18 juli 2023, door Sanne Carbaat

Leuke spellen voor studenten (met genoeg ruimte om er een extra regel bij te verzinnen)

18 juli 2023, door Sanne Carbaat

Leuke spellen voor studenten (met genoeg ruimte om er een extra regel bij te verzinnen)

Kijk, als student heb je het druk zat en staat die grijze massa genoeg aan. Ontspanning komt in allerlei vormen, en een spelletje spelen zou daar zeker één van moeten zijn. Niet de AIVD kerstpuzzel (althans hier niet), daar vinden we weinig ontspanning aan, maar gewoon leuke spelletjes waar je wel lekker bezig bent, ook nog lekker door kunt kletsen en waar je hier en daar er nog een extra dimensie aan toe kunt voegen, if you know what we mean.

 

Altijd maar op die bank hangen na een dag in de OBA is nou niet altijd dat zo-hier-was-ik-even-aan-toe-moment. Spierpijn in je lachspieren, goede gesprekken en vrienden die niet tegen hun verlies kunnen: that's more like it. Haal die snacks in huis, zet een drankje klaar en wel winnen natuurlijk. Ook handig voor op het terras overigens, just saying. Voila, een rijtje aan hele gezellige spelletjes, juist ook voor de student!

 

Jungle Speed

Jungle Speed

It’s all in the name: Jungle speed is all about snelheid en reflexen. In het midden van de tafel staat een totempaal en om de beurt leggen de spelers een kaart om. Wanneer er twee kaarten overeenkomen, dan moet je er klaar voor zijn! De eerste die de totempaal grijpt, wint. Simpel. Of nou ja, dat is het niet volledig, want als je het verkeerd doet, moet je één of meerdere strafkaart(en) pakken (of een shotje nemen, dat is een persoonlijke keuze natuurlijk). De eerste, en daarmee de snelste en scherpste, die alle kaarten verzamelt, wordt de Jungle Speed Kampioen.

Perudo

Perudo

Je moet Perudo even twee keer spelen, maar als het dan eenmaal klikt, dan heb je een heerlijk makkelijk én compact spel. Geen moeilijk regels hoor, na twee rondjes dobbelen zit je er al in. Het is een beetje denken, het is een beetje rekenen, maar het is voornamelijk veel bluffen. Lekker compact, dus ook handig voor ergens op het terras of in de kroeg.

Het doel van het spel is om te raden hoeveel dobbelstenen er van een bepaalde waarde op tafel liggen, en dat wordt steeds spannender naarmate er dobbelstenen verdwijnen en je medespeler een mega pokerface blijkt te hebben. Wanneer je dobbelsteen van de tafel dondert, is het jouw lot om de hele tafel van drankjes te voorzien! Maar wees gerust, je kunt deze regel met een vleugje humor naar eigen smaak aanpassen en het spel naar jouw hand zetten. Dus wees vooral lekker creatief in die extra regel.

Poetry for Neanderthals

Poetry for Neanderthals

Ah, hét spel voor de creatievelingen, de acteurs, de dichteressen en iedereen die altijd al een rapper had willen worden: Poetry for Neanderthals. Creatief dus, ja! Langdradig, nee, want je moet hier spreken als een Neanderthaler en je mag dus alleen woorden gebruiken die uit één lettergreep bestaan. Dit is echt zo makkelijk niet, en als je woorden gebruikt met meer dan één lettergreep mag de tegenpartij je meppen met de knuppel die je bij het spel krijgt. Gewoon een opblaasbare he, we houden het wel redelijk veilig. Een vrij absurd en heerlijk spel, waar je ook zelf nog wat extra strafregels toe kunt voegen als het rijmen in één lettergreep niet lukt. Buikpijn van het lachen, dit spel.

Exploding Kittens

Exploding Kittens

Exploding Kittens is the bomb en die pun is 100% intented. Maar echt: de teksten op de kaarten zijn grappig en altijd creatief, en daardoor is het lachen geblazen. Doel van het spel? Niet ontploffen. Klinkt simpeler gezegd dan gedaan, maar met een beetje strategie kom je een heel eind. Door kaarten te trekken, spelen en verzamelen kun je jezelf beschermen, maar je gebruikt ze ook juist om je tegenstanders uit te spelen. Het is een soort van Russisch roulette, maar dan creatiever en een heel stuk grappiger. Onze favoriete kaart: de ‘nope‘, random in het spel neer te leggen. Top om jezelf beschermen, maar meer om de strategie van je medespeler met één kaart helemaal in de war brengen. De uitleg staat op de kaarten spreekt voor zich, maar de kaarten lenen zich ook heel goed om een extra regeltje of twee toe te voegen (de Katoombom: dit gaat pijn doen.. kaart is een inkoppertje).

Keep your friends close, but your cards even closer!

 

Lachen + snacks + drankjes = een goede avond. Of het nu snelheid, strategie of creatieve gedichten zijn, er zit vast wat voor je tussen! Kijk, en als deze spelletjes kosten ook de wereld niet, helemaal top voor de studenten op budget! Over budget en spelletjes gesproken: bij deze plekken in Amsterdam haal je nog een pils onder de 3,50 euro én kun je de godganse avond spelletjes spelen.