Nederland, Haarlem8 november 2017, door Maartje

Restaurant De Zeeuw Haarlem

Nederland, Haarlem, 8 november 2017, door Maartje

Restaurant De Zeeuw Haarlem

Niet in Amsterdam dit keer maar net om de hoek, in Haarlem. Daar opende chef Jeroen de Zeeuw in 2017 zijn eerste eigen restaurant: Restaurant De Zeeuw. Lekker helder. Allereerst het 'waar', want dat kan kort: dat gaat de Nassaustraat zijn, enigszins verscholen in het centrum van Haarlem.

Dan het 'wat'. Dat is wat uitgebreider, al is het concept net zo simpel als goed: no-nonsense maar hoogstaand tafelen voor een goede prijs. "Intiem en zonder opsmuk, maar met onvervalste kwaliteit op het bord", zegt hij daar zelf over, en zonder pretenties. Vinden we sowieso (heel erg!) fijn, en helemaal als een en ander bereid wordt door een chef die weet waar-ie mee bezig is. De Zeeuw ging bijvoorbeeld in de leer in Engeland, bij The Fat Duck (!) en Sketch. Allerminst de minsten. Daarna kwam Simple en nu is het dus tijd voor een eigen zaak. Mooi.

De Zeeuw, Haarlem

De Zeeuw, Haarlem

En dan ook nog even de looks: we zagen al knap, fris tegelwerk voorbij komen, net als gezellige raamtekeningen. Like. Jeroen heeft smaak en niet alleen in de keuken, kunnen we nu al zien. Het idee is dat Restaurant de Zeeuw zo in het Parijse Saint-Germain of Le Marais had kunnen staan, in een zijstraatje. Dat idee. Een beetje rock-‘n-roll op je bord en om je heen, met een fikse dot Parijs of Antwerpen, dat idee.

Het menu is een vaste en komt in drie (€ 35,-) of zes (€ 60,-) gangen, of wat daar tussen zit, maar wel met regelmatig wisselde gerechten naar het seizoen en de aanvoer van leveranciers. Bouillabaisse sowieso, want die maakt-ie goed. Net als een frisse ceviche en de steak tartaar met piccalilly-sorbet en gepoft spek. En voor de vega-vrinden o.a. cannelloni van pompoen met grapefruit en zuring. En kleine snacks en hammen om de avond goed mee te beginnen. Wijn is geregeld maar – en dat vind uw zwangere ondergetekende mooi nieuws: de Zeeuw heeft ook een goede selectie écht lekkere (gefermenteerde) groentesappen op de kaart staan. Kijk. Dat is mooi. Ook voor de Bob onder ons natuurlijk, of gewoon, als je een avond niet drinken wil. Kan ook.

De zaak is niet groot (ook fijn) en per avond kan er een mannetje of 30 terecht. En er zijn nog wat plekken aan de bar. Let wel: dat noemt De Zeeuw de ‘inspiratietafel’. Hier eet je wat er voorbij komt, zowel op je bord als in je glas. Kortom: de beste plekken van de zaak. Afijn, 1 december is D-day dus, ok Zeeuw-day in dit geval. Voorlopig alleen van dinsdag tot en met zaterdag, vanaf 18.00.

Nassaustraat 15, Haarlem