Nederland, Limburg17 maart 2019, door Maartje

Laat die lente maar komen: Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer heeft het mooiste terras van Maastricht

Nederland, Limburg, 17 maart 2019, door Maartje

Laat die lente maar komen: Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer heeft het mooiste terras van Maastricht

En nu we je aandacht toch hebben: neem ook meteen deze even door: 15 x het leukste van Maastricht

Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer

Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer

Maar natuurlijk, een zaak is meer dan alleen een zonnig terras. Ook met plensweer is Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer een fijn toevluchtsoord. De naam zegt het al: we hebben het hier over een brouwerij. En over een bierwinkel. En, en, en over een brasserie. Niet allemaal in dezelfde ruimte, maar in een historisch pand van de voormalige Ridderbrouwerij. Dus zeg maar een drie-onder-een-monumentale-kap.

Bij de Maastrichter Maltezer hebben ze gastvrijheid hoog in het vaandel staan. Daarom is een lesje geschiedenis wel zo handig. Tijd voor trivia dus: in de voormalige Ridderbrouwerij werd al vanaf 1857 bier gebrouwen. Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer is een ode aan het historische De Ridder Maltezer bier dat voor het eerst in 1954 gebrouwen werd. Tot 2002, want toen sloot de Ridderbrouwerij – de enige nog actieve brouwerij in de Limburgse hoofdstad – na bijna 150 jaar de deuren.

Vijftien jaar heeft het pand leeggestaan, totdat het afgelopen zomer de deuren opnieuw opende als Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer. Hiermee krijgt dit sjoen stukje Maastricht eindelijk wat flair. Er wordt zeg maar leven in de brouwerij geblazen (ha!). En daar houdt Triviant niet op, want wist u dat de Maastrichter Maltezer het klassieke Ridderbier opnieuw brouwt? Als enige in Nederland? Tuig u paarden op en volg die Maltezer-ridder, zouden ze vroeger hebben gezegd (denken wij).

En we blijven nog even kennis verschaffen, want Maastrichter Maltezer vinden wij enigszins een aparte aparte naam. Waar ó waar komt die naam vandaan? Omdat je het vraagt: het is een verwijzing naar de Maltezer Ridders in de Maastrichse geschiedenis. De Maltezers boden in hun tijd stedelingen vaak de helpende hand. Iets wat initiatiefnemers Tom de Lepper en Charles van Goch ook graag doen, in de vorm van gastvrijheid, bijzondere bieren en bar bites. Het motto is niet voor niets: drink en doe goed. Van ieder vat bier wordt een deel gedoneerd aan de Maltezer orde in Malta, die op haar beurt weer de hulpbehoevende helpt.

 

Veel bier- en spijscombinaties dus, bij de Maltezer. Van ontbijt tot aan het diner. Met nadruk – zo interpreteren wij het graag – op de borrel. De menukaart telt veel opties voor shared dining. Tel daar al die bijzondere bieren bij op en er is écht voor ieder wat wils. Wij kunnen de Maltezer Boulets, gehaktballen in bier-port saus, aanraden, want: die smaken heerlijk met een Maltezer-biertje in de hand. En hoe leuk het binnen ook is, mevrouw het Zonnetje, u mag gaan schijnen hoor. Komt dat mooie terras ook weer beter tot haar recht.