24 oktober 2021, door Maartje

De Nacht Wacht: dit zijn de gemakkelijkste najaarspreps voor je slaapkamer-update

24 oktober 2021, door Maartje

De Nacht Wacht: dit zijn de gemakkelijkste najaarspreps voor je slaapkamer-update

Hé lekker, najaar. Vroeg donker, gordijnen dicht, kazen en kaarsen op tafel, rode wijn open én vroeg naar bed, al dan niet met een film of serie op. Schiet ons maar lek, maar we vinden het heerlijk. Net zo heerlijk is het om dan maar meteen je slaapkamer een lekkere najaar-verantwoorde upgrade te geven: wel zo gezellig. Dat kan met een nieuw bed natuurlijk en met andere drastische maatregelen, maar er zijn ook een heel aantal simpele trucs die met een paar uurtjes werk (of niet eens) een heel nieuw effect geven. De nacht wacht mensen en dit zijn de gemakkelijkste najaarspreps voor je slaapkamer-update:

Stoffen, stoffen, stoffen

Stoffen, stoffen, stoffen

Nee, niet afstoffen (ja ook), maar verander je bedtextiel. Het is, met stip, de meest eenvoudige, snelle en voordelige manier om je slaapkamer een hele nieuwe look te geven: een nieuw dekbedovertrek hier, een ander kussensloop daar en een sprei om de boel af te ronden (sowieso lekker voor de winter ook). Wij slagen ieder seizoen weer bij Auping, aangezien de Koninklijke Nederlandse beddenmaker een ontzettend gevarieerd aanbod heeft – knappe jongen die er niks moois vindt!

Dikke kans dat je vaak naar dezelfde kleurtinten grijpt, toch? Omdat je nu eenmaal die ene kleur op de muur hebt. Maar denk eens buiten die box: een diepgroene kleur staat prachtig bij blauw, oker of paars en die combinaties geven je kamer meteen die warme najaarslook. Mix eens warme en koele kleuren. Tegengestelde kleuren zoals blauw en geel/oranje passen stiekem hartstikke goed bij elkaar. Blauw zorgt ervoor dat de kamer kalm en sereen aanvoelt, terwijl geel een vleugje vrolijkheid biedt.

De Vijfde Muur

De Vijfde Muur

Blij met de kleur op je muren? Happy met het textiel op je bed? En toch zin in nog een update? Kijk dan eens omhoog: daar, de vijfde muur, is je canvas dit najaar. Schilderen dat plafond! In dezelfde kleur als je muren voor een verhogend effect (alsof er geen einde aan de muren komt) en een instant geborgen gevoel. Of een contrastkleur voor een spannend en speels effect. Voelt gedurfd maar echt, het geeft je hele kamer meteen een andere look.

Te rigoureus? Dan zorg je met een grote klamboe, een canope zo u wilt, voor die heerlijke winterse terugtrekplek: de ultieme serene ontsnapping in jullie mastersuite. Glamourous aan de ene kant en bohemien aan de andere.

Beeld links @donebymyselfblog

Een ander headboard

Een ander headboard

Heb je nog geen ‘headboard‘, je weet wel, het hoofdeinde van je bed, begin er dan vooral nu aan! Het is namelijk, net als je textiel, een gemakkelijke manier om je kamer een nieuwe look te geven: wist je bijvoorbeeld dat je het headboard van je Auping bed kunt vervangen? Dus niet het hele bed, maar alleen een frisse vervanging van het hoofdeinde. Slim! En leuk.

Erg van nu is het gegolfde Art Deco design, zoals hiernaast, maar ook zonder de geschulpte rand maar met (alleen) een velours stof bereik je het effect. Ook mooi: kies eens voor een leer-look.

Ton sur ton

Ton sur ton

Nu hebben we het hier al een paar keer over prachtige contrasten gehad en ja, dat ís ook mooi, maar de kans dat het mis gaat, is wel groter. Het is namelijk best moeilijk om te stylen als je kleurenpalet all over the place is. Kies daarom voor niet meer dan drie kleuren om je op te focussen en een paar gemakkelijke neutrale kleuren (zoals wit en beige) om de heldere keuzes in evenwicht te brengen. Dat kunnen hele gewaagde kleuren zijn (roze! paars! oker!), maar het is ook o zo mooi om in vergrijsde groen-, blauw-, en bruintinten te denken.

Kwast in de aanslag? Snor eens wat schilderstape op en maak een ‘lambrisering’ in net een tint donkerder dan de rest van de kamer. De donkerdere kleur komt op de onderste helft van de muur en een paar tinten lichter voor het bovenste gedeelte om het oog naar boven te trekken.

Nachtkastjes weg, poefjes terug

Nachtkastjes weg, poefjes terug

Hout is harder dan stof, dat mag duidelijk zijn, niet waar? Voor wie de winter graag in wil met een zachter gevoel in de slaapkamer wisselt de nachtkastjes voor (stevige, dat is wel zo handig voor je glas water) stoffen poefs. Auping heeft hele fijne varianten in alle kleuren van de regenboog (letterlijk: je kunt de poefs elke stof geven uit de collectie en die collectie is gróót). Hier vind je de ronde poefs. Sowieso een aanschaf waar je je geen bult aan zult vallen: ze komen door het hele huis het hele jaar door van pas als extra zitje en/of bijzettafel. Wij zijn fan.

Hallo gallery wall

Hallo gallery wall

Terug van weggeweest: de gallery wall. Een hele poos zagen we muren vol met lijstjes, die op hun beurt weer vol zaten met familiekiekjes, overal in huis verschijnen. Drukte en zelden hing er een lijst recht. Dat doen we tegenwoordig anders: de gallery wall van nu is rustig en uitgebalanceerd en staat perfect op de slaapkamer. Houd ook hier de kleurenregel weer aan en kijk of je eens kunt afwisselen met een ‘object’ zoals een tegeltje, muurkastje, wandkleed of ander hangend object dat al dan niet voor een persoonlijke boodschap staat.

Go Bold met behang

Go Bold met behang

Wie vooral een ingetogen slaapkamer wil, is misschien niet op de juiste website beland… Excuus! Zeker vinden we het prachtig hoor, een plek voor de nacht gehuld in beige, wit en hout. Absoluut. Alleen… Het is zo saai. Whoops. En dus gaan we voor bold en kleurrijk, als het even kan met behang. Doe je dat, kies dan eens niet voor save maar voor véél. Daar maak je een succes van door eerder genoemde regel van maximaal drie kleuren in acht te houden. En vergeet ook niet je plafond én, als het even kan, je headboard mee te nemen, zoals Carice van Houten deed met haar House of Hackney behang en stof over het headboard van haar bed.

Let op de randjes

Let op de randjes

Toegegeven, het is een trend, maar hij is zo lekker! Kussens met randjes in alle kleuren van de regenboog, gemaakt van de meest rijke stoffen. Glans! Kleur! Randjes! Het is een eenvoudige toevoeging van rickrack-, lint- of trimranden aan bedrokken en kussenslopen en toch een groot resultaat.

Lees ook: dit zijn de mooiste kussens (vinden wij dan hè).