7 juni 2019, door Maartje

Gouwe ouwe wordt gloedje nieuwe: hallo Marie Amsterdam in hotel l’Europe

7 juni 2019, door Maartje

Gouwe ouwe wordt gloedje nieuwe: hallo Marie Amsterdam in hotel l’Europe

Nog maar een paar weken geleden stonden we, blij verrast, weer eens binnen bij Hotel l'Europe. Blij verrast? Jawel, want we waren (team Bart was volledig die avond) even vergeten hoe goed Freddy's Bar ook alweer is - de perfecte klassieke bar, en dat hartje Amsterdam. Bovendien werden er ongeevenaarde burgers geserveerd (dat lees je hier: Confidential Burger). Blijkt vervolgens gewoon dat Hotel l'Europe nóg meer nieuws in petto heeft: zag hallo tegen het nieuwe Marie Amsterdam, de uitslag van de metamorfose die de hotelbrasserie en het bijbehorende topterras onderging.

Marie Amsterdam

Marie Amsterdam

Op die onovertroffen locatie in het hart van de stad, aan het water, pal tegenover het Muntplein, op een steenworp van het centraal station en het Waterlooplein, mag je tegenwoordig aanschuiven bij ‘Marie’. Dat zit zo: Hotel l’Europe was al even op zoek, zo hebben we ons laten vertellen, maar een nieuwe invulling van het toch echt wel veelal bejubelde restaurant (fantastisch eten, goede bediening en locatielocatielocatie – wat wil een mens nog meer). Want hoewel er niet echt iets mis was met Het Terras en de brasserie, is er nog minder mis met ‘met je tijd meegaan’. Dat streven, en een terechte hang naar het oude, sfeervolle Amsterdam, bracht de Hotel l’Europe-ers bij Marie. De ‘vrouw van’ Gerard Heineken naar wie de naast gelegen bar al vernoemd werd. Ha! En een naam die eveneens riekt naar Zuid-Frankrijk: naast Marie werd Het Terras ‘Marie Sur l’eau’ gedoopt. Het terras wordt omringd door planten (lavendel!) en de gerechten die uit de keuken komen zijn onmiskenbaar Provençaals. Of, zoals ze zelf zeggen: De Franse Riviera is nog nooit zo dichtbij geweest.

Er zijn vier verschillende ‘zones’ en alles is geinspireerd op de Côte d’Azur: van het brasserie-stijl menu (vooral veel vis en schaal- en schelpdieren) voor lunch en diner tot het borrelen in de loungehoeken. Zonliefhebbers mogen naar het sun deck. Mocht je gaan, begin dan bij het terras: dat is de eerste zichtbare verandering binnen het hotel. De rest volgt de kopende 1,5 jaar: het hotel krijgt van A tot Z een redesign in samenwerking met Amsterdams interieur design studio Nicemakers. Een goede en bovendien eigentijdse naam voor het klassieke hotel. Vinden we donders interessant allemaal.

Stillistisch wordt het, en het terras a.k.a. ‘Marie Sur l’eau’ is het eerste bewijs. Ga zelf maar kijken. Vrouwelijk en elegant, maar met Amsterdamse charme en allure. Marie, Brasserie De brasserie, voorheen Hoofdstad Brasserie, zal in het voorjaar van 2020 een redesign ondergaan met subtiele veranderingen. Stay tuned.