘vlekkeloos’ maken. Het moet mogelijk zijn om te zien wat er in het verleden is gebeurd. De door het vuur aangetaste ruwe muren en zachte materialen zoals de meubelstoffen en gordijnen vormen een stimulerend contrast.