When in Zuid-Limburg… een guide voor het ultieme Limburgse weekendje weg
Plak ergens het woordje ‘Zuid’ voor en we proeven de zon al bijna. Niet voor niets dat we maar al te graag, zo once in a while, naar het zuidelijke afzakken. En dat kan ook hartstikke binnen de landsgrenzen...
Jeweetwel, daar waar we Nederlandse wijnen proeven, we vlaaien inslaan en een dagje, weekendje, weekje op de bourgondische-tour gaan. Zuid-Limburg is aan de beurt en we weten precies die tips om het beste van een bezoek aan de provincie in een trip te proppen (en er blijft nog ruimte voor keuze over ook). We zijn dol op Limburg, om het eten, de hilliebillies en vooral ook omdat ze er waanzinnige adressen hebben (en wijnen, vooral ontiegelijk lekkere wijnen). Doe maar vast een voorproefje;
Maastricht, ja natuurlijk gaat een trip naar Limburg gepaard met een bezoek aan de stad. Niet op zijn alleminst omdat je er best een handvol aan favoriete restaurants vindt. We noemen Mes Amis, bijvoorbeeld. Een wijnrestaurant waar je aan tafel gaat voor de wijn, maar waar het eten op het bord niet ondergeschoven wordt door de inhoud van je glas (wijnen, veelal uit de eigen streek. Van wijngaard de Apostelhoeve bijvoorbeeld. Of St. Martinus. Beide groots als het om Nederlands/belgische wijnen gaat). We stoppen Mes Amis onder de categorie ‘best of both worlds’. Of anders wijnspijscombi, want die dekt ook de lading.
Op Maastricht’s groene loper, in het verlengde van de wijk Wyck (snap je ‘m? Aan de andere kant van de Maas) ploffen we neer op het terras van Restobar Mama. Het pand valt in de verte best op met zijn rode jas, afstekend van het groen van de -juist ja- groene loper. Met een zonnetje is het een heerlijk terras uit de meute van het drukke Maastricht. En met minder mooi weer zit je bij Mama ook goed. Dan bestel je gewoon een van hun goede koppen koffie en alles zit wel snor.
Zit Restobar Mama vol? No problemo, aan de overkant van de groene loper kun je altijd aankloppen bij Bistrot on Top. Een simpele zaak, maar desalniettemin een fijne plek. Mits het personeel goedgezind is, is het sfeertje er lekker anoniem, geen poespas en lekker verdwijnen in de menukaart (welke bestaat uit genoeg keuze aan comfort food).
In het lieve Noorbeek -één van de meest zuidelijk gelegen dorpjes van Nederland- kom je niet heel veel tegen, behalve dan groots favoriet Herberg Sint. Brigida. Hier worden de wijnen direct (naja, na het hele rijpingsproces, gisting enzovoorts enzovoorts) vanuit de Noorbeekse wijngaarden, geschonken. Vandaar dat we dol zij op Brigida. Daarom en om de heerlijke menukaart welke prima goed samen gaat met de inhoud van je glas.
Gelukkig is Brigida ook leuk zitten en waan je je even in het huiselijke van een typische herberg. Maar dan in de knusse zin van het woord. Als je even doorloopt, dan stuiter je zomaar op het terras van de herberg, waar het met een enkele zonnestraal al heerlijk toeven is. s’ Avonds gaan de lampjes aan en de bourgondische avond is begonnen…
Pittoresk Valkenburg? Zeker weten van wel! Je gaat ons niet vertellen een bezoek te brengen aan Limburg zonder de gastvrijheid van Limburg te proeven. Het liefst doen we dat sinds ons laatste bezoek aan de stad bij Gasterij de Koffiemolen, waar de koffie warm geschonken wordt, zoals ze in Valkenburg en omstreken allemaal zo goed over de plek weten te vertellen. Dus op naar de oude Watermolen (vandaar die naam) in hartje centrum en gewoon maar binnen wandelen. Eenmaal daar en we snappen wat de Limburgers met de plek bedoelen. Want is het nou een winkel of kunnen we neerstrijken voor die goede bak koffie, die we van te voren beloofd kregen (plus de apple crumble, waar de zaak van heinde en verre bekend om staat)? Te midden van brocante en een hele boel vintage om je heen, zou je bijna over de tafeltjes heen kijken. Maar ze zijn er heus en je kunt er heus aan gaan zitten om aan diezelfde tafel van hun lekkernijen te genieten. Maar kies dan wel voor onze personal favorite: het gebakhoekje, de warme (heerlijk op een koude dag) quiche of de comforting pancakes… Of pik zelf iets uit van de kaart. Want we geloven niet echt dat Gasterij de Koffiemolen teleur kan stellen…
We kennen Zuid-Limburg natuurlijk allemaal van haar prachtige glooiende heuvels, pittoreske kastelen met hun torens turend tussen de boomtoppen uit. In het groen (en op een mooie herfstig, de mooiste kleuren bruin), de zuidelijke natuur, ontdekten we Zuid-Limburg opnieuw:
We hebben niets meer dan goede woorden over Maastricht. Prachtige straatjes, cobble stones onder je voeten, de Maas, de verschillende wijken, horeca om naar de provincie af te reizen… We kunnen nog wel even doorgaan. Maar wat we iets te snel vergeten, is dat de stad ook een heleboel natuurschoon heeft. Zo vind je middenin het centrum het Maastrichtse Stadspark, waar je over de eeuwenoude stadsmuren kunt wandelen of een bezoekje brengt aan het dierenpark. Genoeg grazende hertjes en andere boerderijdieren om te bewonderen.
