Nederland, Amsterdam20 april 2023, door Tessel Horsting

Hollandse hap bij restaurant ‘t Heemelrijck in Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 20 april 2023, door Tessel Horsting

Hollandse hap bij restaurant ‘t Heemelrijck in Amsterdam

We love een goed diner. En wat we daaronder verstaan is goed gezelschap, sfeer in de zaak, fijne bediening en natuurlijk een tafel vol lekkers. Alle hokjes aangevinkt? Dan zit je hoe dan ook goed. Dus nemen we je even mee naar de bruisende Van Woustraat in Amsterdam, waar een scala aan goede horeca te vinden is en waar je zéker een plekje vindt die aan al je eisen voldoet. Hop, daar heb je Restaurant 't Heemelrijck. Een aanwinst voor de Pijp, waar je terecht kunt voor echte Hollandse kost. En laat je niet afschrikken als je niet perse van de Nederlandse keuken houdt (hutspot, echt..), want zelfs de sceptici zitten hier goed (naar eigen ervaring kunnen we dit zeggen).

 

Meer lezen over de Pijp? Doe je hier!

De sfeer

De sfeer

Bij binnenkomst is het al meteen feest: muren van bruine, houten planken, hoog plafond, borden met Delfsblauw als decoratie aan de muur en tafels met tapijten erop, net als bij oma thuis en precies zoals het heurt. Dat alles zorgt voor een warme, knusse binnenkomst zonder dat het oubollig wordt. En het gekke is nog, het voelt alsof het al jaren zo is. Dat kan wellicht komen doordat het interieur helemaal vintage/tweedehands is (chapeau), dus het eerste hokje kan al aangevinkt worden, want blij van het interieur worden we zeker. En ook de geschiedenis van de zaak maakt het leuk: in 1949 begon ‘opa Nars’ met een traditionele broodjeszaak. Door een groot succes werd de broodjeszaak uiteindelijk een restaurant, waar ze typische Hollandse gerechten serveerden (zoals snert, suddervlees en stampot). In 2010 werd het stokje overdragen na een succes van 44 jaar. Maar dat was niet het einde: uiteindelijk is in samenwerking met de tweede en derde generatie, Café Restaurant ‘t Heemelrijck heropend op de Van Woustraat, waar de Hollandse glorie nog steeds voorop staat.

 

 

 

 

 

à la carte

à la carte

Dan next: het menu, voor de vegetariërs onder ons is dit restaurant wellicht niet zo’n goed idee, voor de vlees- en viseters juist. Als je met meerderen bent, is het ook een goed idee om te delen. Terwijl de fles wijn op tafel werd gezet, doken wij eens even goed in de kaart. Er werden twee gerechten gedeeld: de sliptong met groente en het suddervlees met aardappelpuree, groente en friet. Verder hebben ze vaak ook een dagvangst op het menu staan, deze moet je even checken bij de bediening. Voor degenen die wat sceptischer zijn over de keuken uit ons kikkerlandje: het was heer-lijk, echt waar. Bediening ook top trouwens, want zet twee twijfelkonten bij elkaar en je bent nog wel even bezig… Vooral om advies ook vragen dus!

Dessert

Dessert

Safe the best for last zeggen ze toch? Op aanrader van het personeel werd er wentelteefjes met kaneelijs besteld. Deze mogen ze wat ons betreft altijd op de kaart houden, alsof er een engeltje op je tong piest, zo lekker was het. Dikke aanrader dus (we pasen ’em gewoon lekker door). De hokjes goed personeel, lekker eten en gezellig gezelschap konden trouwens allemaal aangevinkt worden. Ons zegen heb je.

‘t Heemelrijck