Nederland, Bloemendaal12 oktober 2017, door Maartje

Restaurant N.A.P. Bloemendaal

Nederland, Bloemendaal, 12 oktober 2017, door Maartje

Restaurant N.A.P. Bloemendaal

De lokale tamtam bereikte weer doel toen we te horen kregen over het splinternieuwe restaurant N.A.P in Bloemendaal. NAP, in de volksmond, staat voor Normaal Amsterdams Peil en NAP, of N.A.P. dus, blijkt een parel. En bij uitstek een reden om, when in Bloemendaal, niet rechtstreeks naar het strand te koersen, maar naar het centrum van het dorp waar restaurant N.A.P aan het Kerkplein te vinden is.

Barts-Boekje- NAP Bloemendaal 1

Een parel u zegt? Yup. Restaurant N.A.P. ziet er namelijk - dat ten eerste - piekfijn uit. Volgende de 2017-norm zeg maar. Verrassend? Niet perse. Houden we er nog steeds van? Ja, dat wel. Belangrijker nog is dat de menukaart ook helemaal volgende de 2017-norm is, en daar houden sowieso van: heel veel vis- en vegetarische gerechten op het programma, maar ook 'andere variaties van onder en boven N.A.P.' (aha).

Er kwam een amuse van een vegetarische oester voorbij met oesterblad, vocafdocrème, koriandermayonaise en passiefruit - dat klinkt niet alleen lekker, dat ziet er ook nog een prachtig uit (en is ook nog eens lekker), een coquille ceviche met tijgermelk, zoete aardappel en Granny Smith (lekker zomers - wij zijn immers in Bloemendaal), tonijn tataki met Ponzuparels, sushirijst en wakame en een salade van Noordzee krab, speltflakes, vinaigrette en jonge sla. Nom.

 

Barts-Boekje- NAP Bloemendaal 3

Verantwoordelijk voor alle N.A.P.-pret zijn chef Jordy en gastheer Jimmy. Jordy en Jimmy. Leest als een stripboek, al nemen de twee hun nieuwe zaak uiterst serieus. Jimmy draaide zijn vakkundige gastheer- en sommelier-shifts o.a. bij restaurants MOON (in A'dam Toren), MOMO en The French Café, allemaal in Amsterdam. Jordy kookte bij het toenmalige restaurant Terra op de plek waar nu restaurant N.A.P. zit (daarvoor studeerde hij af bij Het Savrijn in Nijmegen, daarna werkte hij zich binnen 3 jaar op als sous-chef bij Terra en daarna aan de slag te gaan als Chef de patisserie bij Restaurant RIJKS, onder leiding van Joris Bijendijk, Jos Timmer en Wim de Beer - niet de minsten).

Barts-Boekje- NAP Bloemendaal 2
Toen Jimmy terugkeerde naar zijn geboortegrond Bloemendaal waar hij als kind als afwasser op dezelfde plek voor het eerst aan het 'restaurantwezen' (sorry, kan even geen ander woord bedenken) snoof, leerde hij Jordy kennen. Ze hielden contact, ook toen Jordy aan de slag ging hij Restaurant RIJKS (ps: de ster van het RIJKS kwam toen Jordyin dienst was, just saying) en de rest is, bij dezen, geschiedenis.

 

Restaurant NAP