Verenigde Staten, Minnesota16 januari 2020, door Jorien Thijs

Roadtrip USA: de highlights van Minnesota

Verenigde Staten, Minnesota, 16 januari 2020, door Jorien Thijs

Roadtrip USA: de highlights van Minnesota

Het vliegveld van Minneapolis is een bekende hub op doorreis naar een andere staat in the States. Maar wat ons betreft mag ‘ie regelrecht op de lijst must visits voor 2020. De stad – en vooral de rest van de staat Minnesota – heeft namelijk alle ingrediënten in zich om hartstikke roadtripgoals te zijn: een restaurant scene waar een beetje foodie dolblij van wordt, prachtige meren en van die nog echt ongerepte natuur waar Noord-Amerika om bekend staat. Ongetwijfeld prachtig in het voorjaar, maar een once in a lifetime ervaring in de koudere maanden.

Twin cities aan de Mississipi

Twin cities aan de Mississipi

De kracht van het water kun je bijna voelen zodra je door Minneapolis en het iets zuidelijker gelegen St Paul cruist. In het noorden van Minnesota ontspringt namelijk de veel bezongen rivier de Mississipi, die dwars door verschillende staten naar beneden kronkelt, richting de Golf van Mexico. De Stone Arch Bridge in Minneapolis voert je over het kolkende water en geeft je een knap kijkje op de oude meelfabrieken en nieuwe appartementen langs de rivier. In Minneapolis kom je verder vooral om een live gig ergens mee te pakken en te proeven van een lokale keuken die weinig meer weg heeft van de vette supersize zooi die je gewend bent in good old America. Veel restaurants werken alleen met lokale leveranciers en verse producten en een beetje koffiefanaat kan terecht bij fijne plekken als Parallel. De stad bruist en bubbelt en de hoeveelheid hoogwerkers die hier bezig is, bewijst dat het lekker gaat met Minneapolis.

’s Avonds maak je korte metten met je jetlag in een van de clubs waar wijlen Prince ook geregeld kwam aanwaaien. Sla First Avenue niet over, de plek waar Purple Rain is opgenomen en waar letterlijk elke avond iemand het podium onveilig maakt. The day after the night before is het prima bijtanken in Sculpture Garden; een ruim opgezet park met meer dan veertig beelden in pop-art stijl, waaronder de iconische Spoonbridge & Cherry uit de jaren ’80.

Over de eighties én over Prince: zijn studiocomplex Paisley Park is na zijn overlijden geopend voor publiek en ook als je niet verder komt dan de hits ‘Kiss’ en ‘Cream’ raak je hier betoverd door de mysterieuze popheld en zijn verzameling excentrieke outfits. Wel even (ver) van tevoren boeken.

Even step on the gas en je bent in tweelingstad Saint Paul, aan hetzelfde water maar een daar hebben we de grootste overeenkomst ook wel mee afgevinkt. Statige gebouwen, veel statige gebouwen. En een kathedraal, ook dat. Veel pracht en praal, maar wat in St Paul echt leeft is ijshockey. Check de speeldata van Minnesota Wild en pak een avond power play mee.

Toeren langs Lake Superior

Toeren langs Lake Superior

Als er iets mindful werkt, dan is het wel kilometers vreten op bijna compleet verlaten wegen. Radio aan, verstand uit aan en toeren maar. Minnesota is perfect voor een roadtrip zoals dat alleen in Amerika echt goed kan. De wegen zijn prima en er zijn eindeloos veel fijne plekken langs de route om te stoppen. Blijf slapen in Duluth, al was het maar vanwege de cocktails bij Vikre Distillery en de zonsopgang die je meepakt als je wakker wordt aan het meer. Treat yourself en bestel ‘s ochtends een stapel buttermilk pancakes bij Amazing Grace, veruit het liefste koffietentje in de buurt.

Beaver Air

Beaver Air

Een waanzinnige manier om het gebied en het grootste meer van Noord-Amerika te bewonderen is trouwens vanuit de lucht. John van Beaver Air neemt je voor $95 mee in zijn zweefvliegtuig en is van het soort ‘je gooit er een kwartje in’, dus voor dat geld (niet dat kwartje, maar die 95 dollar) krijg je niet alleen de meest panoramische uitzichten over de industriestad, de vuurtoren en het water, maar ook de mooiste verhalen. Aanrader.

 

Indian summer en skiën in Lutsen

Indian summer en skiën in Lutsen

Laat het ze niet horen, maar de vergelijking met Canada is snel gemaakt als je door Minnesota reist. De staat is net als het buurland het hele jaar door een walhalla voor outdoor fanaten. Mocht je het voor het kiezen hebben en ieder moment kunnen gaan, dan tippen wij een trip in het najaar. Dan kleuren de bomen alle tinten  rood en oranje en raakt iedereen in de ban van indian summer. Lutsen is een van de plaatsjes die zich in dit seizoen hult in een fijn herfstzonnetje en ongekend mooi licht.

In de winter is dit een van dé wintersportgebieden van de regio en de rest van het jaar bieden diezelfde bergen een uniek uitzicht over de bossen. Praktisch naast de piste slapen doe je bij Caribou Highlands en daar krijg je een dijk van een uitzicht bij cadeau. Met een beetje (veel) geluk zie je hier het noorderlicht. Cook County is de beste plek in Amerika om het fenomeen mee te maken.

Een mens heeft twee dingen echt nodig: ’s ochtends koffie en ’s avonds wijn. In Lutsen moet je voor de ultieme slow coffee experience bij Fika Coffee aankloppen. Bij North Shore Winery vertellen de sympathieke gezelligerds Kim en Chuck met zoveel enthousiasme over de wijnen die ze maken, dat je glaasjes blijft proeven. Wij houden je niet tegen.

Dromerig stadje aan het water: Grand Marais

Dromerig stadje aan het water: Grand Marais

Vlakbij Lutsen en helemaal in het noorden van Minnesota vind je nog zo’n knussig fotogeniek plaatsje. Grand Marais ligt direct aan het ruige Lake Superior en vlakbij de grens met Canada. Rond Grand Marais hangt dankzij de vele galerietjes een arty vibe en wie geïnspireerd raakt pakt een creatieve workshop mee bij de North House Folk School. In de winter drijven de ijsschotsen op het meer en in de zomer springen de zonaanbidders vanaf de kade het water in. De natuur in Minnesota kent nog echte extremen en dat levert ongekend mooie plaatjes op.

World's Best Donuts

World's Best Donuts

Wie Amerika zegt, zegt donuts. De allerbeste zoetste klefste om-je-vingers-bij-af-te-likken vind je bij World’s Best Donuts in Grand Marais. Thanks us later.