Nederland22 mei 2020, door Barts Boekje

Yoga – welke soorten zijn er nou eigenlijk?

Nederland, 22 mei 2020, door Barts Boekje

Yoga – welke soorten zijn er nou eigenlijk?

Stel... Je hebt je toch enigszins laten inspireren door de verhalen die Barts Soul Sister lately over de schutting aan het gooien is. Over yoga en zo. Je vindt dat je er nu inderdaad maar eens aan moet geloven. Na een fikse research sessie heb je de beste yogamat -van exact de juiste dikte en het hoogst haalbare materiaal- aangeschaft. De logeerkamer is omgebouwd tot girlcave en je hebt thuis gevochten voor een extra uur me time. In je knapste yogapak zit je er helemaal klaar voor. Je typt in: online yogales. En dat is het moment waarop de moed je, pats boem, in de schoenen zakt.

Iets met te veel bomen en een bos, wij begrijpen dat. Want hoezó?! Bestaan er zoveel soorten yoga? Geloof ons: ook al lijkt het alsof de hele wereld tegenwoordig zijn hand niet omdraait voor alle ins en outs op yogavlak, er zijn er velen met jou -waaronder wij- die geen flauw idee hebben. Hoogste tijd dus voor een helder en no bullshit overzicht.

Op de website van Gezond Nu, vonden wij het verlossende woord. Daar lieten ze ons namelijk weten dat de waslijst beperkt kan worden tot slechts 8 belangrijkste soorten, die ze keurig voor ons op een rij hebben gezet. En daar hebben wij helemaal niks meer aan toe te voegen. Doe er je voordeel mee en we will meet you on the (yoga) floor.

Hatha yoga

Hatha yoga

Hatha yoga is de meest klassieke vorm van yoga, waarbij de nadruk ligt op het versterken en soepel maken van je lichaam. Je staat redelijk lang in één houding, het doel is dan ook je lichaam en ademhaling te leren beheersen. Het is een rustige yogasoort en dus een goede manier om kennis te maken met deze tak van sport. Je leert zo stap voor stap verschillende houdingen kennen.

Yin yoga

Yin yoga

Rust, rust en nog eens rust. De oefeningen van yin yoga werken niet op de spieren, maar op het bindweefsel en de gewrichten. Je doet de houdingen op de grond en de poses houd je voor een langere tijd vast, meestal zo’n vijf minuten. De uitdaging zit ‘m juist in het ontspannen van de spieren. Het maakt je lichaam dan ook niet zozeer sterker, maar wel flexibeler. Vaak wordt deze yogavorm dan ook gecombineerd met een actievere soort of een andere actieve sport.

Bikram yoga

Bikram yoga

Bikram yoga wordt gedaan in een warme ruimte van zo’n veertig graden. Zweten doe je dus geheid. In ongeveer negentig minuten komen er exact 26 oefeningen voorbij. Voordelen van de warmte is dat je veel afvalstoffen kwijtraakt, bovendien heb je minder kans op blessures, verbetert je bloedsomloop en krijg je soepele spieren. Voor mensen met een zittend beroep is dit een echte aanrader, maar voor mensen met een hoge bloeddruk of hartproblemen is het meestal minder geschikt. Hot yoga is een afgeleide vorm van Bikram yoga. De ruimte is iets minder warm en de houdingen kunnen verschillen per les.

Ashtanga yoga

Ashtanga yoga

Dit is een actieve vorm die best pittig kan zijn, omdat het tempo behoorlijk hoog ligt. Tijdens een les doe je een reeks houdingen die je synchroon met je ademhaling uitvoert. De bewegingen – die altijd in dezelfde volgorde worden beoefend – lopen vloeiend in elkaar over, waardoor je in een soort flow terecht komt.

Power yoga

Power yoga

Wil je een strakker lijf, een betere conditie en meer spiermassa? Dan is power yoga jouw vriend. De krachtige en fysieke oefeningen geven een energiek gevoel en bovendien maakt deze vorm van yoga je sterker, leniger en geeft het een boost aan je conditie. Power yoga is vaak een verkorte versie van ashtanga, waarbij de oefeningen elke les kunnen verschillen.

Vinyasa yoga

Vinyasa yoga

Deze vorm is ook actief en dynamisch en lijkt eveneens enigszins op ashtanga yoga. Het verschil zit ‘m in dat bij Vinyasa geen sprake is van een vaste serie. De docent is vrij in het bedenken van een reeks houdingen. Het is vaak wat speelser, maar kan ook behoorlijk pittig zijn.

Kundalini yoga

Kundalini yoga

Dynamische lichaamsoefeningen worden hier gecombineerd met krachtige ademhalingstechnieken, mantra’s, chakra’s en meditaties. Het wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd, je word je bewust van wat je doet en hoe je je voelt. Het levert direct meer energie op en daarnaast gaat het meer in op het spirituele aspect van de sport. Vooral geschikt voor de gevorderde yogi die verdieping zoeken.

Yoga nidra

Yoga nidra

Hoofdpijn, duizeligheid, borstpijn, hartkloppingen, buikpijn. Ze kunnen als sneeuw voor de zon verdwijnen als je aan yoga Nidra gaat doen. Het is de meest rustige yoga vorm van deze acht en het wordt ook wel slaapyoga genoemd. Ideaal voor als je last hebt van slaapproblemen, spanning of angst. Het wordt liggend uitgevoerd en is een oefening om in een zo diep mogelijke ontspanning terecht te komen.