2 juni 2020, door Maartje

15 x de leukste plekken voor een (zomerse!) staycation in Rotterdam

2 juni 2020, door Maartje

15 x de leukste plekken voor een (zomerse!) staycation in Rotterdam

Mocht het je nog niet opgevallen zijn: tea HQ bivakkeert vooral in en rond het Amsterdamse. Een 'staycation' in de originele zin van het woord, gebeurt dan ook in de hoofdstad. Dat wil echter niet zeggen dat we de rest van het land niet uitkammen, én dat we niet in ieder stadje een ander schatje hebben. Ha! Staycation in Rotterdam, op een mooie zomerse dag? We got you covered: dit zijn onze favoriete adresjes.

Home for the night, deel 1: Hotel The Slaak

Home for the night, deel 1: Hotel The Slaak

Een beetje vakantie in eigen land begint met een lekker verblijf: één voet over de drempel van The Slaak Rotterdam, a Tribute Portfolio hotel, en je bent vast en zeker verkocht. Dat waren wij in elk geval wel. Het Rotterdamse Slaakhuys, de plek waar vroeger de krant ‘Het Vrije Volk’ geschreven werd, kreeg een beeldschone make-over met die typische jaren ’50 schwung van gedempte kleuren en organische vormen. Een luxe jaren ’50: ook marmer, goudkleurige details en bollampen overal.

lees meer & boek meteen!

Enne: niet onbelangrijk: The Slaak staat tussen de binnenstad en de Kralingse Plas, de allerfijnste plek om te zijn met mooi weer in  Rotterdam! Maak dus vooral gebruik van de fietsen die klaar staan voor hotelgasten.

Perfect start (+ happy ending): Aloha Rotterdam

Perfect start (+ happy ending): Aloha Rotterdam

Aloha is, zo mogelijk, onze favoriete stek in Rotterdam. Vanbuiten was en is het betonnen blok aan de Maas waarin ooit tropisch zwemparadijs Tropicana huisde spuuglelijk, maar binnen kreeg het gedeelte waar Aloha zit een flinke opknapbeurt. Een tijd geleden en nu onlangs (mei 2020) nog een keer. Het resultaat werd een bar-restaurant met een ongedwongen en creatieve sfeer, met dat ‘onuitlegbare’ dat het tot terugkeeradres maakt. De oude wildwaterbaan loopt nog steeds dwars door de zaak en waar die eindigde, is nu de wc. Daaromheen een mid-century decor met vintage klassiekers van retrobijzettafels, banken en een overdaad aan planten – vetplantjes op de tafels, sanseveria’s voor de ramen en bananenplanten overal. Borrelen doe je op de bodem van het binnenbad en hangen in strandstoelen mét panoramisch uitzicht over de Maas op het terras boven, waar ooit het buitenbad was. Bonuspunten? Ja. Aloha is zeven dagen per week geopend.

New & improved: Aloha Rotterdam

New & improved: Aloha Rotterdam

Hoewel het ontbijt uitstekend is, moet designhotel Pincoffs ook worden benoemd. Aan de Rotterdamse Kop van Zuid zit het hotel in een historisch douanegebouw uit 1879. De ontbijtafel staat vol met zaden, vruchten en superfoods voor in je biologische yoghurt, er zijn vleeswaren van De Groene Weg slager en brood van Carl Siegert. Bij lekker weer ontbijt je op het terras aan de Maas. Voor de lunch kun je terecht op het dak van het Schieblock. Het was de bedoeling dat dit Schieblock met de grond gelijk gemaakt zou worden. De gemeente bedacht zich op tijd en investeerde in het gebouw, met een scala aan horeca-adressen in en rond het blok als resultaat. Zoals Op Het Dak, een kleine lunchroom waar je in de daktuin tussen de ingrediënten zit waarmee de biologische (vega(n)) gerechten bereidt worden. Rotterdam is sowieso niet slecht bedeeld met vegan restaurants: in 2019 openden er verschillende waarvan all you can eat concept Rozey de meest opvallende is: dineren en lunchen voor een vast bedrag. De bruchetta is heerlijk maar de bietencarpacio is favoriet, net als de rozeyburger. Niet alles is overigens 100% vegan. Dat is wel het geval bij restaurant Dumbo, de plek voor wie na het tafelen nog even wil blijven hangen aangezien niet alleen de gerechten maar ook de cocktails om over naar huis te schrijven zijn. theslaakrotterdam.nl, hotelpincoffs.nl, ophetdak.com, dumbo.restaurant, rozey.nl

#plons: SS Rotterdam

#plons: SS Rotterdam

Een  boot? Mmaar ik  ga toch niet op een boot zitten die nota bene nog stil ligt ook? Ja echt wel! Deze boot heeft namelijk niet alleen een dijk van terras waar de zon vrijspel heeft, maar ook nog eens een zwembad en dat is nogal koel, en verkoelend, zeker wanneer het kwik boven de 25 graden uitstijgt.

