Nederland, Amsterdam29 september 2020, door Imara Milatz

Mooi én goed – van die spullen met een hart: RoadsMaakt

Nederland, Amsterdam, 29 september 2020, door Imara Milatz

Mooi én goed – van die spullen met een hart: RoadsMaakt

Als we heel eerlijk zijn vinden we producten met een mooi verhaal de allerfijnste. Of je het nou van iemand hebt gekregen, meegesleept hebt uit dat mooie kraampje in Verweggistan of omdat bijzondere handen er hard aan hebben gewerkt… Vooral dit laatste maakt onze geliefde spulletjes in huis van RoadsMaakt zo speciaal. Want RoadsMaakt is een pracht van een webshop van Roads, waar de knapste spullen worden gemaakt en waarbij achter ieder kopje, lampje, bordje, knuffeltje - piece by piece - een sociaal verhaal schuilt.

RoadsMaakt

RoadsMaakt

Dat verdient natuurlijk de nodige uitleg. Deze producten zijn handgemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, deelnemers van Roads. Roads is in het leven geroepen om mensen te stimuleren en te helpen bij het creëren van een eigen plekje in de maatschappij en begeleidt hen bij dagbesteding en werk. RoadsMaakt gelooft in een sociale samenleving waar niemand wordt buitengesloten. En daar kunnen we ons volledig in vinden. RoadsMaakt is een collectie producten die gemaakt wordt door deelnemers van Roads, in de talloze sociale firma’s en creatieve werkplaatsen. Hier wordt met trots en volop passie gesleuteld, getimmerd en geboetseerd aan zowel producten in de collectie van RoadsMaakt, als aan de eigen toekomst van de deelnemers. Dat resulteert in de mooiste snijplanken uit de houtwerkplaats (ook wel De Houtstek). De zeefdrukmakers werken hard aan nieuwe kunstwerken op papier en textiel in de Zeefdrukmakerij en het is altijd business in de Printshop. Talloze fietsen worden gerecycled -niets verdwijnt in de prullenbak!- en omgetoverd tot knappe lampen én is er altijd wel wat te doen in de Werkplaats. Tussen (en tijdens) de werkzaamheden door is er alle ruimte voor teamwork, kritische feedback ontvangen en voor jezelf opkomen, met als doel om -waar mogelijk- deelnemers door te laten stromen naar regulier werk. En dat levert tot nu toe heel veel hebbenhebbenhebben en houdenhoudenhouden producten op. Alleen maar pluspunten, toch?

‘Het voelt bijna alsof het mijn eigen bedrijf is, waardoor ik dubbel zo hard mijn best ga doen’ – Shakir, deelnemer Roads.

 

Roads

Roads

Roads begeleidt -in meerdere sociale firma’s- mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kan om talloze redenen zijn. Wat die redenen precies zijn, maakt bij Roads niets uit. Het gaat erom dat lichte tot zware psychische aandoeningen en/of justitiële of verslavingsachtergronden niemand tegen hoeven te houden om naar dagbesteding te gaan, te werken of aan die lang gedroomde opleiding te beginnen. En natuurlijk kan een beetje hulp geen kwaad, want voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is het vaak moeilijk een baan te vinden of te behouden. Hier wordt keihard gewerkt aan zelfontwikkeling en doorgroeimogelijkheden naar betaald werk. Vertrouwen krijgen in je eigen kunnen, ook in tijden waarop dat even lastiger is. That’s where Roads comes in: Roads is immers dé specialist in re-integratie en coaching van werknemers met een psychische kwetsbaarheid.

Extra belangrijk puntje: bij iedere aankoop draag je bij aan een sociale en duurzame samenleving. En nog belangrijker, je maakt een Roads deelnemer nóg trotser op zijn werk. Daar doe je het toch alleen al voor. Marlous, deelnemer Roads Atelier Opnieuw, slaat hier de spijker op zijn kop: ‘Ik ben een stuk creatiever dan ik dacht, soms sta ik zelfs versteld van mezelf’. Keep up the good work, daar bij RoadsMaakt!

Knap werk wordt knap spul

Knap werk wordt knap spul

In de sociale firma’s ontstaan, precies op het moment dat je dit leest, alleen maar mooie verhalen in de vorm van knappe producten (die wij op ons beurt maar al te krijg ons huis in slepen). Stuk voor stuk professionele, unieke en duurzame producten gemaakt van veelal gerecyclede materialen. Waar de gehele keukencollectie ons flink enthousiast maakt (kijk die bonbonschaaltjes en de pastaborden!), vinden we de bureaulamp -gemaakt van een fietsenlamp- toch wel een behoorlijke eye catcher. En de knuffels gemaakt van oude jeans zijn ook al o zo leuk… Plus, en dat weten we allemaal: werken is goed voor de gezondheid. Het maakt de deelnemers extra trots op hun product, ze voelen zich gewaardeerd en maken écht deel uit van de maatschappij. Dat geeft ze perspectief op de toekomst en alsof dat niet genoeg reden is om eens een kijkje bij RoadsMaakt te nemen (dan weten we het ook niet meer…): de opbrengst van de verkoop van de producten van RoadsMaakt komt voor de volle bak ten goede aan de sociale firma’s & werkplekken. Wij zijn om.

 

RoadsMaakt

Eind goed al goed, waar scoren we dan die complete RoadsMaakt collectie? Op de website, natuurlijk. Maar ook bij Recycle De Hallen en bijvoorbeeld De Wereld van Jansje in Haarlem. Hier kan je de producten ook eerst even in het echt bewonderen. En zoals Mansour, deelnemer Roads in Atelier Opnieuw, zegt: ‘Het komt uit m’n hart, als ik het niet uit mijn hart doe, dan komt er geen knuffel’.