7 april 2024, door Nina van Hilst

Restaurant De Dyck, duurzaam eten bij de boer vlak bij Amsterdam

7 april 2024, door Nina van Hilst

Restaurant De Dyck, duurzaam eten bij de boer vlak bij Amsterdam

Zo van het land op je bord. Op de dijk tussen de boerenakkers ligt restaurant De Dyck in Woubrugge. Vlak bij Amsterdam en Haarlem maar toch in een compleet andere sfeer. Omgeven door het groen en in alle rust kun je top dineren en lunchen - als in Groene Michelin Ster top - bij restaurant De Dyck. Het restaurant beoogt zelfvoorzienend te zijn en dat lukt ze grotendeels. Ze zijn al 99% zelfvoorzienend in groente, fruit en kruiden en ook qua zonnepanelen, een windmolen, no-waste, circulariteit en meer is De Dyck al future proof. In de basis is het menu vegetarisch - al is een stukje duurzame vis of vlees ook mogelijk - en de meeste ingrediënten komen uit de eigen moestuin. De Dyck vinden we een dikke aanrader voor een avondje er echt helemaal uit terwijl je toch dicht bij de stad bent of voor een avondje top tafelen als je al buiten de stad woont. Ben je - net als wij - fan? Er is ook de mogelijkheid op een zelfoogst abonnement uit de prachtige moestuin bij De Dyck.

 

Raak je ook zo geïnspireerd van farm-to-table restaurants? Er zijn er gelukkig nog meer in Nederland.

De Dyck

De Dyck

Boer Reinier was de derde generatie op de boerderij tot hij in 2012 besloot een deel van de landerijen te verhuren aan collega-boeren en een restaurant te starten. Daarmee was het meegaan met de tijd nog niet klaar want sinds drie jaar heeft De Dyck de ambitie om circulair en grotendeels zelfvoorzienend te worden. Dit bleek een mooie weg met het maken van groene keuzes als zelf groente verbouwen en inleggen, voornamelijk met groente, fruit en kruiden koken, fermenteren, no-waste, een duurzame watertap, Buitengewone Varkens op het land en nog zo veel meer inspirerends. En dat alles terwijl de kwaliteit van eten en service op topniveau blijven.

Gastronomisch

Gastronomisch

Kom je eten, dan heb je de keuze uit een 4-, 6- of 8-gangenmenu in het moderne restaurant in de 90 jaar oude boerenschuur. In de lente komt het terras weer naar buiten en geniet je van de verse groente van het land. Waar je in de winter meer ingelegde groente geserveerd krijgt. Allemaal even lekker er verrassend.

De meeste ingrediënten komen van het eigen land en het is dus zeker de moeite om bij je bezoek om een rondleiding te vragen. Hier zie je alle soorten groente, kruiden, kennis en passie voor het planet proof verbouwen van eten terug in de verschillende grondsoorten. Die vervolgens weer als bijzonder, gastronomisch gerecht op je bord belanden.

Lokaal

Lokaal

Wat niét van eigen land komt, zijn de wijnen. Al is ook hier voor een duurzamere insteek gekozen en schenkt de sommelier wijnen van maximaal 500 kilometer – en dus minder impact – van De Dyck vandaan. Heerlijke wijnen met mooie verhalen uit Limburg, Duitsland, Luxemburg, België en een klein stukje Frankrijk.

De Dyck is open voor diner op donderdag, vrijdag en zaterdag en op zondag voor lunch. Daarnaast is de boerenlocatie tevens een goed verzorgde locatie voor vergaderingen en kleine events. En kun je een zelfoogst abonnement nemen.