Nederland, Amsterdam10 februari 2020, door Margaux van der Mieden

Eentje voor in de boeken: Restaurant Spectrum in Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 10 februari 2020, door Margaux van der Mieden

Eentje voor in de boeken: Restaurant Spectrum in Amsterdam

Twee weken geleden stond er iets bijzonders op het programma: Restaurant Spectrum** (voorheen Liberije’s Zusje) bestond één jaar en wij werden uitgenodigd op het verjaardagspartijtje. Een verjaardagspartijtje dat bestond uit een elf gangen diner, leuk gezelschap, ontiegelijk goed personeel on precies te zijn. Wat bleek? Het werd een avond om niet snel (lees nooit) te vergeten.

Restaurant Spectrum

Restaurant Spectrum

Restaurant Spectrum zit in het statige en prachtige Waldorf Astoria Amsterdam: een een monumentaal grachtenpand slash begrip in Amsterdam slash vijf sterren hotel die je bij binnenkomst meteen laat glimlachen. Want wauw! De deur wordt voor je open gedaan, je jas wordt opgehangen en je voelt je meteen op je gemak. Eén trap naar beneden (of lift voor de luie donders) en je komt aan bij restaurant Spectrum in het souterrain. Daar heb je uitzicht op de mooiste binnentuin van Amsterdam (of van Nederland, of hey, in de wereld) waar vanaf april ongeveer 5000(!) tulpen bloeien. Tip van de dag is dan ook om een reservering te maken voordat het donker wordt zodat je de tuin goed kunt bekijken. 

Sidney (chef) en Sascha (restaurantmanager) staan aan het roer in Restaurant Spectrum. Sidney en Sascha zijn geen vreemden van elkaar: ze werkten als gouden duo zo’n 12 jaar geleden samen bij De Librije***. Later zijn ze elkaar even uit het oog verloren (Sidney ging werken in Hong Kong en Sascha in Shanghai) maar na bakken vol ervaring vonden ze elkaar weer terug in het Waldorf. Je ziet overigens dat het hele team goed op elkaar is ingespeeld en ogen heeft voor honderd. Zo wordt het servet uitgevouwen, stoel wordt aangeschoven, de borden worden tegelijkertijd op tafel gezet, en zelfs de tafelkruimels worden weggehaald. Oh, nog een leuk detail: elke keer als je naar de wc gaat, ligt er weer een nieuw servet. Hallo service. Ook wordt elk gerecht en elke wijn haarfijn uitgelegd door de knappe koppen van de bediening. En deze knappe koppen kun je ook weer terug vinden als ‘gif sticker’ op the gram, humor noemen we dat ook wel.

En dan hebben we het nog geen eens over het eten gehad. Jaha, ga ook daar maar even goed voor zitten. Sidney, de chef dus, heeft een vegetarisch en een vlees/vismenu samengesteld en na een goed potje iene miene mutte spelen hebben we toch voor het vlees/vismenu gekozen. Over het menu: het begint met een s en eindigt op maakexpolatie. Precies dat is elke hap dat je bij Spectrum neemt. Heel bijzonder is het wanneer je verschillende ingrediënten in één gerecht stopt en het geheel zo goed uitpakt plus elk gerecht ziet eruit een kunstwerk. Zo komt de bloemkool, kaffir custard en kaviaar nog vaak in onze slaap voorbij net zoals de langoustine, verveine, kokkel, scheermes en Oost-Indische Kers. Eigenlijk was alles verdomd lekker. Over de wijnen valt ook veel goeds te vertellen. Zo werd er bij elk gerecht een passende wijn tevoorschijn gehaald en Sascha, onlangs uitgeroepen tot gastheer van het jaar, is een wandelende encyclopedie op het gebied van wijnen. Is ook niet zo gek aangezien Sascha (bijna) elk wijnhuis heeft bezocht.

Oké het moet even gezegd worden: eten bij restaurant Spectrum kost je misschien wel een klein ribje uit je lijf (€170 / €180 voor een 11 gangen diner inclusief amuses), maar daarvoor in de plaats krijg je een avond terug die je never ever gaat vergeten. Alles klopt, alles is fantastisch en kritiekpunten zijn er gewoon niet. Je staat weer op de stoep met een nog grotere glimlach als waarmee de deuren van het Waldorf geopend werden. Kortom, restaurant Spectrum is the place to be om feestjes te vieren (noem een trouwdag, bijzondere leeftijd bereiken of promoveren). Eentje voor in de boeken!

Restaurant Spectrum