Op het dak

Op het dak

Voor de lunch kun je terecht op het dak van het Schieblock. Het was de bedoeling dat dit Schieblock met de grond gelijk gemaakt zou worden. De gemeente bedacht zich op tijd en investeerde in het gebouw, met een scala aan horeca-adressen in en rond het blok als resultaat. Zoals Op Het Dak, een kleine lunchroom waar je in de daktuin tussen de ingrediënten zit waarmee de biologische (vega(n)) gerechten bereidt worden.

Rotterdam is sowieso niet slecht bedeeld met vegan restaurants: in 2019 openden er verschillende waarvan all you can eat concept Rozey de meest opvallende is: dineren en lunchen voor een vast bedrag. De bruchetta is heerlijk maar de bietencarpacio is favoriet, net als de rozeyburger. Of restaurant Dumbo, de plek voor wie na het tafelen nog even wil blijven hangen aangezien niet alleen de gerechten maar ook de cocktails om over naar huis te schrijven zijn.

Calaboose is een cocktailbar zoals we ze nog niet kenden. Bij Calaboose worden in een tropische setting de mixdrankjes namelijk met saté gecombineerd. Dat is een nieuwe. En een verdomd leuke! Oké, niet alleen saté maar ook een heel scala aan Indonesian bites en dus die refreshing cocktails. Elke derde vrijdag van de maand draait een Rotterdamse dj de avond aan elkaar. Nu al de leukste avond van de maand.

De Tuin van de Vier Windstreken

De Tuin van de Vier Windstreken

Nét iets de stad uitfietsen (of rijden) loont te allen tijden, ook in Rotterdam. Doe je dat, zet dan koers naar de Tuin van de Vier Windstreken aan de Kralingse plas, zoals we hierboven al riepen een van de mooiste en meest relaxte plekken in Rotterdam, sowieso, maar nog meer als de zon schijnt. Hier zit je aan het water. Het terras is onlangs geheel gerenoveerd en het bezoeken nu nog meer waard. Tip: ga aan het eind van de dag. Met dank aan de lampjes boven de houten vlonder aan het water is het dan nog idyllischer.

terras, een bakkie pleur en heerlijke healty food: mecca

terras, een bakkie pleur en heerlijke healty food: mecca

Een kop koffie is pas echt goede koffie wanneer we weten waar de bonen vandaan komen, als we het brandproces kunnen volgen en er een perfecte laag schuim op staat. Man met Bril Koffie bracht de trend naar Rotterdam en Hopper is sinds jaar en de het adres voor koffie-minnend Rotterdam. De jongste aanvulling binnen de koffiescene van 010 is Mecca. Eigenaren Rita en Sven openden in een hoekpand aan de Noordsingel een nieuw mekka voor koffie en natuurwijn. Een hip concept maar Mecca Rotterdam sluit óók aan bij de multi culturele bewoners van de wijk (het Oude Noorden in Rotterdam). Naast koffie en wijn een Midden-Oosters buffet dat iedere dag anders is met gerechten als tuinbonen met tzatziki, geroosterde bloemkool, vers eigen gemaakt pitabrood, hummus,  baba ganoush, muhammara, labneh en lamsstoof. Op de muren lichte, warme kleuren en uit de speakers zachte muziek. 

Treintaxi + De Kop van Zuid

Treintaxi + De Kop van Zuid

Rotterdam is niet voor niets onze nummer 1 havenstad: wie de kans krijgt spendeert een dag in Rotterdam op het water. De snelste en meest eenvoudige manier om dat te doen? Pak de watertaxi! Snel, simpel en nog leuk op.

Waar je dan heen gaat? Naar de Kop van Zuid bijvoorbeeld, waar je o.a. Hotel New York vind, en tal van terrassen aan het water. Of zorg dat je een lekkere take-out scoort (lees hier over onze favoriete take-out adressen in 010) en zoek een plekje in het gras aan de waterkant.

En dan? Dan is het absoluut geen optie om niet nog even naar Katendrecht, de Fenix Food Factory en de restaurants rond het Deliplein te lopen (De Matroos en het Meisje is favoriet hier!)

After sunset: Tres

After sunset: Tres

Als de zon dan toch al onder is, zorg dan dat je bij Tres terecht kunt: wie eigenzinnig en een tikkeltje mysterieus wil dineren in een voormalige jazzkelder mag naar het Rotterdamse Tres dat sinds kort in het monumentale Entrepotgebouw op de Kop van Zuid in Rotterdam huist. Een duister lokaal maar een frisse locatie waar je een avondvullend programma mag verwachten: er komen maar liefst 18-gangen voorbij, met producten van Nederlandse bodem vergezeld van tekst en uitleg van het enthousiaste personeel. Zij vertellen ronduit (en een beetje trots ook) over de kleinschalige boeren, vissers en ambachtslieden die de dagverse producten leveren. Daar worden de huisgemaakte garum en miso’s van  gemaakt, de kippenhuid met gerookte paling,  een marshmallow van duindoorn en pindakaas zonder pinda’s, gemaakt met een moderne fermentatietechniek. Bonuspunten voor het verrassende, nu eens niet mierzoete non alcoholisch drankarrangement (uiteraard is er ook een alcoholische variant te bestellen). 

