3 september 2021, door Willemijn De Leeuw

Love for vintage: dé vintage interieur design iconen of all time

3 september 2021, door Willemijn De Leeuw

Love for vintage: dé vintage interieur design iconen of all time

Bart Bouwt. Dé andere grote liefde - all things interieur - die met iedere reis naar het buitenland weer extra aangewakkerd wordt. Hotels, horeca en eigenlijk de simpelste dingen die we tijdens het reizen tegenkomen: inspiratie zit 'm niet alleen in een klein hoekje. Maar help, wáár moet je zoeken als je (nog) niet eens weet waar je naar op zoek bent?! Willemijn de Leeuw takes over:

In deze tijd dat we steeds bewuster gaan leven (en hopelijk een tijd waarin we die de wegwerpmaatschappij vaarwel zeggen) is het ook tijd dat we ons interieur eens beter gaan bekijken. Waarom en hoezo altijd alles nieuw? Dat kan wel, maar het kan tegelijkertijd ook een stuk bewuster. De lijst met bedrijven die op een bewustere manier hun producten produceren, groeit alsmaar. Nog beter: helemaal niet meer 'nieuw'. How to, dat bewuster inkopen van je interieur? Let's talk vintage.

The Icons

The Icons

Ja ja, vintage en duurzaam: we get it. Maar oud en nieuw in huis is meteen ook Willemijns beste tip om je huis eigen te maken. Oud, in de zin van vintage. Vintage, in de zin van design iconen. Het is niet alleen milieubewust om gebruikte spullen te kopen, maar als het ook nog eens een icoon is, is het meteen slimmer met je geld om gaan. Twee vliegen in één klap. Klap die portemonnee dus maar open. En als je nou denkt, leuk hoor Willemijn, maar hoe ga ik dat nou combineren? Dat antwoord kan ik je helaas niet geven. It’s all up to you!

En nu?! Help

En nu?! Help

Dat maakt het dus zo persoonlijk, een interieur. Ik kan je wel een paar handvaten geven, met liefde. Here we go:

Zet nooit dingen van dezelfde stijl bij elkaar. Dus geen metalen lampje op een strak kastje. Nee, zet zo’n lekker strak lampje op een antiek houten kastje. Of glas versus hout. Harde en zachte materialen voelen zich lekker bij elkaar. En: dare to be different mensen! Zó belangrijk.

Hier op links? Daar spot je een paar voorbeelden van best gelukte combi’s, als je het mij vraagt.

Foto: Space Content Studio, interior design Nicoline Beerkens.
Stof: Pazl van Dedar via Elements of Interior.
Stoel: De Tulip is een stoel ontworpen door de Finse architect Eero Saarinen. De stoel was ooit bedoeld als bijproduct bij een van Saarinens tafelontwerpen. Het ontwerp werd voor het eerst getoond in 1956. De basis van de stoel is gemaakt van aluminium met een laagje polyamide.

Waar vind je vintage?

Waar vind je vintage?

 • Mariekke Vintage.
  Mariekke heeft een webshop voor vintage artikelen. Maar ze geeft ook een cursus vintage. Als je nog niet zo goed weet hoe je vintage moet spotten.
 • Donebymyself
  Marrit de Lang doet elke zondagmiddag een vintage verkoop. Dit wil je.
 • 1stdibs
  De website voor highend vintage design. Elke interior designer in het hogere segment haalt hier zijn pareltjes vandaan
 • Whoppah

Foto: Space Content Studio, interior design Reineke Antvelink.
Stof: Scaramouche Col.1 Summer Farandole van Dedar via Elements of Interior.
Tafel: Angelo Mangiarotti M1 T70. Vervaardigd door Skipper, Italië 1969. Het ronde blad rust perfect op de kegelvormige voet. Deze architectonische tafel was gebaseerd op de feiten van de zwaartekracht.

 • Morentz                                                                                                                                              Deze in Waalwijk gevestigde vintage gallerie is gespecialiseerd in Midcentury Vintage. Een gallerie en een enorme loods om doorheen te gaan. Te veel keus!
 • Cocoon collectables 
  Sander van Eyck is interior designer en verzamelaar. Hier heeft hij, heel handig, een webshop voor ons gemaakt. Check this out!
 • Sit on Vintage 
  Een super toffe vintage gallerie, gevestigd in Amstelveen.
 • Mass Modern Design                                                                                                                         Ook eentje om niet te vergeten, deze gallerie gevestigd in Roosendaal.

Foto: Space Content Studio
Stof: Serengeti van Thibaut via McVeer
Lamp: Verner Panton Style Lamp Xl Type H Fun Ball Pendent, 1970s.
Tafel: Knoll Saarinen Tulip eettafel van Eero Saarinen. In 1957 creëerde Saarinen een fantastische serie tafels en stoelen, die bekend zouden komen te staan als de Tulip tafels en stoelen. Kenmerkend aan de meubels in deze serie is het onderstel, dat bestaat uit één poot die naar beneden vloeiend uitloopt tot een ronde voet. Saarinen wilde hiermee de warboel aan tafel- en stoelpoten tot een einde roepen.