Iets meer uit de richting van het centrum, in het gezellige Sphinxkwartier, betreed je het Frontenpark. Naar eigen zeggen is het er industrieel en eigenwijs en krijgt het park ook wel ‘de ruige achtertuin’ als bijnaam. Hier vind je geen keurig gesnoeide struiken, maar vestingwerken, fabriekspanden en meer indrukwekkends afstekend tegen het groen van de natuur.
Als een langgerekte streep, ligt de Groene Loper dwars door de stad van Maastricht. Hier werden zorgvuldig uitgekozen bomen geplant om de stad nóg groener te maken. Wat resulteert in een heerlijke route, net uit de grootste drukte van de stad, met onderweg genoeg stops (bij Café Mama, of Bistro On Top, bijvoorbeeld).
Limburg has it all. We noemen horeca, natuur, stad… om vervolgens het punt te bereiken waar best even bij stil gestaan mag worden. Nederlandse wijngaarden. We nemen ze maar voor lief en bestellen, slaan in en schenken met het grootste gemak wijnen vanuit allerlei zonnige bestemmingen, maar hallo daar Nederlandse druif. Die kan er ook wat van. Dat bewijzen de alsmaar groeiende wijngaarden in en rondom Noorbeek. Hier ben je een hele dag zoet aan wandelen tussen de ranken en druivenstokken, op zoek van het ene plekje waar de lokale wijnen worden geschonken, naar de andere.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
Slapen moeten we allemaal, ook (of juist: je moet immers fris zijn voor een nieuwe dag ontdekkingen doen) tijdens je bezoek aan Zuid-Limburg. Deze logeeradressen zijn de fijnste:
Op nog geen 100 meter afstand van het station vind je Hotel Alex Maastricht. En bij Alex wil je zeker logeren. Een groot Portugees terras (met zon!), kamers voor de lui die alleen maar op pad zijn én kamers voor degenen die juist ook even bij willen komen en de dag willen beginnen in een ligbad. Of met een koffie op het balkon, uitkijkend over de Maastrichtse promenade. De mensen bij Hotel Alex weten precies hoe ze je in de watten moeten leggen en is dat nou niet precies waar een (mid)week weg om draait?
In het centrum van Maastricht én vlakbij het heuvelland en al het ander moois dat Zuid-Limburg te bieden heeft. Een perfecte uitvalbasis dus, en nog knap ook. Boeken maar.
Mocht je om de een of andere reden in Noorbeek terecht komen, blijf er dan een nachtje slapen. Slapen bij Maison Village, might we add (en mag Maison Village anders je reden zijn om naar het dorpje af te reizen?). Dit kleinschalige logeerplekje beschikt over vier vertrekken (ieder de ruimte voor twee personen), welke allemaal (stuk voor stuk ja) simpel, sophisticated, maar tegelijkertijd o zo knap zijn. Houten balken boven je, stenen wanden zoals je ze alleen in Limburg ziet naast je en dat aangevuld met niets meer dan knisperend wit. Heerlijke combi, als we het mogen zeggen. Nog zo heerlijk aan Maison Village? Slapen, dat doe je er namelijk in een Auping bed, met één been bijna in het Belgische (want het is nog steeds Noorbeek). En de volgende ochtend wordt je ontwaakt door de geur van een vers ontbijtje, geserveerd door de liefste mensen van het adres. We’ll zeker weten be back.
Domein Holset is een behoorlijk knappe bed & breakfast midden tussen de Limburgse wijngaarden. Hier beland je als je op zoek bent naar the best of both, nee, ‘multiple’ worlds. Dat heeft alles te maken met het feit dat Domein Holset ten eerste een -zoals gezegd- bed & breakfast is. Het tweede punt is hetgeen waar we zelf nogal ondersteboven van zijn: je bevindt je tussen de wijngaarden (we herhalen: tússen de wijngaarden), waar Domein Holset hun eigen mousserende wijnen van produceren. En als laatste is alles ook nog eens ontiegelijk knap en bruist het er dus van de mousserende wijnen. Dat is slapen, wakker worden met uitzicht op de wijngaarden en zo vroeg mogelijk aan de bubbels gaan. Extra leuk: er vinden ook proeverijen en rondleidingen plaats (slapen is niet verplicht, wel een pré. Plus niemand hoeft voor BOB uit te hangen. Dat is dan weer belangrijk voor de proeverij). Afijn, mocht je nog niet dol zijn op wijnen van Nederlandse bodem, dan wordt je dat hier wel.