Hoe werkt deze site eigenlijk? Eenvoudig: Barts Groene Boekje gaat over duurzaamheid, Bartje over kids, Bart Bouwt over interieur en dan heb je nog Barts Kookboekje, Barts Beauty en Barts Bruiloft. Gebruik de zoekfunctie en je ziet alleen de posts van je favoriete categorie - it’s the simple life. Leuker nog: als je rechtsboven inlogt, kun je je eigen boekje creëren met alleen die tips die je wilt bewaren. Klik het hartje aan bij het adres van je voorkeur en check je persoonlijke Bart-kaart. Wil je niks missen, meld je dan aan voor de non-spam-nieuwtjes pagina.
17 February 2019
  • 02-08-2018
  • Aan zee, Eten & drinken, Frankrijk

Frankrijk: The best of Cote d’Azur Frankrijk – Volume 1

Frankrijk: The best of Cote d’Azur Frankrijk – Volume 1

Ik LOVE de Franse Cote d'Azur, kan er niks aan doen. Dat heeft een aantal redenen: we kunnen we met de auto (en dus met Willem, de mopshond, heen), het is er van de oude chique (wij houden van oude chique, oude chique houdt van ons en oude chique houdt ook van honden waardoor Willem overal welkom is) en het is er - vooral in het voor- en naseizoen - schitterend.

O, en de wijn. En het eten. Dat ook. Dus vieren we hier elk jaar onze 'echte' vakantie, zoals we dat noemen. Tijd voor een Frankrijk: The Best of Cote d'Azur, Volume 1 (Volume 2 is Cannes en Antibes, stay tuned, it is coming).

Wat je ook doet, sla ondanks het toerisme (blablabla - vergeet niet dat je zelf ook toerist bent) St. Tropez niet over. De straatjes, het oude en het nieuwe geld, het succes dat er in de lucht hangt en ja, het toerisme, ook dat vinden we gezellig. Nooit overgeslagen en met stip favoriet in de stad is bar-restaurant TigrrOnderdeel van Hotel Ermitage, en met een dakterras vanwaar je de beste zonsondergang ziet.

Al het andere wat je eigenlijk niet mag missen is St. Tropez lees je hier: The Best of St. Tropez

 

Aix-en-Provence

Ga je met de trein (leuk maar duurt stiekem langer dan je denkt gezien de overstap), dan stap je uit in Aix-en-Provence. Juist. Die van de rosé. Een super (maar echt!) leuk stadje waar het, dat dan weer wel, wel vrij toeristisch is. Aan restaurants geen gebrek maar sla vooral deze vrienden niet over:

Pointe Noire Bar à Mets
Als je een avond hebt, besteed die van bij het in 2016 geopende Pointe Noire Bar à Mets. Een precies goed restaurant waar het weliswaar niet supervoordelig is (maar evengoed niet buitensporig duur) maar waar alles klopt, van de eenvoudige maar smaakvolle inrichting tot de gerechten op je bord die precies hetzelfde zijn: vaak opvallend goedgekozen eenvoudig en steevast om te smullen. Pointe Noire Bar à Mets

Mitch
Superlekker eten in een klein restaurant vlakbij de grote rotonde van het stadje. Mitch

Aux Petits Oignons
Een vrolijk, beetje gek maar gewoon superleuk burgerzaakje dat gelieft is om zijn vega-burger, maar waar wij de truffelvariant (met vlees) nog wel een keer blieven. Aux Petites Oignons

"Ook donders interessant in Aix-en-Provence: Villa Gallici"

La Croix-Valmer

Doe eens gek en zak af naar het dorpje La Croix Valmer. Daar is verder niet heel veel te beleven maar je treft er wél een heerlijk hotel, Hotel Les Moulins de Paillas. Niet perse reuze hip, wel meer dan heerlijk. Maar het belangrijkste is dat je vanaf daar zo het strand op rolt (letterlijk) en over dat strand naar restaurant Marius à la Plage, een fantastisch fijn en lekker Frans strandrestaurant waar reserveren een must is (een dag van te voren hoor, geen paniek). Vanaf het eind van de middag is het op het strand druk met borrelende strandgangers (van de knappe soort), nippend van champagne, knabbelend van de huisgemaakte chips. Vervolgens de zonsondergang en dan naar boven voor om te smullen visgerechten. En dan dus rollend je Hotel Les Moulins de Paillas nest in (hondjes welkom). Voor wie regelmatig een rondje Frankrijk doet een dikke aanrader voor een nachtje. Of twee.

"Ook leuk in de buurt en zelden overgeslagen: The Best of St. Maxime"

Ramatuelle

Toegegeven, het dorp Ramatuelle, op een steenworp van St. Tropez, is een Nederlandse enclave-voor-met-kinderen. Maar hé, dat is natuurlijk niet voor niets. Bovendien vind je bij Ramatelle de allerbeste strandtenten van de streek. Te weten:

Indie Beach
De ontdekking van de zomer van 2016 toen deze strandtent voor het eerst open ging. Niet. Weg. Te. Slaan. Heerlijk relatief on-ontdekt, wars van de bekende Zuid-Franse opgeheven neus en de perfecte strandtent voor einde middag en de rest van de avond. Favoriet van deze lijst.

La Plage des Jumeaux
Mintgroen-wit gestreepte en lichtblauw gelakte favoriet op het strand, Plage Pampelonne om precies te zijn. Wat kan een mens daar verder nog over kwijt? Dat het er ontzettend lekker lunchen is onder andere. Oja, en dat de enige functie van de hoge fotogenieke life guard stoel op het strand bedoeld is om zelf kiekjes mee te maken. Ook leuk. Niet leuk (understatement): de tent moet na deze zomer voorgoed dicht.

Le Club 55
Vaak toegeschreven aan St. Tropez maar eigenlijk behoort Le Club 55 tot Ramatuelle. Wat zou het: Le Club 55 is een keiharde klassieker waar het belachelijk druk en al even belachelijk duur is. En toch... We vinden het er toch waard, ieder jaar weer. Juist omdat Le Club 55 dat onbetaalbare Franse Je ne sais quoi zo goed weet te vangen. En omdat de vongele er zo lekker is, de live chansons je steevast in de vakantiesfeer brengen en het kijken en bekeken worden er tot een kunst verheven is (al zal niemand dat toegeven natuurlijk). Goed te weten: zoals bij zoveel bekende en geliefde adressen heeft ook 55 een 'alternatieve' eetstek. Achter het strand werd een houten eetcafe gebouwd waar je voor een klein bedrag een prima (niet magnifiek eerlijk gezegd) pizza of salade eet. Maar liever reserveer je tijdig voor een uitgebreide lunch. Lees meer: Le Club 55

Club Les Palmiers
Een beetje meer van het Wes en Yo Ibiza Chique met dank aan de tafels op het zand met gesteven wit tafellinnen tot op de grond. Minder favoriet hier op Bart HQ, maar toch niet één om onbenoemd te laten.

La Sauvageonne
Net niet meer op het strand reserveer je een doldwaze avond bij La Sauvageonne. De hysterie zit m in de overdreven vrolijkheid van het personeel van het Tiki-stijl restaurant als ze je, met een parasolletje natuurlijk, cocktail op tafel zetten. Wel leuk.