Nederland, Limburg20 maart 2023, door Bo Peters

Restaurant SOBER in een keramiekfabriek in Tegelen

Nederland, Limburg, 20 maart 2023, door Bo Peters

Restaurant SOBER in een keramiekfabriek in Tegelen

Gelegen in een van oudsher keramische fabriek – waar vandaag de dag nog steeds knap handgemaakt keramiek vandaan komt – huist restaurant SOBER, geopend in maart 2023. Wil je naar SOBER – en dat is meer dan een goed plan – dan moet je afreizen naar het zuiden van ons land. Geen straf, lijkt ons zo. Plak er een nacht achteraan en voilà:een weekend-get-a-way. Waar je dan precies naar af moet reizen? Tegelen. In Noord-Limburg. Het is de moeite waard, want SOBER is een parel. Het zit ‘m in de bijzondere locatie, de eigen wijngaard & moestuin, het fan-tas-tische eten en het gegeven dat je vanaf het moment dat je binnenkomt in de oh-zo-heerlijke watten wordt gelegd. Het doel van restaurant SOBER en hun eigen bijbehorende wijndomein ZAVEL is mensen te laten genieten van hun pure ambacht en gerechten. Mind you: is gelukt, die totaalbeleving.

Restaurant SOBER

Restaurant SOBER

SOBER wordt gerund door jonge, vooruitstrevende en enthousiaste mensen en they looove food. En wijn zowaar nog meer. Is oké, wij ook. Waar ze een nóg grotere passie voor hebben? De natuur. SOBER wil terug naar de basis, de puurheid van producten en een eerlijk verhaal. Samenwerken met de planeet, om de cirkel volledig rond maken. Ze plukken zó uit hun eigen moestuin wat ze nodig hebben op dat moment – altijd seizoensgebonden – en werken op die manier verantwoord, biologisch en het liefste biodynamisch. In de ochtend zelf geoogst, in de avond op je bord. Dat dus.

Na jarenlange horeca-ervaring in o.a. het Amsterdamse, had eigenaar Joni Sloesen de wens om zijn eigen restaurant te beginnen. Echter moest de plek precíes goed zijn om aan te sluiten bij zijn idee. Klein – ze hebben momenteel 8 tafels – en intiem, naast ruimte voor de wijnen. Die plek? Zo gevonden: generaties lang zit de keramiekfabriek al in de familie en Joni blaast deze plek nieuw leven in door het restaurant ín de fabriek te openen. Vernieuwing, verdieping en verbetering.

Hoewel het pand groots en industrieel is – met overal om je heen prachtig keramiek en eigen gemaakt servies en tafels – voelt de setting intiem. We zouden door die fijne randvoorwaarden bijna vergeten waar het echt om gaat: goed eten. Er wordt een vast menu geserveerd bij SOBER. Je kunt kiezen tussen het 4-, 5-, of 6-gangenmenu. Wat er zoal op dat wisselende menu staat? Geit (verrassend lekker!) met paddenstoel, mul met witte kool en aardappel, snoekbaars met prei en kamille. En finger-licking-good desserts zoals omelette sibérienne met huisgemaakte limoncello. Alles uiteraard onder het genot van een goed glaasje. Dat spreekt voor zich.

Of het nou het concept van het restaurant is, de unieke ligging of toch de bijzonder goede keuken: we kunnen er de vinger niet precies op leggen. Balans is the key. Maar zowel het concept als het diner – en in het weekend ook de lunch –  is om over naar huis te schrijven. Genieten zul je, bij SOBER.

Pssst: een tip. Vanaf mei kun je ook reserveren op hun terras. Met je snoet in de zon nippend aan je wijn uitkijkend op de wijngaard. We zeggen het maar even.

 

Restaurant SOBER