Verenigde Staten, Las Vegas28 mei 2019, door Maartje

Barst Boekje goes Las Vegas: wat absoluut te doen

Verenigde Staten, Las Vegas, 28 mei 2019, door Maartje

Barst Boekje goes Las Vegas: wat absoluut te doen

Een van de (aller)leukste, meest veelzijdige en bovendien verrassende tripjes tijdens ons Barts Boekje-Leven? Las Vegas Baby! De stad midden in de woestijn van Nevada is op zijn zachtst gezegd tot de verbeelding sprekend; er is - denk ik - niemand die zich er niks bij voor kan stellen. Echter, zoals gezegd, is de stad bovenal een verrassende: je kunt er verrukkelijk eten (dat lees je hier: eten en drinken rond de strip) en Downtown Las Vegas verdient een aparte pluim waarover je hier leest: Downtown Las Vegas. Dan rest ons nog één artikel: wat absoluut te doen in Las Vegas? Heb je even?

Helicoptervlucht over de Grand Canyon (met champagne) pitstop

Helicoptervlucht over de Grand Canyon (met champagne) pitstop

Eigenlijk kan ik hier amper beschrijven hoe waanzinnig dit was, een heli-vlucht over de canyons der canyons, de Grand Canyon. Het is alles je ervan verwacht, en misschien nog een beetje meer: wie de helikopter eenmaal ingestapt is, ervaart (in zijn hoofd want verder is het lawaai ten top) de soundtrack van, zeg, Oceans 11. Of CSI Las Vegas. Alles is natuur, alles is grotesk en zelf ben je o zo nietig. En als je het dan toch doet, dan weet je dat het waarschijnlijk een ‘once in a life time is’ dus wees als het even kan geen kniepert en kies voor een vlucht met pitstop middenin de canyon zodat je, als dwerg tussen en de bergen, een glaasje champagne kunt nippen. Onvergetelijk, beloofd.

tacky poolparty

tacky poolparty

Over zaken gesproken die je jezelf wellicht zomaar zou kunnen ontzeggen: haak aan bij een van de befaamde poolparty’s van Vegas city. Ordinair? Wat denk je zelf? Maar (of eigenlijk: en) fan-tas-tisch. Daar heb je ‘m weer hoor, die soundtrack. De meeste hotels hebben dergelijke feestjes: via Visit Las Vegas kunt je uitvogelen wat waar wanneer te doen is.

Echter, zoals gezegd, is de stad bovenal een verrassende: je kunt er verrukkelijk eten (dat lees je hier: eten en drinken rond de strip) en Downtown Las Vegas verdient een aparte pluim waarover je hier leest: Downtown Las Vegas. Dan rest ons nog één artikel: wat absoluut te doen in Las Vegas? Heb je even?

Vegas sign + Seven Magic Mountains

Vegas sign + Seven Magic Mountains

When life gives you Vegas… Dan kún je echt niet weer weg zonder even de iconische foto te maken bij het Vegas sign. Onmogelijk te missen dankzij de rij mede-toeristen die allemaal hetzelfde kiekje willen maken. Aansluiten is een optie maar als je net naast de rij gaat staan, dan heb je ‘m ook (zie de foto bovenaan dit artikel). Las Vegas-hack to the max. Graag gedaan.

En als je er dan toch bent, rijd dan even een klein stuk door naar de al even iconische Seven Magic Mountains: een verzameling felgekleurde rotsblokken midden in de woestijn net buiten Vegas. Een deel van de magie van de surreële plek zit ‘m in het verrassingseffect van de kunstinstallatie. De poëtische plek werd gecreëerd door het New Yorkse Art Production Fund en het Nevada Museum of Art, duurde maar liefst vier jaar en heeft – let wel – iets meer dan $ 3 miljoen gekost.


							

Trouwen in de Graceland Wedding Chapel

Trouwen in de Graceland Wedding Chapel

En daar hebben we nóg een classic: de wedding chapel der wedding chapels. Mocht je nog niet getrouwd zijn, doe dat dan gewoon lekker hier, al is het idee van ‘even een boterbriefje halen in Vegas’ wel een beetje achterhaalt: je moet de trouwacte tegenwoordig ook hier aanvragen, maar dat terzijde. Want het is en blijft een belevenis. Ga je ervoor, dan is er eigenlijk maar een optie: Graceland Wedding Chapel. Het is de eerste Wedding Chapel ter wereld waar je een Elvis-themaceremonie kunt houden wat het adres ruim 70 jaar geleden voor het eerst deed. Destijds nog met the King himself regelmatig in the house. Inmiddels zijn er nogal wat kapellen die hetzelfde claimen maar het: alleen Graceland Wedding Chapel kan zeggen: “wij zijn het origineel”. Muzikanten zoals Jon Bon Jovi, Billy Ray Cyrus, Aaron Neville en leden van populaire groepen zoals Def Lepard, KISS, Deep Purple en The Thompson Twins hebben hier allemaal de knoop doorgehakt. Alles is te regelen in de kleine kapel en de ‘huis’ Elvis look-a-like is te gek. Alleen je geloften vernieuwen is er trouwens ook een om nooit te vergeten.

Gondel varen in het Venetian

Gondel varen in het Venetian

Zoals ook beschreven bij het eetrondje langs de befaamde Strip is giga-hotel The Venetian een van de must-stops in Vegas. En als je er dan toch bent, boek dan ook een rondje varen in een van de gondels. Behoorlijk hilarisch, al nemen de gondeliers hun taak bloedserieus: heuse opera stukken komen er voorbij. Je kunt kiezen tussen een rondje binnen of een rondje buiten en hoewel je zou denken dat buiten het leukst is, passeer je binnen veel meer plekjes en is dat rondje eigenlijk stukken veelzijdiger.

