Zweden16 september 2022, door Barts Boekje

Zweedse na(de)zomertip: roadtrip rond Arild

Zweden, 16 september 2022, door Barts Boekje

Zweedse na(de)zomertip: roadtrip rond Arild

Wij hebben hem hoor, onze Zweedse na(de)zomerscoop: een roadtrip rond Arild. De perfecte peninsula in het Zuid Zweedse Skåne. Begin je rondje bij golden oldie Café Bistro en eindig in het water van badplaats Tussans. Koop keramiek in Mölle, ga voor een casual hap naar de Havsveranda en scoor die outfit of dat interieur-item in de so called Salthallarna. Zwemmen, suppen, wandelen of eindelijk eens die rookovenskills onder de knie krijgen? Kan allemaal. Tijdens een good old roadtrip rond Arild.

 

Net als wij fan van roadtrippen? Check dan meteen ook deze Franse variant.

Stop 1: Salthallarna

Stop 1: Salthallarna

Eerste stop tijdens je roadtrip rond Arild? Salthallarna! En dan uitstappen aan de Verkstan-zijde. Verkstan staat voor de stijlvolle winkel van Sinkel variant. Ja, ja, zo’n winkel vol gave leren laarzen, hippe vesten en stapels kekke kussens die schreeuwen om ingeladen te worden. Salthallerna staat voor een selectie lifestyle shops in de voormalige keramiekfabrieken van Högenäs. Gastronomisch afgetopt met wat restaurants, wat bars en yes yes, the good old bakery voor een niet te versmaden bun. En, niet verder vertellen, eigenlijk is onze eerste stop altijd de iets verderop gelegen golden oldie genaamd Café Bistro. Zweedse klassiekers, onbeperkte brygg kaffe en vatten (water), omringd door Zweden en dan ook nog voor een ouderwets prettige prijs.

Stop 2: Mölle Krukmakeri

Stop 2: Mölle Krukmakeri

Onze absolute – die mag je tijdens je roadtrip rond Arild niet voorbijrijden – stop bevindt zich aan de voet van de Kullaberg. Hier runt gifted gastvrouw Lisa haar multifunctionele fort. Hier kan je slapen, eten en je hippe hillbilly gadgets kopen. Bij Mölle’s Krukmakeri kom je voor het door Lisa gedraaide keramiek of voor het bouwen van een gigagoed feestje. Mölle’s Krukmakeri is cool. Geeft kansarmen een kans en chartert allerhande bedienende nationaliteiten. Multiculturele, creatieve gezelligheid gegarandeerd. Vergeet overigens niet te reserveren. De Krukmakeri in Mölle is klein en yearround redelijk druk.

Bed boeken, lekker eten vastleggen of vast even binnen kijken… tap here!

Stop 3: Mölle haven

Stop 3: Mölle haven

Zonder Mölle haven geen roadtrip rond Arild. Lekker levendig in de zomer, inclusief scooters en een trendy selectie havententen. Waar in het hoogseizoen havenvarianten als Mölle Brandstation, Chicken Joe’s Rotisseri, Carl Hermans Glasskiosk en Båthuset Krog & Bar voor de broodnodige reuring zorgen. En inclusief golden oldies als het Grand Hotel en Mölle krukmakerie. Off-season heerst hier rust! Geen pruttelende scooters, weg gros van de havententen. Serene naseizoensrust in Mölle’s über Zweedse havensetting. Waar de openbare rookoven vraagt om een culinaire bereiding van dat, samen met je groep en de gidsen van Kullaberg of juist volledig autonoom, gevangen visje.

Stop 4: Ransvik Havsveranda

Stop 4: Ransvik Havsveranda

Ransvik Havsveranda is de ideale stop tijdens je roadtrip rond Arild. Misschien wel onze meest favoriete stop op het zogenaamde halve eiland in de Oostzee. De laatste stop voor je de gemillimeterde gazons van de golfclub op de Kullaberg bereikt. Ransviks Havsveranda tikt alle boxen van het perfecte strandpaviljoenplaatje. De met hout betimmerde veranda, het plateauvormige terras, de tikkeltje mediterrane tuin, alles is even goed gelukt. Goed eten in goed gezelschap. Gezellig binnen hoppen is het devies van eigenaren Andy en Matti. Zwemspullen mee en je wordt niet thuisgebracht. Vergeet niet Ransviks eventuele off-season openingstijden te checken.

Gelijk bekijken en bespreken die geweldige Havsveranda van Andy en Matti!

Stop 5: Strand Arild

Stop 5: Strand Arild

Man oh man, of vrouw vrouw, wat een geweldig adres is Strand Hotell Arild. We kregen het ooit getipt van een ander, overigens ook heerlijk Bart Boekt plekje: Get Away DELUXE. Het Strand Hotell in Arild. Ouderwets goed! Ingericht in die kenmerkende Nordic cosy stijl. En cosy it is. Hier is het devies: verplicht wandelen voor je aanschuift voor een delicious driegangendiner. Arild is cute. Over de top cute! Wij houden ervan. Op heldere dagen kan je de zeehonden vanaf je balkon in de baai zien buitelen. Vergeet niet tijdens je wandeling een good old korv, oftewel een Zweeds worstje, bij Hamnfik, Arilds havententje te bestellen. Als het open is uiteraard. Is het dicht, geen nood, bij Strand Hotell Arild’s uitgebreide breakfast zitten altijd wel één, twee of drie voor onderweg verrekt lekkere items.

Onze slaaptip tijdens je roadtrip rond Arild: Strand Hotell Arild

Stop 6: Tussans Badplats

Stop 6: Tussans Badplats

Kallbada, warm badderen, een ijsbad, Tussans Badplats is perfect. Perfect voor elk jaargetijde. Hier is het hoogzomer heel erg heerlijk. Eigen stoel mee en zalig zitten of liggen op de door de zon perfect voorverwarmde plateaus. Een blinkende ijzeren trap wacht uitnodigend op jouw blote voeten. Grote teen in het water en gaan. Waanzinnig helder water maakt jouw dip tot een feestje. Op een koude dag flaneer je hier traditiegetrouw in badjas terug naar je iets hoger gelegen hotel. Waait het aan de Arild-kant, geen nood, ga zwemmen aan de Mölle kant. Windy in Mölle? Arild-kant it is. De exact in het midden gelegen Kullaberg blijkt het perfecte natuurlijke off-season windscherm tijdens je roadtrip rond Arild.

Stop 7: just enjoy

Stop 7: just enjoy

Tenslotte… enjoy your roadtrip rond Arild. Genoeg te genieten. Cross een keer richting Krapperups slott of naar het ernaast gelegen Kryddiga Perenn. Boek een wijngaardbezoek of kijk de kookskills af bij Holy Smoke BBQ. Bezoek de cosyness van de flickorna Lundgren på Skäret. Verken de zeventig kilometer lange Kullaleden of een willekeurig ander wandelpad. Inspecteer tussendoor het uitzicht vanaf het terras van het Grand Hotel. Jump van de klif bij Ablahamn of ga naakt poedelen in een damesbad bij Solviken. Sorry heren, ladies only. Enjoy off-season en in ieder geval op je gemak, de landtong, het halve eiland, de Peninsula of hoe je het ook wil noemen iets ten Noorden van Malmö vlakbij Helsingborg.

 

Bij Bart bekende facts and figures

fotocredits: Bibi Vermaesen