België17 april 2022, door Nina van Hilst

Wandelen, natuur en kastelen in Scheldeland, België

België, 17 april 2022, door Nina van Hilst

Wandelen, natuur en kastelen in Scheldeland, België

Een paar uurtjes rijden en je belandt in een hele andere wereld. Een wereld van wandelen, fietsen, kleine dorpjes en natuur in Scheldeland in België. Deze groene regio ligt aan de rivieren de Schelde, Dender en Rupel, uitgestrekt van Antwerpen tot Gent. En een tip voor wie op zoek is naar een tripje buitenland maar niet te ver wil rijden. Scheldeland heeft oneindig veel wandelroutes, is perfect om te fietsen (want lekker vlak) omringd door natuur, heeft vele mooie kastelen en lieve dorpjes om aan te schuiven bij de Belgische cuisine.

 

Nu heeft Scheldeland de steden Aalst, Dendermonde en Ninove voor wat winkelplezier. Mocht je een volle dag willen winkelen dan zijn Antwerpen en Gent goede alternatieven op een half uurtje rijden.

Scheldeland

Scheldeland

Regio Scheldeland is het hart van Vlaanderen. Tussen de steden Antwerpen, Gent en Mechelen vind je een stukje plattelands België, wat we wel kunnen waarderen. Oude stadjes met kastelen, kerken, forten en ander erfgoed. Maar vooral veel groene vlaktes, spannende meren en natuurlijk de fiets- en wandelroutes langs de groene valleien van rivieren de Schelde, Dender en Rupel. Wandelschoenen mee, rugtas op en gaan. Behalve erfgoed en natuur heeft de regio ook nog lekker veel oude dorpjes. En dorpjes betekent horeca. Dan kunnen meteen die wandelkilometers gecompenseerd worden met een drankje en een hapje. Paling en asperges (midden april tot midden juni) zijn groot in de regio en (afhankelijk van waar in Scheldeland je verblijft) even het rondvragen waard waar je deze het beste kunt gaan smullen.

Wandelen en kastelen

Wandelen en kastelen

We gaven het al aan: Scheldeland heeft een mooie natuur. Wij verbleven in de streek rondom de Kalkense Meersen. Dit is dan ook meteen de eerste tip voor een wandeling. Het is een gecontroleerd overstromingsgebied en daardoor erg groen. Kleine paadjes, uitgestrekte (bloem)velden, schapen (en lammetjes in het voorjaar), vele soorten vogels en mooie meertjes en beekjes. Wij liepen ook nog de Stuifduinen Wandelroute (kan ook met kindjes). Het gebied heeft routes waarmee je een halve dag wandelt of een uurtje.

Een andere tip is een bezoekje aan Kasteel van Laarne of een van de andere kastelen van de Schelde. Je even in Middeleeuws België wanen is leuk voor jong en oud. Ook bezoekwaardig zijn de historische steden Dendermonde, Aalst en Ninove en de ruige voormalige steenbakkerijen die nu zijn te bezoeken als erfgoed.

Slapen

Slapen

Doordat het zo lekker dichtbij is, kun je al voor een dagje naar Scheldeland. Het leukste is natuurlijk wel om er één of meer overnachtingen aan vast te plakken. Mooi dus dat er veel fijne en originele b&b’s in de regio liggen. Van kamperen in boomtent tot slapen in een historisch buitenverblijf. Wij sliepen in B&B De Stuifduinen, een mooie kamer in een moderne villa en een heerlijk groot dakterras (én verrukkelijk ontbijt). In de ochtend deed het uitzicht over de rustgevende weilanden ons beseffen dat we eigenlijk iedere dag wel met zo’n uitzicht wakker zouden willen worden.

Eten enzo

Eten enzo

Als afsluiter een rijtje local tips:

  • Scheldeland zit vol van de tavernes en restaurant met goed eten.
  • Bij Bistro Gustaaf in Wetteren (met een mooi interieur) aten we goed culinair voor een schappelijke prijs.
  • Andere aanraders in die buurt: Herberg Prullebos, Pasta Sarah (leuk met kinderen) of De Plaetse.
  • In de stad Dendermonde is het net gerestaureerde Sint-Alexiusbegijnhof. Om de hoek zit specialty coffee zaakje Klik met vegan cinnamon buns.
  • Kasteelpark Berlare is een mooi landhuis met wandelbos. Ook leuk voor kinderen en leuke eettentjes in het dorp.
  • De Wilgenkunst in de Kalkense Meersen is bijzonder om te zien.