Nederland, Heino6 maart 2022, door Barts Boekje

Fijn genieten bij Restaurant Het Buitenhuys in Heino

Nederland, Heino, 6 maart 2022, door Barts Boekje

Fijn genieten bij Restaurant Het Buitenhuys in Heino

All you can eat, bourgondisch steengrillen of van die grote gezapige groepen... Dat is absoluut niet waar je aan denkt als je het terrein van het imposante restaurant Het Buitenhuys in het Overijsselse Heino oprijdt. Net buiten het dorpshart van Heino (in Overijssel dus) vind je dit restaurant. Wat meteen opvalt: een mooi verlichte gevel, grote uitnodigende ramen en een rieten dak. Geen enkel spoortje van Jan Steen (het restaurant, niet de schilder) is hier nog te bekennen. Jan Steen? Yes, die zaak huisde hier voorheen. Aha. Maar daar voel je dus nis meer van sinds deze parel, Restaurant Het Buitenhuys, er de hernieuwde deuren opende.

 

beeldcredits hoofdfoto: Instagram Het Buitenhuys Heino 

Omvangrijke renovatie

Omvangrijke renovatie

Familiefeest van tante Gerda? Check. Teamuitje van FC Derde Helft? Present. 16 jaar lang schoven zij hier aan de bakplaat van restaurant Jan Steen om zich een gezellige avond vol te eten. Maar in september 2019 moest het anders, het roer om. De eigenaren hadden nieuwe ideeën, verfijnde plannen. Dus adius, Jan. Chef-kok Niek, kom er maar in!

Een omvangrijke renovatie was de volgende stap. Met nieuwe energie en een team vol sterren begon eigenaresse Inge aan het nieuwe avontuur dat Restaurant Het Buitenhuys heet. Chef Niek (gewerkt bij bijvoorbeeld The Jane), souschef Roy (De Bokkepruik en De Ganzenhoeve) en gastvrouw Kira (die haar ervaring opdeed bij bijvoorbeeld Restaurant Envy en Graanmarkt 13) vormen een mega stevige basis voor deze parel in het oosten.

Landelijke sfeer niet compleet ten onder

Landelijke sfeer niet compleet ten onder

Bij binnenkomst in het restaurant is de landelijke sfeer niet compleet ten ondergegaan. Het restaurant is eigentijds, maar voelt vooral welkom en warm. Letterlijk ook, want je loopt zo met je bakkes de imposante open keuken met Zuid-Afrikaanse braai in. ‘New Dutch Cuisine’ is wat de k(l)ok slaat, maar wat wij in het nuchtere oosten vrij vertalen als ‘gewoon mega goed eten’. Verfijnd en zelfs chic, maar nooit ongemakkelijk en hooghartig. Hiervoor moeten we ook zeker ober Koen credits geven. Zijn enthousiasme maakt dat je zonder blikken of blozen 5 gangen naar 6 upgrade, dat ene speciale likeurtje waarop het dessert gebaseerd is bijbesteld en volgende week weer terug wil komen. Inmiddels dromen wij ook al van warme zomers, zodat we aan kunnen schuiven op het terras aan de achterkant van het pand. Waar de BBQ brandt, de cocktails vloeien en de huysband klinkt.

Thuys

Thuys

Ook Het Buitenhuys heeft onvermijdelijk last gehad van de sluitingen rondom C. Hallo! 2019 geopend, dus volop met je neus in de ellende. Inmiddels zijn ze kei in het verzorgen van dinerboxen voor thuys. Niet wat je het liefste wilt, want geen Inge en Koen. Toch hoeven we zo de lekkerste smaken van deze heilige graal uit Heino niet zo lang te missen.