Nederland, Rotterdam6 februari 2019, door Maartje

Net een ster en dus echt niet (meer) te missen in Rotterdam: restaurant The Millèn

Nederland, Rotterdam, 6 februari 2019, door Maartje

Net een ster en dus echt niet (meer) te missen in Rotterdam: restaurant The Millèn

Restaurant The Millèn van chef Wim Severein (de chef die ook bij het Wereldmuseum een ster kookte en daar helaas moest sluiten) opende in juli 2018 zijn deuren op de eerste etage van het Rotterdam Marriott Hotel. Krap een jaar later was ook hier de ster binnen. Snel. Knap. Dus wilden we proeven, en rap ook. Dat bleek goed te doen, ook vanuit het Amsterdamse: dat Marriot Hotel is letterlijk en figuurlijk niet te missen: in de sky high Millenniumtoren naast het Centraal Station van Rotterdam moet je wezen.

restaurant The Millèn, Rotterdam

restaurant The Millèn, Rotterdam

Inderdaad, The Millèn is een toprestaurant in een keten-hotel, een fenomeen dat in het buitenland allang gewoon is, maar dat wij Hollanders lastig blijven vinden. Gek toch, want de ene na de andere topchef doet ‘het’ (in Amsterdam opende onlangs sterrenchef Maik Kuijpers zijn Brasserie Carstens in het Victoria Hotel, hier ook tegenover het Centraal Station).

Toegegeven, al die restaurants blijven ook in mijn (toch heus wel open minded) restaurant-blik wat zakelijks hebben. Wat minder knus dan een restaurant in café-stijl zoals bijvoorbeeld Rijsel in Amsterdam Oost, of de Klepel of Daalder in de Jordaan. Maar afijn, terug naar The Millèn. Daar neem je namelijk de lift naar de eerste etage en kom je in een zaal die een fantastisch zicht geeft op het Kruisplein, het Weena en het ruime, internatiale Stationsplein. En waar het eenmaal binnen en zittend aan tafel plots stukken minder zakelijk oogt en voelt dan 5 minuten daarvoor. De ronde tafels, de grijze zachte zitjes, de gezellige verlichting en de hartelijke ontvangst zorgen dat we ons meteen thuis voelen. He, lekker.

Dat ‘lekker’ is een understatement als we het gaan hebben over het eten. En de wijnen. Zo. Vreselijk. Lekker. Alles is, uiteraard, bereid met verse ingrediënten uit het seizoen en nergens wordt het al te ingewikkeld (iets waar we een beetje allergisch voor zijn geworden – we willen graag begrijpen wat we eten, thank you very much). Eerlijk en zonder poespas. Wat ook geldt voor het personeel: we zijn toch in Rotterdam he. Geen gelul, wel vaklui.

De kaart wisselt maandelijks maar wij raakten niet uitgepraat over de geroosterde langoustine met pastinaak en zuurdesem. Wat ons meteen doet denken dat Severein de Rotterdamse havenroots van The Millen eer aan doet door uit te munten is vis- en schaal en schelpdiergereachten want ook het hoofd van gebakken tarbot was denk ik zo het lekkerste visje dat we ook aten. Zacht maar toch stevig. Al was het nekstuk van Iberisch varken aan de overkant van de tafel minstens zo heerlijk. En hadden we het al gehad over de looks van de gerechten? Pláátjes. Knappe jongen die daar zijn telefoon niet even boven laat zweven. Retourtje Rotterdam it is!