25 februari 2019, door Barts Boekje

Nieuw in Amsterdam Centrum: Restaurant Carstens Amsterdam

25 februari 2019, door Barts Boekje

Nieuw in Amsterdam Centrum: Restaurant Carstens Amsterdam

Begin van het nieuwe jaar opende Restaurant Carstens Amsterdam haar deuren, verstopt en toch o zo reuze centraal in de Hasselaerssteeg pal tegenover Centraal Station. De brasserie is een samenwerking tussen voormalig Librije chef Maik Kuijpers en het Park Plaza Victoria hotel. Je weet wel, dat iconische hotel op de hoek (tegenover het CS) dat - en dat is een leuk verhaal - om twee woningen heen is gebouwd. Het restaurant is vernoemd naar de familie Carstens die in de 19e eeuw woonde en werkte in één van die twee kleine huisjes (het boek 'Publieke werken' van Thomas Rosenboom is hierop gebaseerd, later ook verfilmd).

Carstens Amsterdam

Carstens Amsterdam

Maar daar ging het hier niet over. Nee nee, we hebben het over het splinternieuwe Brasserie Carstens naar concept van sterrenchef Maik Kuijpers die de dagelijkse leiding van de brasserie in handen van gastheer Timo van der Stad en chefkok Rick van der Meij legt.

Het concept van Carstens is er een zonder poespas: “het idee is dat er een verbinding wordt gelegd tussen het stadsleven en authentieke producten uit boerengebieden en de visserij. Aandacht voor pure ingrediënten en streekproducten van Nederlandse bodem.” Gingen we proeven en verdomd: we snappen ‘m! Wat eerlijk gezegd niet vaak het geval is, bij een restaurant met ‘een concept’. Want laten we wel wezen: we willen toch gewoon lekker eten? Gaat heen met je concept. Maar zoals gezegd: we snappen ‘m dit keer. En vinden ‘m fijn.

Het restaurant in het Victoria Hotel had geen centralere locatie in de stad kunnen krijgen en de moderne (misschien iets te modern naar mijn persoonlijke smaak) looks van het hotel geven de opgang van het restaurant meteen dat grootstedelijke. Dat geldt ook voor het interieur van het restaurant zelf (waar ik de sfeer dus wel goed vind): een urban restaurant van nu. Tijdloos met van die 2019-details zoals fluwelen stoelen in frisse gele en oranje tinten en overal planten. Een vinkje dus bij deel 1 van het concept. Dan deel 2, het menu, want daar draait het uiteindelijk nog het meest om, zeker bij Brasserie Carstens want het was in tijden dat we zo verrukkelijk aten. Het menu is compact en – alleluja – duidelijk. Uiteraard aangepast aan de seizoenen. Frisse gerechten in de zomer en meer vleesgerechten in de wintermaanden. Belangrijk is de samenwerking met De Lindenhof, u weet wel, die boerderij in Baambrugge onder de rook (of nee: eigenlijk net niet onder de rook) van Amsterdam. Baambrugs big natuurlijk, waar het bij De Lindenhof allemaal mee begin (Vader en zoon Kruithof vonden echt geen goed varkensvlees in eigen land en besloten daar zelf mee aan de slag te gaan – de rest is geschiedenis).

Maar ook groente en fruit van de gerechten van Carstens komen van van dezelfde kant. Er is er beekforel en Noordzeetong. Alles dus uit eigen land, van de Veluwe tot aan de Noordzee. Man o man, wat is dát lekker. Een speciale vermelding verdient de Gele Biet. Gewoon gele biet ja. Zelden zoiets lekkers geproefd. En de ‘ordinaire’ Hollandse Garnalencocktail waar we mee aftrapten; niks ordinairs aan hoor. Categorie ‘daar mag je me voor wakker maken’.

Och, en dan de wijn. Ooohhh de wijn. Alle wijnen hebben een link met Nederland. Komen of uit Nederland of komen van bijvoorbeeld een Nederlandse wijnboer in Zuid-Afrika. Zoals de champagne die als aperitief op tafel komt; een van de lekkerste bubbels ever. Licht en toch ruimschoots aanwezig. En natuurlijk hebben ze mijn persoonlijke lievelings: de cuvée van Apostelhoeve in Limburg. Nom. Als we gingen wijnproeven, dan spuugden we alles naar binnen uit.

Carstens Brasserie