Nederland, Den Haag23 oktober 2017, door Maartje

Restaurant Publique Den Haag met RestaurantKaart

Nederland, Den Haag, 23 oktober 2017, door Maartje

Restaurant Publique Den Haag met RestaurantKaart

Ah, de Haagse Parels, we kunnen er maar niet over uit hoe gezellig (en mooi) we de stad toch steevast weer vinden en hoeveel heerlijke adressen er zijn. Restaurant Publique bijvoorbeeld, een chique én relaxte Bistro aan het levendige Anna Paulownaplein in het oh, oh zo leuke Zeeheldenkwartier. Dat plein is mogelijk het mooiste van de stad, met een aaneenschakeling van horeca in statige panden, omringd door mooie oude bomen en terrassen met knappe jonge mensen, mits de zon een beetje schijnt. Is het weer minder, duik dan binnen bij Publique Den Haag, any day of the week.

Eerst de looks: Restaurant Publique werd getekend door Robert Kolenik, een interieurarchitect bekend om zijn eco-chic stijl die hij ook toepaste bij o.a. Restaurant Lux in Den Bosch en – hulde – het ronde Fletcher Hotel in Amsterdam. Bij Publique werden de gigantische (en beeldige) glas-in-lood-raampartijen als uitgangspunt genomen. En terecht. Daar werd verder omheen gewerkt. Het resultaat werd een restaurant met een aantal ronde tafels (favoriet), een laag muurtje in het midden met aan beide zijden zitjes (een slimme scheiding waardoor het restaurant altijd intiem voelt) en een gigantische bar. Donkere tinten, stijlvolle eco-materialen en sfeerverlichting on fleek: et voila, je Franse bistrosfeertje Den Haag stijl.

Barts-Boekje-publique den haag 1

Dan het eten: HEERLIJK. Publique bestaat al een aantal jaren en vanaf dag één maakt de Bistro goede sier met zijn kleine fancy barstijlhappen, de ‘bites’: de rest van de kaart wisselt regelmatig maar deze bites blijven steevast op de kaart. Thank god. Sla in geen geval de blini met zalm over: smelt op je tong en is als een bonbon zo lekker. Verder oesters en flinterdunne prosciutto. Nom. Goed idee voor de zondag of de vroege vooravond: aanschuiven en je tafel vol laten zetten met bites en bubbels. Niks meer aan doen. En daarna?

Daarna gaat de mix van de Italiaanse en klassieke Franse keuken nog even verder: pastrami van sukade, frisse appel en huisgemaakte melbatoast (vonden we heerlijk!), rilette van kip en een ‘spekkoek’ van Argentijnse zeegarnaal – wil je ook proeven. Daar kan ik nog wel even over door jubelen, maar beter ga je zelf even proeven. O, en laat je dan meteen adviseren wat betreft de wijnen, al vonden wij de Chardonnay uit het Zuid-Afrikaanse Constance én de Pinot Blanc van Villa Wolf, een wijnproducent uit de Duitse Mosel die bekend staat om zijn iets drogere stijl en meer mineraliteit, om over naar huis te schrijven. Net als de iets gekoelde rode wijn op basis van Shiraz voor bij de kabeljauw; tegen die tijd waren we wel de naam weer vergeten maar ach, het meer dan leuke doch correcte personeel (ook een pluim!) weet vast en zeker raad.

Barts-Boekje-publique den haag

RestaurantKaart

Wij gingen tafelen met RestaurantKaart. Dat zegt je misschien nog niks, maar daarom leggen we het hier even uit. De RestaurantKaart is namelijk een briljant concept waarbij inmiddels ruim 600 Nederlandse restaurants zijn aangesloten, and counting. Van Bistro tot sterrenzaak. Deze restaurants ervaren, vooral op doordeweekse dagen, toch wat minder drukte in hun zaken. Zonde! Terwijl je misschien wel naar een van de bezorg-sites scrolt op een reguliere dinsdag, non? RestaurantKaart maakt doordeweeks uiteten gaan veel aantrekkelijker doordat er met 50% korting gegeten kan worden, zo vaak je wilt. Samen tafelen is het credo, waardoor ook je tafelgenoot profiteert van jouw RestaurantKaart korting. Op deze manier is uiteten gaan vaak nog voordeliger dan eten aan de deur bezorgd, is er geen afwas en is het ook nog veel gezelliger!

Kortom: jij stukken voordeliger uit eten, zij gezelligheid over de vloer. Win-win noemen we dat. Overigens mag je bij een heel aantal restaurants ook in het weekend met dezelfde RestaurantKaart-deal aanschuiven: dat moet je per restaurant even checken. Heb je een kaart, dan geldt de korting voor minimaal één tafelgenoot. Afhankelijk van het restaurant krijgen nog meer mensen korting met jouw kaart. Maakt toch dat je nét iets sneller weer de hort op gaat voor een smakelijk maal. Wat heet: een paar keer per week niet afwassen en overheerlijk tafelen wordt de standaard als het aan ons ligt.

Meer lezen en de kaart aanschaffen, doe je hier: RestaurantKaart.nl