Nederland28 januari 2024, door Bo Peters

Restaurant G7 in het gruizenkerkje in Sittard

Nederland, 28 januari 2024, door Bo Peters

Restaurant G7 in het gruizenkerkje in Sittard

Rollend – of rijdend – naar het zuiden van ons land; op naar Sittard, Midden-Limburg. Hier vind je midden in het centrum deze hidden gem: restaurant G7. Verscholen in een monumentaal gruizenkerkje ligt daar deze parel van een restaurant. Bij G7 vind je dat wat we omschrijven als fine dining, oftewel de culinaire top. Een romantische avond voor de boeg? Of get-away naar het zuiden van Nederland? We jubelen graag even door over G7: hier is waar je wezen moet.

Restaurant G7

Restaurant G7

Horen we de woorden ‘fine dining’ en ‘kerkje’, heb je ons. Duikend in de geschiedenis van dit waanzinnige Gruizenkerkje, blijkt deze al sinds 1634 te bestaan. 1634 ja, eeuwenoud dus. Je avond, of in het weekend middag, begint met het binnenstappen van de kerk en doorgeleid worden naar de kapel. There where the magic happens, zeg maar. Uit nood verhuisde het restaurant in de coronatijd naar deze kerk – en meer specifiek, de kapel – wat een gouden zet bleek te zijn. Recentelijk is de kapel verbouwd & compleet opnieuw ingericht. Het resultaat? Een verbluffend knap interieur: ruim opgezet, maar met een intieme sfeer door de verschillende hoeken die gecreëerd zijn en de glooiende gordijnen. Je hoeft niet te vechten met je tafelgenoot– bevorderlijk voor de sfeer- om wie de plek krijgt ‘rondloerend in het restaurant’ (eerlijk: die willen we allemaal toch…). De tafels, en banken aan de rand van de kapel, zijn zo neergezet dat je altijd wat te kijken hebt. Vinden we leuk. Wie er verantwoordelijk is voor dat interieur? Duh, GIJS& design: de mensen die je moet hebben voor verrassende interieurs met creatieve oplossingen

Bij binnenkomst word je verwelkomd aan de bar voor de eerste zogenaamde creatie van het menu. Uiteraard onder het genot van een glas bubbels of een goed non-alcoholisch alternatief, met een touch van appel. De rest van de avond staat in het teken van hoogwaardig eten. Er wordt afgestapt van het traditionele gangen menu, maar gewerkt met zogenaamde creaties. Fine dining 2.0 is het uitgangspunt. Je kiest voor 10 of 14 creaties en betaalt hier respectievelijk 85 en 105 euro voor, wat een prima prijs-kwaliteitverhouding is. Geloof ons maar.

Wyndham hotels

Wyndham hotels

Rode draad door het creaties-menu? Producten worden het liefst uit eigen moestuin, gelegen naast het kerkje, gehaald. Als dat niet mogelijk is, wordt er gewerkt met lokale leveranciers. Van de 14 creaties vonden we oprecht alles Verrukkelijk, hoofdletterwaardig ja. Wat er zoal op het wisselende menu staat, anno januari 2024? Eidooier met shiitake (dampend geserveerd in een groot ei), kingfish met passiefruit & snoekbaars met prei. De signature dish van G7, die al jaren op het menu prijkt, is een vegetarische creatie: paarse wortel met mierikswortel. Het goede nieuws van al die creaties is dat er ook meer nagerechten zijn dan in een ‘standaardmenu’, namelijk twee. Optioneel zelfs uit te breiden (hier zeggen we nooit nee tegen) met drie door een kaasplank als extra gang. Oh en nog even een apart wijn appreciation moment: interessante keuzes waarbij ook minder bekende wijnen worden geserveerd – leuk om je wijn-smaakpupillen uit te breiden – en de kennis hierover is uitgebreid. Dat naast eten ook wijn een passie is van de eigenaren, is duidelijk te merken.

Wat we zo fijn vonden bij G7 in Sittard? Fine dining heeft nogal eens de neiging om hautain te worden. Stijf en sfeerloos. Dit is zeker niet het geval bij G7; of het nu ligt aan de Limburgse gastvrijheid, de warme inrichting of het vriendelijke personeel (waarschijnlijk een combinatie van dit alles), hier komt een dosis huiselijkheid gratis bij het verrukkelijke eten erbij. De ongedwongen sfeer maakt het perfect voor allerlei gelegenheden. Jubelend zijn we de avond doorgekomen, en om die reden tippen we G7 graag aan je door.