Absinthe, the show

Absinthe, the show

Hoewel vaker geroepen, ook hierboven, is dat je bepaalde dingen écht moet doen. En dan doe ik dat nu gewoon nog een keer. Nu begrijp ik heus wel dat je wellicht niet gaat trouwen in Vegas en ik snap ook echt dat een rondje Grand Canyon wellicht een te groot gat in je budget slaat. Maar heus, reserveer 100 dollar per persoon voor een avond Absinthe. De show wordt gehouden in een circustent recht voor het beroemde Caesars Palace en is stand-up comedian, acrobatiek, zang, dans en sex, allemaal in een. On a personal note: ik ben écht heel kritisch als het aankomt op dergelijk vermaak. Vindt het meestal flauw en politiek correct. Zo niet deze show: de grappen zijn on-Amerikaans (zelfs on-Europees) grof (maar echt), als het nodig is komt er een piemel voorbij en ik heb me zowel vergaapt aan de acrobatiek als in mijn broek gezeken van het lachen. Hier kun je de show boeken. Doe maar.

Topgolf

Topgolf

Sportief aangelegd en je wil even wat anders? Dan is Topgolf een typische Amerikaanse aangelegenheid. In een gigantisch complex kun je golfen vanaf verschillende verdiepingen: hoe hoger je afgehuurde privé golf-zithoek (het zijn half ronde zithoeken waar je op je wenken bediend wordt), hoe chiquer. Dat gezegd is het geen verrassing misschien dat de begane grond het gezelligst is: hier worden met regelmaat van de klok kleine en grotere concerten georganiseerd waar je, na je potje afslaan, aan kunt haken.

Gokken natuurlijk

Gokken natuurlijk

Duh. Dat kan overal in Las Vegas en alles is precies wat je er van verwacht. Er zijn mensen van werkelijk alle rangen en standen, vormen en maten en dat is precies wat het geheel zo leuk maakt: everybody goes for the win. En/of een leuke avond uit. Of we nog een tip hebben? Als je een van de grote hotels geboekt hebt voor je overnachting, ga dan niet verder op zoek. Elk hotel is gok-technisch soort van hetzelfde en het is wel zo leuk om na een avondje aan de kasten of speltafels je kamer in te kunnen rollen, Vegas style.

Elk hotel is gok-technisch soort van hetzelfde en het is wel zo leuk om na een avondje aan de kasten of speltafels je kamer in te kunnen rollen, Vegas style.

Neon Museum Las Vegas

Neon Museum Las Vegas

Ook verrassend leuk (en fotogeniek) is het Neon Museum van Las Vegas, mocht je echt even wat anders willen doen. Het is namelijk een mini-versie van het meest typerende van de stad: neon verlichting overal, én het verhaal achter alle verschillende bordjes van oude casino’s en andere bedrijven. Het museum heeft bijvoorbeeld de gerestaureerde lobbyschelp van het ter ziele gegane La Concha Motel, een begrip in Vegas. Alle borden zijn door inwoners van Las Vegas, ondernemers en overheidsorganisaties verzamelend en worden niet alleen als artistiek gezien, maar zijn ook van historisch belang: elk van de tekens vertelt een verhaal en waarom het belangrijk is.

Het Neon Museum werd in 1996 opgericht een jaar nadat het iconische teken van The Sands verloren was gegaan. Er was geen plaats om het massieve bord op te slaan en het werd gesloopt. Zonde. De rest is dus geschiedenis. Je vind het museum aan de Las Vegas Boulevard.

Het Flamingo Hotel doorkruisen

Het Flamingo Hotel doorkruisen

Je kunt door de hotels van Vegas bijna de stad niet meer zien. Bijna. Want als een en ander een beetje op je ingewerkt is, dan zul je zien dat het allemaal vrij overzichtelijk blijkt.

Een van de hotels die wel echt bijzonder leuk is om even te doorkruisen is het Flamingo Hotel. Te herkennen aan… Juist. Het hotel staat tegenover, en is onderdeel van het befaamde Caesars Palace (ook even naar binnen gaan, of gewoon een kamer boeken). Het Flamingo Las Vegas (voorheen The Fabulous Flamingo and Flamingo Hilton Las Vegas – een mondvol, dat vonden ze gelukkig zelf ook) staat aan de Las Vegas Strip en telt, komt-ie, 72.300 vierkante meter en 3.626 hotelkamers. Het thema is Art Deco en het hotel ademt Miami en South Beach. De binnenplaats is een wildlife habitat voor flamingo’s. Het hotel was de derde dat openen op de Strip en is nog steeds het oudste resort aan de Strip dat nog steeds in bedrijf is. 

Pioneer Saloon, Goodsprings

Pioneer Saloon, Goodsprings

Ooo deze vond ik ook zó leuk (het houdt niet op…  Niet vanzelf). De historische Pioneer Saloon. Een Lucky Luck saloon uit de boekjes. Het bruine café heeft alles on fleek, van het cowboy style terras met buiten bar en de klapdeurtjes die naar een donkere bar leiden, tot aan de honderd jaar oude kogelgaten in de muren (uiteraard van een plaatselijke executie, zo vertelt de barman met onverholen trots). Perfect voor een hotdog en een biertje.

High Roller (de draaimolen)

High Roller (de draaimolen)

Je kunt zo’n toeristenbus nemen om de hele stad in een kort tijdsbestek te zien, maar leuker is het om een ritje met de High Roller te doen, de gigantische ‘draaimolen’.

Zin gekregen? Goed nieuws: sinds eind mei 2019 vliegt er (eindelijk!) een rechtstreekse (KLM) vlucht van Amsterdam Schiphol naar Las Vegas!