Voor de carnivoor: Black Smoke + The Iron Lady

Voor de carnivoor: Black Smoke + The Iron Lady

Hoewel er aanzienlijk minder vlees gegeten wordt tegenwoordig, wil dat niet zeggen dat dierlijke producten compleet uit het straatbeeld verdwenen zijn. Het kaf scheidt zich echter wel van het koren: áls we vlees eten, moet het van goede huize komen. Dat is het geval bij het nieuwe restaurant The Iron Lady in Rotterdam. Eindelijk een steakrestaurant dat niet oogt als een slagerij of houthakkershut waar je een goed bereide steak tegen een schappelijke prijs kunt eten in een intieme, zachte ambiance. De uitbaters gingen op onderzoek uit en kwamen op de flat iron steak als het ideale stuk rundvlees. Stevig en toch mals is het schouderstuk, in de VS ook wel housesteak of butlersteak genoemd. Het is slim gesneden sukade en daardoor een stuk betaalbaarder dan een entrecote of een kogelbiefstuk, maar minstens even mals. En dat is dan ook precies wat je eet bij The Iron Lady in de Pannekoekstraat, voor een luttele 11 euro. Of je moet trek hebben in een vegaburger. 

Vanuit Antwerpen kwamen de mannen van Black Smoke overwaaien. Daar, in Antwerpen, beslaat restaurant Black Smoke de bovenste verdiepingen van de voormalige de Koninck brouwerij – een industrieel pand met dakterras en borrelbuitenplaats op de begane grond. Op het menu: barbecue gerechten, het hele jaar door. Die combinatie van een industrieel gebouw dat voorheen een andere bestemming had, en de betere barbequemaaltijden, vond zijn weg naar Rotterdam: in de monumentale Van Nelle Fabriek opende Black Smoke Rotterdam.

Supermercado + Williams Canteen

Supermercado + Williams Canteen

Sowieso schijnt de zon altijd bij het Mexicaanse Supermercado. Wie het snel, goed én gezellig wil (en vervolgens de hele avond wil blijven hangen) gaat in Rotterdam naar het kleurrijke Supermercado. Hier Mexicaans op het menu, een betaalbare allemansvriend waar niet perse heel veel mis kan gaan, maar wel goed uitgevoerd dient te worden. Bakken nacho’s die uitpuilen maar geen vette handen geven bijvoorbeeld, en de beste frisse ceviche. De eigenaren van Supermercado openden slechts een paar meter verder een nieuwe: net zo goed maar van een heel ander kaliber: Williams Canteen. Eigenaar Kim en zijn zakenpartner Jamil openden de stijlvolle ‘kantine’ voor de hele dag. De sfeer is ingetogen, relaxed, en het menu is licht geinspireerd op alles uit blik. Er is koffie van Man met Bril en een fijne selectie bier van de Rotterdamse Kaapse Brouwers, in blik. Sardientjes natuurlijk en je kunt je eigen ‘canned signature cocktail’ maken. Alles waar mogelijk biologisch en de vis gevangen aan de lijn. supermercadorotterdam.nl, williams-canteen.com

Net de stad uit: Villa Augustus

Net de stad uit: Villa Augustus

Wie buitenleven zegt, zegt Villa Augustus. Al na één blik op de website begrijp je wat de eigenaren voor ogen hadden: een speels restaurant met hotel waar je bijzondere producten kunt shoppen, het eten waar mogelijk bereidt wordt met producten uit eigen tuin en waar alleen gewerkt wordt met pure ingrediënten. Dat is gelukt. Er is een bloementuin, een moestuin, een boomgaard en een Italiaanse tuin, alles rond het fantastische oude pompgebouw van de Dordrechtse watertoren waar Villa Augustus gevestigd is. Een goede plek om even rond te dwalen mocht het allemaal even teveel worden. Op de schoolborden boven de keuken staan gerechten die in kleine hoeveelheden worden gemaakt en die van dag tot dag wisselen. Kruisbessenijs, wildzwijnrillettes met pruimencompote of soep van verse kapucijners, wat zich maar aandient. Iedere ochtend wordt de met essenhout gestookte houtoven aangestoken voor het roosteren of bakken van vis, tomaten en bieten, maar favoriet blijft de pizza van het seizoen. Ontbijtbuffet met de hele familie? Villa Augustus.